Μια πρώτη ματιά στο Κόπα Αμέρικα – Κασκαρίνο

Ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα η πρώτη αγωνιστική των τριών ομίλων στο Κόπα Αμέρικα και μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη ανάγνωση για το πώς εμφανίστηκαν οι ομάδες και τι περιμένουμε να δούμε από εδώ και πέρα. Ας πάρουμε τα παιχνίδια ένα-ένα.

Βραζιλία – Βολιβία 3-0 : Κουτίνιο ο μαέστρος

 

Η Βραζιλία συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή από το περσινό μουντιάλ και επομένως η φιλοσοφία της ομάδας έχει μια συνέχεια. Σφιχτή στην άμυνα με τους τρεις από την αμυντική τετράδα να προέρχονται από την Παρί Σεν Ζερμαίν και να δίνουν αμυντική συνοχή , κάτι που σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν είναι δεδομένο. Παράλληλα, η παρουσία των Φερναντίνιο και Κασεμίρο στο κέντρο προσδίδουν σκληράδα και κυνικότητα στο μαρκάρισμα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο Κασεμίρο ώστε να απελευθερωθεί η επιθετική τετράδα των Νέρες, Ριτσάρλισον, Κουτίνιο και Φιρμίνιο. Ο τελευταίος δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον τραυματισμό του και είναι εκτός ρυθμού. Αντίθετα, την ομάδα ηγήθηκε επιθετικά ο Κουτίνιο, ο οποίος έκανε αυτό που δεν του επιτρέπουν να κάνει στη Μπαρτσελόνα. Παιχνίδι πίσω από τον επιθετικό, περιφερειακές κινήσεις και προσπάθεια να παίξει κάθετα με τους ακραίους και με τον φορ, πάτημα στην περιοχή και σκοράρισμα από πίσω όταν η μπάλα παίζεται στα πλάγια. Ο Ριτσάρλισον φάνηκε πιο κινητικός από τον Νέρες στα εξτρέμ, ενώ η αλλαγή του Εβερτον ήταν η έκπληξη του αγώνα με την έκρηξή του, την ταχύτητα με τη μπάλα στα πόδια και την άψογη εκτέλεση με σουτ έξω από την περιοχή. Καλός προπονητής ο Τίτε και όπως όλα δείχνουν η Βραζιλία είναι το μεγάλο φαβορί.

 

Η Βολιβία από την άλλη είχε να επιδείξει μόνο αμυντικό πλάνο. Ομάδα με μέτριους παίκτες και χωρίς να έχει τρόπο να απειλήσει με αντεπιθέσεις, περιορίστηκε σε ένα παθητικό ρόλο και περίμενε μοιραία να δεχτεί το πρώτο γκολ. Μετά από αυτό κινδύνευσε ακόμα και με συντριβή.

Βενεζουέλα – Περού 0-0 : Σφιχτό παιχνίδι και λίγες φάσεις

 

Μέτριο το θέαμα από τις δύο ομάδες και με λιγοστές φάσεις. Ότι καλό είδαμε στο παιχνίδι ξεκίνησε από το Περού, που παρουσιάζει τον ίδιο κορμό παικτών με το μουντιάλ, με τους 8 από τους 11 να είναι οι ίδιοι που αγωνίστηκαν πέρσι. Δυστυχώς όμως ο Γκερέρο και ο Φαρφάν έχουν πατήσει ήδη τα 34 χρόνια και το παιχνίδι της επιθετικά είναι αρκετά αργό και προβλέψιμο. Σε κακή κατάσταση και ο Καρίγιο που μπήκε αλλαγή και δεν βοήθησε από τα εξτρέμ.

