Με χαμηλά το κεφάλι και ψηλά το ηθικό | ΠΟΛΙΤΗΣ

Ένας ημιτελικός που ήταν η χαρά του ποδοσφαίρου και της προπονητικής πραγματοποιήθηκε στο Έτιχαντ, με τους Πολίτες του Πεπ Γκουαρντιόλα να ξεπερνούν εμφατικά το εμπόδιο της λαβωμένης αλλά επικίνδυνης Παρί Σεν Ζερμέν του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν στο γήπεδο

Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με σκοπό να πάρουν νικηφόρο αποτέλεσμα, βρισκόμενοι με την πλάτη στον τοίχο μετά το πρώτο παιχνίδι. Ο Ποτσετίνο έκανε μερικές αλλαγές στον σχηματισμό του. Αρχικά, η παρουσία του Ικάρντι, όπως είχαμε γράψει, έδωσε στα στόπερ της γηπεδούχου έναν παίχτη να επιτηρούν, κάτι που ήθελε ο Ποτσετίνο. Δεύτερον, σε αντίθεση με το πρώτο ματς, ο Αργεντίνος τεχνικός προσπάθησε να προσθέσει ευελιξία στο παιχνίδι του. Σε οργανωμένες επιθέσεις, το πλάτος ερχόταν από τους Ντιάλο και Φλορένζι, ώστε να συγκλίνουν τα εξτρέμ και να δημιουργείται υπεραριθμεία στον άξονα. Ωστόσο, οι Ντι Μαρία και Νεϊμάρ έδιναν επιλογή στα πλάγια όταν υπήρχαν χώροι για το ένας με έναν. Στην ανάπτυξη, η Παρί προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία των Ντι Μαρία, ο οποίος ερχόταν στο κέντρο, και Νεϊμάρ ώστε να κυκλοφορήσει την μπάλα, με αποτέλεσμα να βγάζει σχετικά εύκολα την μπάλα στην αρχή από την περιοχή της. Ωστόσο, το άκρως ορθολογικό πλάνο του αναγκασμένου να παίξει επιθετικά Ποτσετίνο βρήκε εμπόδιο τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος σήμερα έδωσε σεμινάρια προπονητικής.

Η Μάντσεστερ Σίτι στο γήπεδο

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατάφερε να εκμηδενίσει πλήρως τις προσπάθειες του ομολόγου του και να του σβήσει κάθε ελπίδα για πρόκριση. Οι τακτικές του Πεπ μαρτυρούν πως μπόρεσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καταστάσεων και να αντιληφθεί πως η κατοχή της τάξης του 70% δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την επίθεση, η οποία είναι άρρικτα συνδεδεμένη με την άμυνα, το πλάνο ήταν σαφές. Οι Ντε Μπρούινε, Φόντεν, Σίλβα ήταν οι αμιγώς υπεύθυνοι για την ανάπτυξη στο επιθετικό τρίτο από τον άξονα, με τον Γκουντογκάν να συνδέει τον Φερναντίνιο με την επίθεση. Ο Ζιντσένκο έδινε πλάτος αριστερά, ενώ ο Μαχρέζ δεξιά, ενώ οι υπόλοιποι έδειχναν στους αμυντικούς της Παρί πως παίζεται το απόλυτο ποδόσφαιρο και τι σημαίνει η κατοχή με βάση τους χώρους. Φόντεν, Ντε Μπρούινε και Σίλβα άλλαζαν συνεχώς θέσεις και είχαν την αρμοδιότητα να επιτίθενται στους χώρους.

Στην ανάπτυξη από την άμυνα, ο Φερναντίνιο σχημάτιζε τριάδα με τα στόπερ, με αποτέλεσμα οι Νεϊμάρ και Ντι Μαρία να αναγκάζονται να μαρκάρουν τα στόπερ ή τα ακραία μπακ. Αυτό έδινε την επιλογή στην Σίτι να εκμεταλλεύεται τον Έντερσον ο οποίος μοιράζει βαθιές μπαλιές με χειρουργική ακρίβεια. Με τέτοιο τρόπο ήρθε και το πρώτο γκολ της ομάδας. Τέλος, ο Γουόκερ έδινε επιλογή στο δεξί half space, καθώς οι αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί από τον Γκουαρντιόλα ήταν κυρίως αμυντικές.

Η αμυντική προσέγγιση του Πεπ

Από όσα είδαμε στον αγώνα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η αμυντική προσέγγιση του Γκουαρντιόλα. Ο φαλακρός γκουρού παρέταξε την ομάδα του σχετικά συντηρητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάρκαρε το λεωφορείο. Αυτό σημαίνει απλά πως όταν δεν πίεζε πάντα για την ανάκτηση της κατοχής, ήταν διατεθημένος να απορροφήσει την πίεση της αντιπάλου. Τα κομβικά σημεία ήταν τρία. Το πρώτο εξ αυτών είναι η καθαρή τακτική. Στο πρώτο παιχνίδι, τα εξτρέμ της Παρί, ειδικά ο Νεϊμάρ, έβγαζαν το άχτι τους πάνω στα ακραία μπακ της Σίτι. Στην ρεβάνς, ο Πεπ κατάφερε με έναν έξυπνο και εξαιρετικό τρόπο να αχρηστεύσει τις πτέρυγες της Παρί, αφήνοντας πολλές φορές ακόμα και χώρους. Αρχικά, ο Γουόκερ δεν ανέβαινε στην επίθεση και γινόταν τρίτο στόπερ όταν οι Πολίτες επιτίθονταν. Επιπλέον, ο σχηματισμός ήταν αρκετά συμπαγής με αποτέλεσμα ο Γουόκερ και ο Ζιντσένκο να θυμίζουν πολλές φορές τετράδα από σέντερ μπακ παρά ακραίους οπισθοφύλακες.

