Μουρίνιο: Χάνοντας την ιδιότητα του «Special One» Sons Of Football
Αποκαρδιωτική αυτή η εκδοχή της Τότεναμ. Για να είμαι και δίκαιος, αποτελεί την ίδια προβληματική ομάδα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, δεν εμφανίζεται κάποια αρχή πλάνου ή συγκρότησης από τον πάλαι κάποτε κορυφαίο προπονητή Μουρίνιο.
Οι Λονδρέζοι ηττήθηκαν εύκολα 3-0, δίχως να φέρουν αγωνιστική αντίσταση στις ορέξεις της Λειψίας. Η γερμανική ομάδα με το φρέσκο και νέο σύνολο και την ανάπτυξη σαν βεντάλια σε κάθε αντεπίθεση, δεν ένιωσε ούτε στο ελάχιστο κάποιο κίνδυνο από τις… ικανότητες των φιλοξενούμενων και την προσέγγιση(;) του προπονητή τους.
Ένα σύνολο των Άγγλων χωρίς στοιχειώδεις συνεργασίες. Κεντρικά χαφ που απέχουν από δημιουργία, ημιτελείς ποδοσφαιριστές σε ενέργειες (Λαμέλα, Λο Σέλσο), ενώ φοβικά μπακ καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Προσκολλημένοι σε μία μόνο, αναχρονιστική μέθοδο: την ψηλή μπαλιά από την άμυνα, τη λεγόμενη «γιόμα», προκειμένου ο ταλαίπωρος Μόουρα να κυνηγά απέλπιδες προσπάθειες των συμπαικτών του.
Οι πετυχημένες ομάδες του Μουρίνιο μας δίδασκαν τη σκληράδα, το συμπαγές σχήμα που διαμόρφωναν ακόμη και με τον πιο απαιτητικό αντίπαλο (Μπαρτσελόνα – Ίντερ). Κάθε παίκτης εφάρμοζε τον ρόλο του, σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή του Μουρίνιο. Για αυτό και τον αποθεώσαμε: ένας άνθρωπος φτιαγμένος για νοκ άουτ τελικούς, σε ματς ζωής και θανάτου. Σε παραστάσεις, που μετράει το κοουτσάρισμα και η σπιρτάδα του μυαλού, καθώς το πλάνο πάει περίπατο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Βέβαια, η χθεσινή πρόκληση στη Γερμανία χρειαζόταν επιθετικές βλέψεις και σκοράρισμα. Εύκολα μπορεί κανείς να το ρίξει στις βαρβάτες απουσίες της Τότεναμ. Ωστόσο, πέρα από τις ατομικές αδυναμίες ορισμένων, στη σύνθεση δεν υπήρχαν κατεξοχήν ακραία χαφ. Μονάδες που θα αναλάβουν τη πλαγιοκόπηση, τη κάθετη ίσως πάσα στον άξονα. Έβλεπε κανείς τον Μόουρα μακριά από την μικρή περιοχή και τον λυπόσουν με τα αχρείαστα χιλιόμετρα στη πτέρυγα.
Από την άλλη, ο παλιός, κορυφαίος Μουρίνιο θα περιόριζε τη δράση του Βέρνερ. Ο Γερμανός απέφευγε στατική θέση, ήταν διαρκώς σε κίνηση αριστερά – δεξιά, καθώς αυτό το στυλ τον ελκύει. Ο Πορτογάλος σε τέτοιες υποθέσεις πάντα φρόντιζε σε διπλό μαρκάρισμα – man to man – προκειμένου να αποξενώσει τον κινητήριο μοχλό κάθε αντιπάλου. Κι αυτό δεν συνέβη χθες σε κανένα σημείο του αγώνα. Αντιθέτως, τα μέτρια μάλιστα μπακ του αδυνατούσαν να διώξουν περάσματα των αντιπάλων και να κερδίσουν μονομαχίες, πηγαίνοντας δεύτεροι σε κάθε διεκδίκηση.
Η χθεσινή εμφάνιση του Μουρίνιο και Τότεναμ παρέπεμπαν σε μία ομάδα μετρίου αναστήματος, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Europa League. Η βελτίωση είναι ειλημμένη. Χρόνος σίγουρα θα δοθεί στο Πορτογάλο. Η επιλογή ίσως νέων προσώπων φέρουν την «αναγέννηση» και του προπονητή και του club. Ειδάλλως, η κατρακύλα δεν θα έχει τελειωμό…
Υγ. Οπαμεκάνο και Ανχελίνο της Λειψίας λίρες εκατό. Ειδικά ο πρώτος προορίζεται για ανώτερο «αφεντικό της Ευρώπης…