 

Η Βενεζουέλα είχε κι αυτή να παρουσιάσει μια βασική πρώτη καλή άμυνα, χωρίς ταχύτητα στην αντεπίθεση και με φτωχό επιθετικό πλάνο. Οι βαθιές μπαλιές προς τον Ροντόν που ήταν μόνος του στην επίθεση και πάλευε με 3 αμυντικούς θυμίζει ποδόσφαιρο άλλης εποχής. Η παρουσία του Ματσίς στο β ημίχρονο, ο οποίος υπήρξε και μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, γλύκανε κάπως το παιχνίδι της, όσες φορές πέρασε η μπάλα από τα πόδια του δημιούργησε κινδύνους με δύο πλαγιοκοπήσεις από τα αριστερά και τα δεξιά, ενώ απείλησε και με σουτ έξω από την περιοχή.

Αργεντινή – Κολομβία 0-2 : Απογοήτευσε για μια ακόμα φορά η Αργεντινή

 

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Μέσι δεν  μπορεί να ηγηθεί της Αργεντινής, αλλά και το ότι η ομάδα δεν  παρουσιάζει μια σύγχρονη ποδοσφαιρική πρόταση. Αργό ποδόσφαιρο και έλλειψη φαντασίας δημιουργικά. Ο Μέσι  παίζει και πάλι ένα ρόλο που δεν του αρμόζει με το να γίνεται δεκάρι, να σπαταλάει δυνάμεις στο χώρο του κέντρου και να εξασθενίζει και από τα βρώμικα μαρκαρίσματα που δέχεται. Σε αυτό φταίει η ανυπαρξία δύο κεντρικών χαφ με προσωπικότητα που θα τον απελευθερώσουν, ενώ και ο Ντι Μαρία φαίνεται να μην έχει πλέον κίνητρο να αγωνίζεται στην εθνική. Τα ψυχικά αποθέματα της ομάδας είναι εξαντλημένα από πέρσι και αυτό φάνηκε από τη μη αντίδραση μετά το 0-1.

 

Η Κολομβία ήταν ψυχωμένη, έπαιξε σκληρά τον Μέσι, δεν επέτρεψε να της γίνουν φάσεις στην περιοχή της και συνεχίζει να έχει  παράδοση με τα καλά 6άρια. Στα δύο προηγούμενα μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα είχαμε τον Κάρλος Σάντσες να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά και φέτος έχουμε τον Βίλμαρ Μπάριος. Έτρεχε, έκοβε στον αέρα, κάλυπτε τους χώρους και ταυτόχρονα πάσαρε και ντρίμπλαρε σωστά. Μαζί με την ταχύτητα του Σάντσες στην άμυνα έσβηναν τις επιθέσεις της Αργεντινής και τη βραχυκύκλωναν. Οι Ροντρίγκεζ, Φαλκάο και Κουαντράδο δεν έκαναν κάτι το ιδιαίτερο έως ότου ήρθε από τον πάγκο ο Μαρτίνεζ και με εξαιρετική κίνηση και σουτ έβαλε μπροστά την Κολομβία.

Παραγουάη – Κατάρ 2-2 : Οι άραβες έκλεψαν την παράσταση

 

Το Κατάρ ήταν η έκπληξη αυτής της πρώτης αγωνιστικής. Ενώ έμεινε πίσω στο σκορ από πολύ νωρίς κατάφερε να μη χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της και να προσπαθήσει να βγάλει στο χορτάρι αυτά που έχει διδαχτεί από τον προπονητή. Εκμεταλλεύτηκε το χώρο που της έδωσε η Παραγουάη, έπαιξε όμορφο, κάθετο ποδόσφαιρο, με καλή κατοχή της μπάλας και εύστοχες πάσες, αρκετό παιχνίδι από τα άκρα με το γλυκό πόδι του Αλχάιδος από τα δεξιά και την έκρηξη του Αφίφ από τα αριστερά. Η καλή κυκλοφορία φαίνεται ότι είναι δουλειά του προπονητή και της φιλοσοφίας που έχουν οι Ισπανοί στο ποδόσφαιρο χωρίς όμως το παιχνίδι να γίνεται κουραστικό στο μάτι. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν καλή τεχνική κατάρτιση, αλλά φαίνεται να υστερούν αμυντικά. Τα μαρκαρίσματά τους ήταν άτσαλα και ταυτόχρονα ήταν προβληματικός ο τρόπος που αμύνονταν στο χώρο. Σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον δουλειά στην τελική πάσα για να γίνουν και πιο ουσιαστικοί και επικίνδυνοι. Το γκολ του Αφίφ στο 2-1 ήταν  πραγματικό ποίημα.

 

Η Παραγουάη έπαιξε ένα μονότονο παιχνίδι με τις κινήσεις του Πέρεζ από τα δεξιά, ενώ και ο Αλμιρόν ως κρυφός κυνηγός δημιουργούσε επικίνδυνες καταστάσεις όποτε κουβαλούσε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή. Μετά το 1-0 έδωσε αρκετό χώρο στο Κατάρ και μάλλον δεν είχε ζυγίσει τους άραβες στο επιθετικό τους τομέα. Έπαιξε παθητικά στο β ημίχρονο και το πλήρωσε και τώρα η υπόθεση πρόκριση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

 

Ουρουγουάη – Ισημερινός 4-0 : Δίχως αντίπαλο η Ουρουγουάη

 

Η Ουρουγουάη μπήκε σοβαρή και δυνατή στα πρώτα λεπτά για να  τελειώσει νωρίς το ματς και τα κατάφερε. Γκολ στο 6ο λεπτό και αποβολή του Κιντέρο στο 24 αφού κατάφερε μέσα σε 2 λεπτά να χτυπήσει με αγκωνιά με τον ίδιο τρόπο δύο παίκτες. Το παιχνίδι τελείωσε κάπου εκεί και ο Καβάνι με το Σουάρες έδειξαν ότι βρίσκονται και οι δύο σε φόρμα.

 

Το Εκουαδόρ δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να του δίνει ελπίδες για τη συνέχεια και μαζί με τη Βολιβία περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου.

 

Ιαπωνία – Χιλή 0-4 : Η εμπειρία έκανε τη διαφορά

 

Με ένα τέρμα από στατική φάση σε κόρνερ και με άλλο ένα από σουτ, που βρήκε σε πόδι Ιάπωνα και άλλαξε πορεία, βρήκε η Χιλή τις λύσεις απέναντι σε μια νεανική ομάδα. Χωρίς να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα είχε τον Σάντσες και τον Αράνγκουιζ να δημιουργούν και τον Βιντάλ να κόβει στο κέντρο. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου που ήταν προϊόν απειρίας όμως αμυντικά προβλημάτισε , αφού δεν ήταν λίγες οι ευκαιρίες που τις δημιούργησε η Ιαπωνία.

 

Από το 1999 είχε να συμμετάσχει στο τουρνουά η Ιαπωνία και ο προπονητής της βρήκε μια καλή ευκαιρία να κατεβάσει μια νεανική ομάδα με φόντο τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Χαρακτηριστικό ότι 18 παίκτες από το ρόστερ δεν είχαν καμία συμμετοχή μέχρι χθες στην πρώτη ομάδα. Αρκετά άπειρο σύνολο, με προσήλωση όμως στην τακτική και με καλή φυσική κατάσταση για τα πρώτα 70 λεπτά. Οι Νακαζίμα και Κούμπο είναι παίκτες με αρκετό ταλέντο, έχουν καλή επαφή με τη μπάλα στα πόδια, επιτόπια ντρίμπλα και έκρηξη στα πρώτα 5 μέτρα, υστερούν όμως στην τελική πάσα και στο σουτ. Ο Σιμπασάκι στο κέντρο έκανε όλο το παιχνίδι με το να κόβει και να μεταβιβάζει σε πρώτο χρόνο. Μοιραίος ο Ουέντα στην επίθεση με πολύ κακά τελειώματα τις 3-4 φορές που βρέθηκε στην περιοχή.

 

Κασκαρίνο

Διαβάστε Περισσότερα