Μάργκαρετ Θάτσερ, ”Μια γυνάικα μπορεί…..!” ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
Επικρατεί η πεποίθηση πως η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, συνέβαλλε αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στο ποδόσφαιρο.
Μύθος ή όχι, η συμβολή της Θάτσερ στην πάταξη του χουλιγκανισμού ίσως να είναι και μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις μία αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας. Ακόμα και αν αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από δύο δυσάρεστα γεγονότα και ο το θάνατο 39 ανθρώπων, τελικά, υπήρξε μεγαλύτερη φροντίδα του Κράτους για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.
«Πρέπει να καθαρίσουμε τον χουλιγκανισμό και θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε δηλώσει μετά την τραγωδία στο Χέιζελ η Θάτσερ. Και αυτά της τα λόγια, τα υλοποίησε, δίνοντας λύση σε ένα φαινόμενο που ντροπιάζει το χώρο του αθλητισμού.
Η Πρέμιερ Λιγκ για τους φανατικούς του αθλήματος, ανήκει στο κορυφαίο πρωτάθλημα παγκοσμίως. Αυτό που παραδέχονται ακόμα και οι πολέμιοι, είναι πως πλέον κυριαρχεί η σωστή συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο και η αποφυγή των βίαιων συμπεριφορών και ακραίων χουλιγκανισμών.
Τα έτη 1979-1990 η βία και ο χουλιγκανισμός ήταν διάχυτος στο αγαπημένο άθλημα της Αγγλίας. Και τότε ο αιματοβαμμένος χώρος του ποδοσφαίρου, βίωσε δύο σημαντικές τραγωδίες που την κλόνισαν: τα γεγονότα στο Χέιζελ το 1985 όπως και στο Χίλσμπορο το 1989, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους. Οι φανατικοί οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν υπαίτιοι.
Στις 29 Μαΐου του 1985 συνέβη ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε για πάντα την ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, Λίβερπουλ και Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τελικούς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν και συγκεντρώνονται σε έναν τοίχο. Όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου, με εκείνον τελικά να καταρρέει. Ο θάνατος 39 ανθρώπων και ο σοβαρός τραυματισμός σχεδόν 600, ήταν ο θλιβερός απολογισμός.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας πρόλαβε την UEFA και απέκλεισε τις Βρετανικές ομάδες από κάθε πρωτάθλημα για πέντε χρόνια. Η Λίβερπουλ, από την άλλη, αποκλείστηκε για έξι χρόνια, διότι η μανία των οπαδών της έφερε αυτή την καταστροφή. Μία ακόμα τραγωδία, όμως, συντάραξε το ποδόσφαιρο. Και μάλιστα, τη στιγμή που οι Αγγλικές ομάδες προσπαθούσαν να επανορθώσουν για το λάθος τους: η τραγωδία στο Χέιζελ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 96 ανθρώπους.
Η ύπαρξη φανατισμένων οπαδών στα γήπεδα προκάλεσε διάφορες συζητήσεις σχετικά με το πόσο ικανό είναι αυτό να αναζωπυρώσει το επικίνδυνο μένος των φανατικών οπαδών.
Η Θάτσερ επέβαλλε σοβαρές ποινές σε όσους παρέβαιναν τους παρακάτω κανόνες και κινήθηκε δραστικά για την εξάλειψη τέτοιων τραγικών γεγονότων.
Οι κανόνες προστασίας ονομάστηκαν «Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου» («Football Spectators Act») και περιελάμβαναν:
– την κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές,
– την υποχρεωτική χρήση των καμερών στα γήπεδα,
– την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα,
– την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους, και
– την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων για την ταυτότητα των μελών κάθε λέσχη τους.
Η Θάτσερ αν και υπήρξε μία πολιτική προσωπικότητα που σε μεγάλο βαθμό σχολιαζόταν και σχολιάζεται ακόμα αρνητικά για τους άσχημους χειρισμούς της σε άλλα σημαντικά θέματα της Αγγλικής κοινωνίας, εδώ έδρασε αποτελεσματικά.