MUNDOBASKET ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ | DRAZEN

Η διοργάνωση άφησε το αποτύπωμα της στο παρκέ και ουσιαστικά έδειξε το μέλλον του αθλήματος και τις τάσεις που θα επικρατήσουν. Σε ένα μεγαλύτερο περιβάλλον από το Eurobasket του 2022 , διαφορετικές φιλοσοφίες συγκρούστηκαν αλλά και δανείστηκαν πράγματα στο παρκέ.

Αρκετές χώρες έρχονται με ταχύτητα τα επόμενα χρόνια ενώ άλλες πιστές στις βασικές τους αρχές , έδειξαν να ενσωματώνουν στοιχεία από τη νέα τάξη πραγμάτων στο άθλημα.

Η Γερμανία συνέχισε εκεί που σταμάτησε πέρυσι και ουσιαστικά “ήταν ομάδα σε αποστολή”. Χωρίς απουσίες (πλην Kleber) , είχε βάθος σtο roster αλλά και μπόλικα στοιχεία του μπάσκετ της νέας εποχής.

Γρήγορο pace , συνεργασίες 2 on 2 , σουτ από την περίμετρο , παίχτες χωρίς θέση στο παρκέ. Από την άλλη δανείστηκε από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ την κίνηση χωρίς τη μπάλα αλλά και το post up παιχνίδι που ουσιαστικά αποτέλεσαν και τις λεπτομέρειες της επιτυχίας.

Η Σερβία από την άλλη με ένα μπάσκετ που χτυπούσε όλα τα mismatch μέσα στο παρκέ αλλά σε μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα από τους υπόλοιπους έφτασε έως τον τελικό.

Με πολλές απουσίες στην διοργάνωση , δεν φοβήθηκε άπλωσε όλα τα βασικά του αθλήματος στο παρκέ και χωρίς φόβο βρήκε την ταυτότητα της και έγινε αποτελεσματική στα νοκ άουτ ματς.

Ο Καναδάς άφησε το αποτύπωμα του στην διοργάνωση ως μια φρέσκια δύναμη και σίγουρα με μεγαλύτερο open mind από τις Η.Π.Α.. Είχε εξίσου μεγάλες απουσίες αλλά το αθλητικό σύνολο με τα πολλά τρεξίματα και τον υψηλό ρυθμό του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο.

Πολύ αποτελεσματική ομάδα στο ένας εναντίον ενός αλλά και γρήγορη προσαρμογή στην μόδα της εποχής στο μπάσκετ χωρίς θέσεις.

Οι Η.Π.Α. ήταν μια ομάδα με αρκετούς νεαρούς παίχτες που δεν γνώριζαν τους κανονισμούς της FIBA και φυσικά δεν βρήκαν τους χώρους που περίμεναν για να παίξουν το παιχνίδι τους.

Έλειπε το παιχνίδι το post και η ένταξη τους σε ένα διαφορετικό παιχνίδι όχι τόσο διαφορετικό όμως που να μην μπορέσουν να αντιδράσουν. Θεωρώ μπήκαν οι Η.Π.Α. στην διοργάνωση , χωρίς να διαβάσουν το ίδιο το παιχνίδι και τους αντιπάλους.

Η Λετονία με την Λιθουανία βρέθηκαν στην εξάδα κυρίως γιατί έχουν το γρήγορο μπάσκετ στο αίμα τους αλλά τους βοήθησαν και τα παράθυρα της FIBA.

Ειδικά η Λετονία κατάφερε μέσω της διαδικασίας των παραθύρων να φτιάξει κορμό και να μας παρουσιάσει ένα όμορφο project , ενώ είχε και το δύσκολο μονοπάτι στην διοργάνωση κόντρα σε όλους τους μεγάλους.

Εν κατακλείδι είδαμε μπόλικο small ball παιχνίδι από αρκετές Εθνικές ομάδες. Οι ψηλοί πλέον είναι και δημιουργοί στο παιχνίδι ενώ το αποτελεσματικό παιχνίδι στο post στις διοργανώσεις της FIBA αποτελεί και την έως τώρα σημαντική διαφορά σε σχέση με το μπάσκετ στο NBA.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος μπάσκετ. Δεν χρειάζεται η κόντρα μεταξύ NBA και Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Χρειάζεται ανοιχτά μυαλά και μοίρασμα ιδεών.

Στην χώρα μας έχουμε μείνει πίσω στην προηγούμενη εικοσαετία. Η λογική είναι ότι έτσι φέραμε τα μετάλλια έτσι πρέπει να γίνει . Ο κόσμος του μπάσκετ όμως αλλάζει. Βασικά έχει αλλάξει ήδη , χωρίς εμάς.

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα