Λίβερπουλ: Η πόλη της μουσικής I Sons Of Football

Επισκεφθείτε το Λίβερπουλ. Τη πόλη της μουσικής, των καλλιτεχνών, των μουσικών, της ποπ και της ροκ κουλτούρας. Η μαγευτική πόλη και ένα από τα πιο σημαντικά, κεντρικά λιμάνια, στο οποίο ανθίζει το εμπόριο και η ναυτιλία. Μία βιομηχανική πόλη, η όποια στο πέρασμα του 20ου αιώνα απέκτησε φήμη, με την οποία κεντρίζει πλέον μεγάλο αριθμό τουριστών. Εδώ και καιρό αναγνωρίστηκε επίσημα από την UNESCO ως η πόλη της μουσικής. Η πόλη που κουβαλά στους ώμους της τα πρώτα βήματα της μουσικής και τις πρώτες χρυσές σελίδες της και το χρωστάει κυρίως σε τέσσερα λαμπρά μυαλά: τους Beatles, ή αλλιώς τους Fab Four για τους λάτρεις του είδους τους.

Το Λίβερπουλ αποτελεί σήμερα ένας από τους καταλληλότερους προορισμούς όσον αφορά για τον ανερχόμενο μουσικό, έναν λάτρη της μουσικής ή γενικά των καλών τεχνών. Όπως αναφέραμε εξ αρχής, η πόλη γιγαντώθηκε με το μουσικό παροξυσμό που προκάλεσαν τα ίδια τα παιδιά της. Ένας τόπος που πέρα από το χαρακτηριστικό λιμάνι της, ανέδειξε μία από τις κορυφαίες μπάντες της μουσικής ιστορίας στις αρχές του 60′. Η αρχής της ποπ ροκ λαμβάνουν χώρα στα πρώιμα μπαρ εκείνης της εποχής (στο ιστορικό Cavern Club), ενώ σηματοδοτείται και η άξια συνέχιση του μουσικού κινήματος του ροκ εν ρολ.

Φυσικά για όλους τους παραπάνω λόγους δεν είναι τυχαίο που πολλά νέα παιδιά στις μέρες μας επισκέπτονται το Λίβερπουλ. Έχουν στόχους ή επιθυμίες που θέλουν να εκπληρώσουν. Ορισμένοι από αυτούς θέλουν να μάθουν πολλά περισσότερα για τη μουσική που γέννησε η συγκεκριμένη πόλη. Να πληροφορηθεί για χαρακτηριστικές ιστορίες μουσικής που με το καιρό αποκτούν ακεραιότητα στον χρόνο και παραμένουν ευρέως διαδεδομένες. Υπάρχει εξίσου και η άλλη πλευρά νεαρών ατόμων που θεωρούνται οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες της εποχής μας. Παιδιά με όνειρα που έρχονται στην πόλη για να τα φέρουν εις πέρας. Εξερευνούν μουσικά μέρη, ενημερώνονται και επιλέγουν να φοιτήσουν σε μία απο τις καλλιτεχνικές σχολές που διαθέτουν οι Άγγλοι εκεί. Άτομα με ικανότητα στη γραφή μουσικής, στη σύνθεση και στη φωνή ή στο πεδίο των καλών τεχνών σχετικά με τη ζωγραφική ή την ηθοποιία.

Υπάρχουν αρκετά μέρη τα οποία απαντάνε στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών. Εάν κανείς θέλει να δοκιμάσει τη τύχη του σε πανεπιστήμιο καλλιτεχνικών σπουδών αποτελεί ιδανική επιλογή το Liverpool Institute for Performing Arts, με ιδρυτή τον θρύλο Paul McCartney. Αφιερωμένο σε μελλοντικούς μουσικούς που αγαπάνε αυτό που λάτρεψε ο ίδιος και τον καταξίωσε: τη μουσική. Το Λίβερπουλ επενδύει στη μουσική και για χάρη των παιδιών μικρής ηλικίας αφιερώνει το εξής πρόγραμμα: το In Harmony. Συγκεκριμένα επιδρά καταλυτικά στη ζωή ενός παιδιού. Μαθαίνει μέσα από αυτό υπεύθυνα ένα μουσικό όργανο της επιλογής του και με αυτό το τρόπο διεισδύει στα βαθειά μουσικά μονοπάτια.

Μη ξεχνάμε επίσης ότι η πόλη διαθέτει μουσεία που προωθούν τη τέχνη και τη ”ζωντανέυουν” μέσα από αντίστοιχα έργα. Λόγου χάρη στο Λίβερπουλ εδρεύει το ξακουστό μουσείο “The Beatles Story”, στο οποίο παρακολουθεί κανείς βήμα προς βήμα την ιστορία των τεσσάρων μελών και την ανάδειξη τους. Τις δημιουργίες τους και τις επιτυχίες που τους οδήγησαν στη κορυφή. Η πόλη είναι γνωστή και για το κίνημα Merseybeat. Οι νάυτες μεταξύ των δεκαετιών του 50΄και 60΄έφερναν μαζί τους μελωδίες και τραγούδια που μάθαιναν ή ακουγαν στη διάρκεια ταξιδιών τους και διέδιδαν έτσι τη μουσική στη πόλη. Η άνθηση λογικά προήλθε από τους συγκεκριμένους και από τα μουσικά τους ακούσματα στη Νέα Υόρκη. Εκτός αυτού, κάθε καλοκαίρι διοργανωνόνται τα πιο μεγάλα μουσικά φεστιβάλ. Αφιερωμένα στην Ασία, την Αφρική, την Ιρλανδία και τη μουσικής τους κληρονομιά. Καλούνται μπάντες εγνωσμένης αξίας, ενώ δεν λείπουν και αφιερώματα για δικούς τους ντόπιους μουσικούς.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η πόλη πριν το 60′ ήταν μία άχρωμη πόλη. Πλέον, από τότε μέχρι σήμερα απέκτησε ποιοτική ζωή και ευδοκίμησαν οι τέχνες. Βέβαια, έχει και τους δικούς της μουσικούς μύθους, ”περιπλανώμενους” μέσα στην ίδια τη πόλη, κρυμμένοι, περιμένοντας κανείς να τους αναζητήσει και ανακαλύψει. Μέρη που απέκτησαν τη φήμη μέσα από τους εβληματικούς στίχους συνθετών όπως του John Lennon. Περιοχές που ”κατοικούν” στους στίχους των Beatles. Η Penny Lane Street και τα Strabbery Fields βρίσκονται ζωντανά στο εσωτερικό της πόλης, απέκτησαν συμβολισμό και είναι τα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που φέρνει κανείς στο νου. Μία οδό αδιάφορη, η οποία απέκτησε θαυμαστές ανά τον κόσμο και δέχεται επισκέψεις πλέον στα σοκάκια της. Επίσης, τα λίβαδεια που αποτελούσαν το προσωπικό μέρος που έβρισκε ησυχία και γαλήνη ο Lennon στη νεαρή του ηλικία. Τόπος κατάλληλος για έμπνευση, υπέθυνος μάλιστα για τις αρχικές δημιουργίες του Jonhny Boy

 

Διαβάστε Περισσότερα