Αυτό πρακτικά αχρήστευσε τα εξτρέμ της Παρί που όπως είπαμε συνέκλιναν συχνά πυκνά και δεν τους άφηνε χώρους να λειτουργήσουν. Ωστόσο, αυτό άφηνε χώρους στον Ντιάλο (κυρίως) και τον Φλορέντζι (δευτερευόντως), ώστε να βγάζουν σέντρες. Το εξαιρετικό στην τακτική του Πεπ είναι πως οι σέντρες ήταν πρακτικά άχρηστες, αφού οι Στόουνς και Ντίας έκοβαν μέχρι και Μπόινγκ 747. Το δεύτερο που έκανε αμυντικά ο Πεπ ήταν οι βοήθειες όταν έβγαιναν τα εξτρέμ στο πλάι. Τόσο οι Ντε Μπρούινε και Μάχρεζ (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) όσο και ο ακούραστος Σίλβα και ο Φόντεν έδιναν βοήθειες. Ειδικά ο νεαρός Άγγλος έδενε αριστερά με τον Ζιντσένκο όπως ένα οξυγόνο με δύο υδρογόνα. Το τρίτο που πήρε αμυντικά (και επιθετικά) η ομάδα ήταν η ατομική απόδοση των παιχτών της όπως ο Ντε Μπρούινε που έβγαζε πάσες ακριβείας και άνοιγε χώρους ή οι Φόντεν, Γκουντογκάν και Σίλβα που έβγαζαν σεμιναριακές αντεπιθέσεις.

Ο Ντίας και οι υπόλοιποι κορυφαίοι

Δεν υπήρχε κάποιος από την ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι που να μην βαθμολογείται με ‘Α’. Ακόμα και ο Ζιντσένκο που η συνολική του παρουσία κρίνεται το λιγότερο ασταθής, έβγαλε ψυχή και πείσμα στον αγώνα, αλλά και τακτική πειθαρχία, με τον Ουκρανό μπακ να αξίζει κάθε Ευρώ (ή Λίρα) από το μεροκάματο.

Ο εορτάζων και 36 ετών πλέον, Φερναντίνιο, κράτησε όλο το κέντρο. Οι βοήθειές του, τα κοψίματά του, τα τακτικά φάουλ του, αλλά και η κόκκινη κάρτα του Ντι Μαρία έδειξαν παίχτη μεγάλης κλάσης, παίχτη του οποίου το φανελάκι στάζει ιδρώτα. Ο Βραζιλιάνος δέσποζε στο κέντρο και έκανε τους νέους της παρί να μοιάζουν με νέοπες. Ο γερόλυκος αμυντικός χαφ έδωσε άπειρες μάχες στον άξονα και η συνεισφορά του ήταν κομβικής σημασίας, ενώ έβγαλε όλη την εμπειρία του ως βετεράνος σε συνδυασμό με πνευμόνια “εικοσάρη”.

Ο Ριγιάντ Μάχρεζ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι. Όχι μόνο ήταν άρτιος τακτικά, άλλα έδινε σιγουριά στην δεξιά πλευρά της επίθεσης. Ο Αλγερινός έκοβε τιμολόγια συνεχώς στον Ντιάλο, με τον αριστερό μπακ της “Πε Σε Ζε” να φεύγει από το γήπεδο και με άδεια χέρια αλλά και με άδειες τσέπες.

Τέλος, ο Ρούμπεν Ντίας. Ο Πορτογάλος είχε βάλει σταθμό διοδίων στην περιοχή, και δεν άφηνε να περάσει τίποτα. Ήταν πιο εύκολο για τους παίχτες της Παρί να μπουν στην Βόρεια Κορέα παρά να περάσουν κάποια μπαλιά. Ο κοστολογούμενος περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ στόπερ έδωσε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και έκοβε με κάθε νόμιμο τρόπο τις προσπάθειες των αντιπάλων του.

Και τώρα τελικός

Η Σίτι βρίσκεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το όνειρο κάθε φιλάθλου αυτής της ομάδας έρχεται όλο και πιο κοντά. Ωστόσο, όσο καλή κι αν είναι μία εμφάνιση, ο coach πρέπει να περάσει σταθερότητα στην ομάδα και σωστή νοοτροπία. Το παραμικρό λάθος στο Τσάμπιονς Λίγκ, ειδικά σε τελικούς, πληρώνεται, οπότε απαιτείται αρτιότητα. Ναι, η φετινή Σίτι είναι το φαβορί, ναί έπαιξε μπαλάρα, αλλά για να σηκώσει την κούπα με τα αυτιά και να χτίσει πάνω σε αυτό, πρέπει να έχει το ηθικό ψηλά και το κεφάλι χαμηλά, όχι το αντίθετο.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα