Κέρδισε την μάχη, άλλα κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο |ΠΟΛΙΤΗΣ

Σε έναν αγώνα όπου Ντάλιτς και Σάουθγκειτ έκαναν λάθη, αλλά και διορθωτικές κινήσεις φυσικά, τα “Τρία Λιοντάρια” έφυγαν με το τρίποντο και πλέον η δουλειά είναι επιβεβλημένη αν θέλουν να φτάσουν ψηλά στην διοργάνωση.

Εικόνα

Η τακτική της Κροατίας

Οι Κροάτες μπήκαν πολύ νωθρά στο ματς. Πολύ συντηρητική προσέγγιση από τον Ντάλιτς, ενώ φάνηκαν και όλες οι αδυναμίες του συτήματος. Η Κροατία φάνηκε να θέλει να χτυπήσει στις κόντρες. Ωστόσο, η αεροπορία Στόουνς – Μινγκς και οι ταχύτατοι Τρίπιερ – Γουόκερ δεν άφηναν ελεύθερους χώρους, ενώ ο εκπληκτικός Ντέκλαν Ράις κάλυπτε αποτελεσματικότατα τα ανεβάσματα των συμπαικτών του και ήταν κυρίαρχος στο κέντρο. Το πρόβλημα επιθετικά με την Κροατία ήταν η λάθος χρησιμοποίηση του Μόντριτς. Ο άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης είχε αντικρουόμενες αρμοδιότητες, ευθύνες που ήταν αδύνατον να εκπληρωθούν και οι δύο.

Λόγω της απενεργοποίησης του Μπρόζοβιτς, η Κροατία χρειαζόταν τον Μόντριτς να γυρνάει πίσω για να μοιράζει και να κρατάει μπάλα. Ταυτόχρονα όμως, οι υπηρεσίες του Μόντριτς χρειάζονταν και μπροστά. Κι επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι κβαντομηχανική, ή η γάτα του Σρόντιγκερ, ο Μόντριτς ήταν πρακτικά αδύνατον να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο σημεία. Το 2018, Ράκιτιτς και Μόντριτς είχαν “μοιράσει” αυτές τις αρμοδιότητες, ωστόσο φέτος ο Μόντριτς έπρεπε να είναι δύο παίχτες σε έναν. Γεγονός είναι πως ο χαφ της Ρεάλ κινήθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Τέλος, μεγάλο λάθος του Ντάλιτς ήταν η χρήση του Κόβασιτς σε αμυντικογενή ρόλο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι είναι ένα σύγχρονο 8αρι, επιθετικογενές, box to box, οπότε η χρήση του σε πιο αμυντικογενή ρόλο τον χαντακώνει.

Εικόνα

Ο Σάουθγκειτ – το πλάνο – και το “χαλάκι”

Ο Σάουθγκειτ προσπάθησε και κατάφερε να εκθέσει τις αδυναμίες της αντιπάλου. Χτύπησε από τα δεξιά, στην πλευρά του Βερσάλικο, προσπαθώντας να δημιουργήσει αυτό που στο Νησί θα έλεγαν ‘qualitive superiority’δηλαδή ποιοτική υπεροχή. Προσπάθησαν δηλαδή με την σπιρτάδα, την έκρηξη και την τεχνική κατάρτιση των Στέρλινγκ και Μάουντ να χτυπήσουν τον ψηλό, αργό και όχι τόσο ευκίνητο βερσάλικο, ο οποίος και πλέον παίζει περισσότερο ως στόπερ. Επιπλέον, ο Σάουθγκειτ ήλεγχε πλήρως το κέντρο. Ο Ντέκλαν Ράις κυριαρχούσε αμυντικά, ενώ Κάλβιν Φίλιπς και Μάουντ δημιουργούσαν διαρκώς προβλήματα στον Μπρόζοβιτς. Ο λόγος ήταν πως ο Κροάτης χαφ είναι λίγο πιο επιθετικογενής χαφ, παρότι ευέλικτος, και όχι τόσο αμυντικογενής όσο ο Ντέκλαν Ράις. Αυτό φάνηκε από μερικές λάθος τοποθετήσεις του πρωταθλητή ιταλίας, αλλά και από ντουμπλαρίσματα που δεχόταν στο κέντρο, τα οποία έδιναν επιλογές στην Αγγλία για εύκολη κυκλοφορία της μπάλας.

Εδώ δεν πρέπει να μείνουν ασχολίαστα τα λάθη του Σάουθγκειτ και ελέω νίκης να μπουν κάτω απ’ το χαλάκι. Αρχικά, η μη χρήση κλασικού αριστεροπόδαρου μπακ, όπως ο εκπληκτικός φέτος με την Γιουνάιτεντ, Λουκ Σο, έκανε μονόπλευρο το παιχνίδι της Αγγλίας από τα αριστερά. Η τακτική με την υπερφόρτωση και την στοχοποίηση του Βερσάλικο ήταν η σωστή, ωστόσο Με Στέρλινγκ και Μάουντ αριστερά, η Αγγλία έχανε πολύτιμο παίχτη στο half space, ενώ ένας αριστεροπόδαρος μπακ πάνω στον ασβέστη θα μπορούσε να στείλει εύκολα την μπάλα στο κούτελο του Χάρι Κέιν. Το επόμενο λάθος του Σάουθγκειτ ήταν η απενεργοποίηση της δεξιάς πλευράς. Είχαμε τονίσει σε πρόσφατο άρθρο πως θα είναι τραγικό λάθος να αποκοπεί ο Φόντεν από το παιχνίδι, κάτι που μπορεί να συμβεί εύκολα αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο στα άκρα. Ο κόουτς το έκανε αυτό, αφού η δεξιά πλευρά ήταν πλήρως ανενεργή με τους Γουόκερ και Φόντεν να μην συνεισφέρουν ουσιαστικά στο παιχνίδι των Άγγλων, με αποτέλεσμα το παιχνίδι τους να γίνεται μονόπλευρο.

Εικόνα

Ποδαρικό με το δεξί, αλλά θέλει δουλειά

Τα “τρια λιοντάρια” έκαναν ποδαρικό με το δεξί στην διοργάνωση, ωστόσο η εικόνα δεν ήταν και η ιδανική. Τα όπλα που κατεβάζει ο Σάουθγκειτ, είναι σίγουρα ικανά να κερδίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, αν δεν διορθώσει τα όποια λάθη του, θα μείνει στην μάχη, αλλά θα χάσει τον πόλεμο.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα