MUNDOBASKET-Αξέχαστα ματς PART II

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα ματς που έμειναν χαραγμένα στην μνήμη μας στην διοργάνωση του Mundobasket , θα μεταφερθούμε πάλι σε ένα ημιτελικό. Στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α., το 1998 αυτή την φορά, για λογαριασμό της δική μας Εθνικής Ομάδας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ένα ημιτελικός που κρίθηκε στην παράταση υπέρ των Σέρβων και είχε μπόλικη ένταση εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και πολλές διαμαρτυρίες εκτός παρκέ για τις διαιτητικές αποφάσεις που στέρησαν στην Ελλάδα την συμμετοχή της στο τελικό.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι θα έδινε ραντεβού για τρίτη φορά σε ημιτελικό στις τελευταίες 4 διοργανώσεις (στην Άτλαντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 είχαν αναμετρηθεί στην φάση των ομίλων) , με τις δυο προηγούμενες να αφορούν το Ευρωμπάσκετ του 1995 & 1997. Η Γιουγκοσλαβία μετά την διάλυση της και την δημιουργία νέας ομάδας κατά βάση Σέρβων το 1995 , της είχε καταφέρει να στεφθεί δυο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1996.

 

Με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε ένα roster που ξεχείλιζε από ποιότητα αλλά και ηγετικά χαρακτηριστικά. Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς , Σάσα Ομπράντοβιτς , ο μετέπειτα ηγέτης των πρασίνων Ντέγιαν Μποντίρογκα , ο Σκεπάνοβιτς, ο Μπέριτς ,ο Τόπιτς αλλά και οι δυο σπουδαίοι σέντερ Τομάσεβιτς και Ρέμπρατσα.

Από την άλλη η Εθνική Ελλάδος είχε στο roster τον πολύπειρο Παναγιώτη Φασούλα και τους Σιγάλα , Κορωνιό ,Οικονόμου ,Παπανικολάου , Αλβέρτη , Μπουντούρη , Μπαλογιάννη , Ρεντζία , Καλαϊτζή , Καράγκουτη και Τσακαλίδη. Προπονητής της  ομάδας μας ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Σε ένα κατάμεστο Ο.Α.Κ.Α. η Εθνική ξεκινά περίφημα και όλα δείχνουν ότι θα έπαιρνε την πρόκριση. Μέχρι και δέκα λεπτά πριν την λήξη ήταν μπροστά με 12 πόντους. Ξαφνικά η ομάδα μπλοκάρει , οι αργές επιθέσεις δεν ευνοούν και η φτωχή συγκομιδή των 9 πόντων στα τελευταία δέκα λεπτά αποδείχθηκε μοιραία. Οι διαιτητές του αγώνα Κατσάρο-Μπεντακόρ μπήκαν στην εξίσωση του παιχνιδιού , ο εκνευρισμός έγινε μεγαλύτερος και κάπου εκεί οι μαχητικοί και πάντα ετοιμοπόλεμοι Σέρβοι γυρνούν το ματς. 12 πόντοι από καλάθια και 14 από ελεύθερες βολές και το ματς πάει στην παράταση.

Πριν γίνει αυτό οι Παπανικολάου & Οικονόμου αστόχησαν σε κρίσιμες βολές και σουτ αντίστοιχα στα τελευταία δυο λεπτά του αγώνα χάνοντας έτσι και την ευκαιρία να καθαρίσει η  Εθνική  το ματς στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Μια αναστάτωση εντός παρκέ από τους πάντα εριστικούς αλλά εύστοχους Σέρβους  , ανάποδα σφυρίγματα , μπόλικο άγχος από την Εθνική και λάθος επιλογές στις κρίσιμες επιθέσεις και η παράταση καταλήγει να αποτελέσει μονόλογο για την Γιουγκοσλαβία όπου με 78-73 παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Κορωνιός με 19 πόντους και Οικονόμου με 25 ήταν οι κορυφαίοι για την Εθνική. Μποντιρόγκα με 31 πόντους (με εξαιρετική στατιστική) και Ρέμπρατσα με 20 πόντους συνέθεσαν ένα εξαιρετικό επιθετικά ντουέτο για τους Πλάβι.

 

Ακολούθησαν σκηνές από τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 1995 στο ίδιο γήπεδο με την Εθνική να θεωρεί ότι το ματς κρίθηκε από τους διαιτητές και τους Σέρβους από την καρδία και την λογική. Η Γιουγκοσλαβία θα φτάσει και στην κατάκτηση του τροπαίου σε ένα επίσης συγκλονιστικό τελικό απέναντι στους Ρώσους που κρίθηκε στην τελευταία φάση. Η Εθνική έχασε ακόμα ένα μικρό τελικό τον 5ο συνολικά την δεκαετία του ΄90 , μένοντας και πάλι στο νήμα χωρίς μετάλλιο.

Οι δυο ομάδες ακολούθησαν αντίθετη πορεία. Η Γιουγκοσλαβία για μια τετραετία συνέχισε να είναι συλλέκτης τροπαίων και μεταλλίων ενώ η Εθνική χρειάστηκε περίπου μια 7τια να μπει στο δρόμο των μεταλλίων και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο (2005-2006) .

Την ίδια χρονική στιγμή οι Σέρβοι πραγματοποιούσαν τις χειρότερες εμφανίσεις του σε μεγάλές διοργανώσεις. Το επεισοδιακό φιλικό του 2010 στο τουρνουά Ακρόπολις έχει περάσει στην σφαίρα του μύθου πια και αποτελεί ίσως την όχι και τόσο ευχάριστη συνέχεια της κόντρας των δυο ομάδων στα μέσα της δεκαετίας του΄90.

 

Διαβάστε Περισσότερα