Με το «έτσι θέλω» κορυφαίοι | Sons Of Football

Το ποδόσφαιρο ασφαλώς και έχει αλλάξει δραματικά τη τελευταία δεκαετία, χωρίς να χρειάζεται να υποκρινόμαστε για το αντίθετο. Αυτή την κατάσταση όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να την ανεχόμαστε με ευκολία, επιτρέποντας αλλοίωση του αθλήματος σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Κι ενώ πριν λίγες μέρες ασχολούμασταν έντονα με την περιβόητη ESL, τις προάλλες άρχισε να αχνοφαίνεται ακόμη μία επένδυση υψηλού κόστους: ο Χάλαντ της Ντόρτμουντ, ή καλύτερα το φρέσκο «παιδί» του Ραϊόλα.

Την ίδια ώρα λοιπόν, που σύσσωμοι οι φίλαθλοι εναντιωνόντουσαν για τη στάση των «12», ένα ακόμη ποδοσφαιρικό deal εξωπραγματικής φύσεως (περί ποσών) μαίνεται να δώσει διαφορετική διάσταση, αυτή τη φορά στο αμφιλεγόμενο ζήτημα των μισθών. Οι πρώτες πληροφορίες από την σειρά συζητήσεων μεταξύ συλλόγων και Ραϊόλα, σχετίζονται όχι τόσο με το ποσό μετακίνησης του Χάλαντ, αλλά τις απολαβές και κατά πόσο μπορεί ο μάνατζερ να αποσπάσει συμφωνία ενός εκατομμυρίου την εβδομάδα για το πελάτη του. Μιλάμε για ένα εξωφρενικό ποσό, το οποίο αντιβαίνει σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Εάν δηλαδή μας κακοφαινόταν ο μισθός ενός Μέσι ή ενός Ρονάλντο, Νεϊμάρ και το πολλαπλάσιο κέρδος των συλλόγων στις πλάτες των ίδιων, τώρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με μισθό που πιθανόν θα αγγίξει 60 εκατομμύρια καθαρά ετησίως (!).

technotrenz.com

Βέβαια, ακόμη και ο πιο τρανός ποδοσφαιριστής να σταθεί μπροστά μας, δεν δύναται από πλευράς μας να χωνευθεί αυτή η αφελής σπατάλη χρημάτων. Ειδικά από τη στιγμή που ένας σύλλογος συμμετέχει αυτομάτως σε μία φυσική ροή διακίνησης χρημάτων. Μόνο όμως, μη προκύψει κρίση τεραστίου μεγέθους, όπως η πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Από την άλλη, ο Χάλαντ έχει προς όφελος όλη την αποθέωση που λαμβάνει κάθε λίγο και λιγάκι. Ως παίκτης, διαθέτει στοιχεία που παραπέμπουν σε μία μονάδα έτοιμη για πρωταθλητισμό, με κύριο προσόν το συνεχές σκοράρισμα. Υψηλά νούμερα γκολ και συνέπεια στις θετικές εμφανίσεις, συνοδευόμενες παράλληλα από μία νεαρότατη ελκυστική ηλικία.

Ωστόσο, ο Χάλαντ ακόμη δεν έχει παραστεί σε βαρύνουσας σημασίας «γιορτές» του ποδοσφαίρου. Δεν έχει περπατήσει στο κομψό χαλί που οδηγεί σε έναν ευρωπαϊκό Τελικό. Εδώ που τα λέμε, στη Bundesliga αγωνίζεται στη Ντόρτμουντ, η οποία ναι μεν εκπροσωπείται από ποιοτικούς παίκτες, αλλά αδυνατεί να υποστηρίξει ένα ξεκάθαρο πλάνο στόχων. Οπότε, ο Νορβηγός επιθετικός δημιουργεί το μύθο του και τα ποσοστά σκοραρίσματος σε μία ομάδα που δεν πρωταγωνιστεί άμεσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αγωνίζεται δηλαδή σε ένα περιβάλλον δίχως τη ψύχωση κυπέλλων και τροπαίων ή αναγκαίων συλλογικών διακρίσεων.

www.skysports.com

Από εκεί και πέρα, η χρησιμότητα του Χάλαντ μεταφράζεται κυρίως μέσα από τον αριθμό των γκολ, πράγμα που είναι όντως αξιοσημείωτο στις σεζόν που διανύει από τον πρώτο του κιόλας σύλλογο, τη Σάλτσμπουργκ. Η ικανότητα το να μετουσιώνει τις ευκαιρίες σε γκολ από κάθε πιθανή θέση της περιοχής, τον αναδεικνύει πολύτιμο για κάθε σύστημα των ισχυρών της Ευρώπης. Από την άλλη, επευφημούμε έναν παίκτη, χωρίς να αξιολογούμε σε μέγιστο βαθμό την αξία του. Αντιθέτως, ποσοτικοποιούμε τα προσόντα του με βάση τα γκολ, αμελώντας τα παράπλευρα στοιχεία, αλλά και το αν αξίζει για τον ίδιο να σπαταληθούν όλα τα λεφτά του… κόσμου. Φυσικά, ζούμε σε μία εποχή που και μόνο η τοποθέτηση εντυπωσιακών νούμερων τόσο στη τιμή, όσο και στην αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή (το γκολ), χάνουμε ακολούθως την πραγματικότητα. Παραβλέποντας μονομιάς τα υπόλοιπα προσόντα, αλλά βαφτίζοντας τον παράλληλα ως κορυφαίο από πλευράς κόστους μεταγραφής.

Τα λάθη εντοπίζονται σε κάθε «Μεγάλο» της Ευρώπης. Ειδικά στους αποκαλούμενους «12 αποστάτες», οι οποίοι λόγω της απληστίας και του τυφλού ανταγωνισμού βασανίζονται πλέον από «αγκάθια». Πολύμηνες δόσεις σε παλαιότερες προσθήκες παικτών, των οποίων τα ποσά δεν αποπληρώθηκαν τελείως. Άγνωστο κιόλας εάν η απόσβεση χρεών καταστεί εφικτή βάσει των επικρατούντων – ελέω ιού – συνθηκών.

Συνεπώς, ενώ επικρίνουμε την εγωιστική συμπεριφορά αυτών που απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους, τώρα θα παρακολουθήσουμε το επόμενο παζάρι νέων ταλέντων, στους οποίους η λέξη «επένδυση» (όπως δήλωσε ο… Πέρεθ) χάνει την αξία της. Για χάρη αυτών των ανοιγμάτων και των σκέψεων περί απόκτησης ό,τι πολυτιμότερου κυκλοφορεί με το αζημίωτο, μας έφερε σε αυτό το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ πλουσίων πρωταγωνιστών και κακόμοιρων κομπάρσων.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα