Λιούις Χάμιλτον σε κόντρα με την FIA … I F1

Ο νέος πρόεδρος της FIA, Mohammed ben Sulayem, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τιμωρήσει τον Lewis Hamilton για το μποϊκοτάζ της τελετής απονομής των βραβείων την Πέμπτη. Ο Χάμιλτον και ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, δεν παρέστησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι την περασμένη Κυριακή.

Οι κανόνες της Formula 1 υπαγορεύουν ότι οι τρεις πρώτοι οδηγοί του πρωταθλήματος πρέπει να παρευρίσκονται. “Αν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση, δεν υπάρχει συγχώρεση σε αυτό”, δήλωσε ο Ben Sulayem. Κληθείς να διευκρινίσει αν εννοεί ότι ο Χάμιλτον θα τιμωρηθεί για τη μη παρουσία του στο γκαλά, είπε: “Η συγχώρεση υπάρχει πάντα. Αλλά οι κανόνες είναι κανόνες.

“Ξέρω ότι ο Lewis είναι πραγματικά λυπημένος για αυτό που συνέβη. Θα έλεγα ότι είναι συντετριμμένος. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει κάποια παραβίαση. [Μετά] από λίγες ώρες τώρα ως πρόεδρος, δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις χωρίς να επιστρέψω στα γεγονότα”. Ο Wolff δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Hamilton ήταν “απογοητευμένος” μετά τα γεγονότα του Abu Dhabi και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι ο επτά φορές πρωταθλητής θα επιστρέψει στη F1 του χρόνου.

Η FIA ξεκίνησε έρευνα για τα γεγονότα του Αμπού Ντάμπι, όπου ο διευθυντής αγώνων Michael Masi φάνηκε να μην ακολουθεί τους κανόνες του οργανισμού όσον αφορά τη λειτουργία μιας καθυστερημένης περιόδου με αυτοκίνητο ασφαλείας, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να αλλάξει χέρια από τον Hamilton στον Max Verstappen της Red Bull στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

Η FIA παραδέχθηκε ότι η διαμάχη γύρω από τον αγώνα “αμαύρωσε την εικόνα” της F1. Ο Wolff κατηγόρησε τον Masi για “ελεύθερη ανάγνωση των κανονισμών και άφησε τον Lewis σαν καθιστή πάπια”, και ότι “στέρησε” τον τίτλο από τον Hamilton. Πρόσθεσε ότι η Mercedes θα “καταστήσει τη FIA υπεύθυνη” για τη διαμάχη.

Ο 60χρονος Ben Sulayem, πρώην οδηγός ράλι, ο οποίος είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου της FIA, του νομοθετικού οργάνου της F1, από το 2008, δήλωσε: “Κάποιος πάντα θα αναστατώνεται. Μίλησα με τον Toto και μου είπε: “Δεν θα έρθω εδώ”.

“Τον άκουσα. Όταν τον άκουσα, άρχισε να ηρεμεί. Θα εξετάσουμε τους κανόνες και θα διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε κατάσταση όπως αυτή συμβεί στο μέλλον θα έχουμε άμεση λύση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τομείς που μπορούμε να βελτιώσουμε”.

Είπε ότι πιστεύει ότι ο Hamilton, η Mercedes και η FIA θα μπορέσουν να κάνουν “μια νέα αρχή” το 2022. “Είναι ευθύνη μου να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να το κοιτάξουμε με βελτίωση”, δήλωσε ο Ben Sulayem. “Πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Πρέπει να βελτιωθούμε σε κάθε πτυχή. Ως οδηγός, θα ήμουν τόσο αναστατωμένος για λίγο, αλλά ο χρόνος είναι ένα γεγονός που θα ηρεμήσει”.

Ο Ben Sulayem είναι 14 φορές πρωταθλητής ράλι στη Μέση Ανατολή και πρώην αγωνιζόμενος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, ο οποίος είναι διαχειριστής μηχανοκίνητου αθλητισμού τα τελευταία 16 χρόνια. Εξελέγη μετά από μια εκστρατεία στην οποία υποσχέθηκε να διευρύνει τη συμμετοχή στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε όλο τον κόσμο και να ηγηθεί του διοικητικού οργάνου για τα μέλη του.

Αναπληρωτής του πρόεδρος για τον αθλητισμό είναι ο Σκωτσέζος Robert Reid, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ως συνοδηγός του Άγγλου Richard Burns το 2001. Η Βραζιλιάνα Fabiana Ecclestone – σύζυγος του πρώην επικεφαλής της F1 Bernie Ecclestone – είναι η αντιπρόεδρός του που εκπροσωπεί τη Νότια Αμερική.

Είπε ότι η Ecclestone προτάθηκε για την εμπειρία και την αξιοπιστία της, αφού έχει εργαστεί για την ομάδα-μέλος της FIA στη Βραζιλία και ως μέρος της διοργάνωσης του βραζιλιάνικου Grand Prix. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ρόλο αντιπροέδρου της FIA.

Ο Ben Sulayem δήλωσε ότι ο Bernie Ecclestone δεν είχε εμπλακεί παρά μόνο για να παρουσιάσει το ζευγάρι.

 

Πηγή BBC Sports

 

Διαβάστε Περισσότερα