Mundobasket 2019 ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΞΑΝΑ DRAZEN

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ   95-75

Σαρωτική η Εθνική Ισπανίας στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για 2η φορά στην ιστορία της, 13 χρόνια από την πρώτη της φορά. Μια ομάδα που την τελευταία 20ετια έχει καταφέρει σχεδόν τα πάντα παρουσιάζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ .Τεράστιες προσωπικότητες εντός παρκέ δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ .Η αλαζονεία υπάρχει αλλά δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό και με τον άσχημο τρόπο του παρελθόντος. Οι θεατρινισμοί έχουν μείνει στην άκρη. Σειρά έχει πάρει το γρήγορο μπάσκετ ,το γεμάτο συνεργασίες μπάσκετ, το αξιόπιστο σουτ αλλά και το mentality στα κρίσιμα ματς  που κρίνουν μετάλλια και τίτλους.

Το παιχνίδι ήταν από την αρχή κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Ισπανών. Για την ακρίβεια οι Ισπανοί το έφεραν στα δικά τους. Προσπάθησε για περίπου 5 λεπτά η Αργεντινή να μείνει κοντά στο σκορ , έκανε μια αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο αλλά δεν έφτανε τούτη την φορά μονό το πάθος και η ψυχή. Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής θα μετρήσει η λογική ,το βάθος του πάγκου αλλά και η κούραση. Ο βασικός κορμός των 5,6 παιχτών της Αργεντινής είναι άξιος θαυμασμού αλλά δεν ήταν αρκετός. Δεν ήταν γιατί είχαν για αντίπαλους στον τελικό τους αποτελεσματικούς και κυρίως τους αποφασισμένους Ισπανούς.

Πολυτιμότερος παίχτης των Ισπανών ο Ρούμπιο. Πιο ώριμος από ποτέ , αναδείχθηκε ο καλύτερος παίχτης ανάμεσα μάλιστα σε ένα γκρουπ παιχταράδων. Φέτος όμως βγήκε μπροστά πολύ νωρίς στο τουρνουά και καθοδήγησε με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα. Έκανε την απαραίτητη βελτίωση στο σουτ-και όμως υπάρχουν παίχτες που ψάχνουν τα αδύνατα σημεία τους και τα βελτιώνουν-αλλά κυρίως η ηρεμία που έβγαζε σε κάθε επίθεση ήταν εκείνη που παρέσυρε όλη την ομάδα.

Ο coach Σκαριόλο  έχει στεριώσει για τα καλά στην Εθνική Ισπανίας και δείχνει να κάνει καταπληκτική διαχείριση των τεράστιων παιχτών που έχει στην διάθεση του. Παράσημο λοιπόν και για αυτόν που από τώρα έχει στραμμένο το βλέμμα του στην κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλλον η δυναστεία των Ισπανών θα έχει και συνέχεια γιατί η επιτυχία αυτή δείχνει το δρόμο και σε άλλους πρωτοκλασάτους παίχτες να ακολουθήσουν την ομάδα τα επόμενα χρόνια.

Στον μικρό τελικό η Γαλλία κατάφερε και έφτασε στην νίκη και στο χάλκινο μετάλλιο. Μια ομάδα που αποδεικνύει  συνέπεια σχετικά με την παρουσία της της στην ζώνη των μεταλλίων την τελευταία δεκαετία  σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ένα μετάλλιο που ήρθε πραγματοποιώντας ανατροπή 15 πόντων. Ο Μπατούμ θυμήθηκε κάτι από το ένδοξο παρελθόν του στην Εθνική ομάδα και η εμπειρία-κλάση του Ντε Κόλο κυρίως στην τελευταία περίοδο έδωσαν την νίκη . Το βάθος στο roster που διέθετε της επέτρεψε να γυρίσει το ματς αλλά ήταν και αυτό που την έφερε έως την τρίτη θέση. Δείχνουν να δουλεύουν με πρόγραμμα στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας την τελευταία δεκαετία έχοντας και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Η Αυστραλία ξέμεινε από δυνάμεις και επιλογές στην τελευταία περίοδο και ο κορμός της βασικής πεντάδας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αντεπίθεση των Γάλλων .Μια ομάδα που στις λεπτομέρειες πραγματικά έχασε την ευκαιρία για μεγάλη διάκριση στην διοργάνωση. Είχε και δυο τρεις ελλείψεις-απουσίες πριν το τουρνουά που θα την βοηθούσαν στο να είχε στην κατοχή της το μετάλλιο. Σίγουρα η Αυστραλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 εάν παρουσιαστεί πλήρης , αποτελεί φόβητρο.

Τέλος λοιπόν σε μια αλλόκοτη διοργάνωση που μας πρόσφερε κατά διαστήματα ωραία παιχνίδια .Αναλυτικά στις επόμενες ημέρες θα δούμε ποιες ομάδες εντυπωσίασαν , ποιες ξεχώρισαν ,ποιες απογοήτευσαν αλλά και τους παίχτες που αναδείχθηκαν από το συγκεκριμένο τουρνουά. Ραντεβού στο Τόκιο το 2020 ελπίζοντας με την Εθνική Ελλάδος παρούσα.

 

Διαβάστε Περισσότερα