Μήπως τελικά είσαι κ εσύ καχύποπτος…..;;

Η καχυποψία είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, που ΣΕ βοηθά να μην πέφτεις θύμα εκμετάλλευσης και να μην είσαι καλοπροαίρετος και ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους γύρω σου. Τι γίνεται όμως όταν η καχυποψία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό σου, γιατί κάθε φορά περιμένεις τη στιγμή που ο άλλος θα σε κοροϊδέψει ή θα σε εκμεταλλευτεί; Πόσο κακοπροαίρετο μπορείς να θεωρήσουμε τον άλλο και πόσο δυσκολεύεσαι να αξιολογήσεις αντικειμενικά τις καταστάσεις που βιώνεις;

Μήπως είσαι παρανοϊκός, καθώς μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις υποθέσεις και να προσπαθείς να προβλέψεις τι κακό μπορεί να σου κάνουν οι άλλοι. Εύκολα μπορείς να μετατρέψεις ουδέτερες ή θετικές καταστάσεις σε αρνητικές, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα στον εαυτό σου και να ζαλίζεις όλους τους υπόλοιπους που είναι γύρω σου.

Η καχυποψία σε οδηγεί σε μια διαρκή αρνητική κατάσταση, αφού προσανατολίζεσαι συνεχώς σε οτιδήποτε αρνητικό που σου φαίνεται ύποπτο, έτσι ώστε να προλάβεις διάφορα αρνητικά που μπορεί να σου συμβούν. Σε οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη κατάσταση, σε οποιοδήποτε δίλημμα εστιάζεις την αρνητική οπτική των πραγμάτων, προσπαθώντας να δώσεις μια εξήγηση, μια ερμηνεία.
Το κακό που παθαίνεις είναι το γεγονός ότι βιώνεις διαρκώς μια κατάσταση αστάθειας και αμφιβολίας, μια έντονη απειλή.

Είναι προφανές ότι αν είσαι τέτοιος άνθρωπος αντί να εστιάζεις περισσότερο στα πραγματικά στοιχεία και στις καταστάσεις που παρατηρείς, αναλώνεσαι στα σενάρια και στις υποθέσεις που κάνεις.  Είναι καλό να συνηδητοποιήσεις ότι δεν θέλουν όλοι το κακό σου και δεν σκέφτονται όλοι πώς να σε εκμεταλλευτούν ή να σε εξαπατήσουν. Δεν σε προσφέρει κάτι η προσπάθεια αναζήτησης όλων των αρνητικών στοιχείων των άλλων. Στο τέλος καταντάς ψεκασμένος.

ΥΓ Αφιερωμένο εξαιρετικά σε κάποιους που αποκλείεται να καταλάβουν ότι τους αφορά:

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα