NBA-ΕΠΙΘΕΣΗ vs ΑΜΥΝΑ | DRAZEN

Η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα (ή μήπως όχι). Σίγουρα όσοι έχουμε ασχοληθεί με το μπάσκετ , έχουμε ακούσει τη φράση κάποια στιγμή. Είναι ένα παλιό αξίωμα που ακολουθούν σχεδόν όλοι , στον πλανήτη του μπάσκετ. Ακόμη και ο ίδιος ο Jordan , το έχει πει πολλές φορές.

Τον Ιούνιο του 1991 , όταν εδραίωσε τη φήμη του ως ο καλύτερος παίκτης της εποχής του , καθώς κρατούσε το τρόπαιο για πρώτη φορά, η εξήγησή του για την επιτυχία της ομάδας του , είχε τη λέξη «άμυνα».

Εξήγησε ο Jordan ότι «άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα». Μπορεί να ήταν το πιο χιλιοειπωμένο ρητό στο αθλητικό λεξικό, αλλά επειδή το είπε ο Jordan, ήταν πλέον Ευαγγέλιο.

Πέντε χρόνια αργότερα, αφότου οι Bulls κέρδισαν τους Sonics στους τελικούς , ο Jordan έδωσε και πάλι το σύνθημα. «Έχει αποδειχθεί ότι η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα».

«Η άμυνα κερδίζει το πρωτάθλημα, χωρίς αμφιβολία», διακήρυξε και το 1997 αλλά και στο τελευταίο του πρωτάθλημα το 1998. «Η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα , είναι πιο εμφανές από ποτέ».

Για τους Bulls της εποχής του Jordan , ήταν όντως μια πραγματικότητα . Ενώ οι ομάδες του είχαν επιθετικό προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου,  όταν άρχιζαν τα playoffs το επίκεντρο ήταν η άμυνα.

Πολλές φορές θεωρείται «ιεροσυλία» να αμφιβάλλεις για τον εάν έχει δίκιο ο Jordan , αλλά η άμυνα κερδίζει πραγματικά τα πρωταθλήματα;

Οι Bulls της δεκαετίας του ’90 , βελτιώθηκαν αμυντικά όταν τα παιχνίδια άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία, αλλάζοντας εντελώς ταυτότητα.

Αλλάζουν, λοιπόν, ταυτότητα οι ομάδες , συνήθως μόλις ξεκινήσει το πιο σημαντικό μέρος της σεζόν, έχοντας καλύτερες αμυντικές επιδόσεις από αυτές της κανονικής περιόδου.

Πρώτον, αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνεται να υπάρχει μια λάθος εντύπωση σχετικά με το στυλ παιχνιδιού στα playoffs.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού παραμένει χαμηλός , καθώς οι ομάδες εκτιμούν κάθε κατοχή σε μεγαλύτερο βαθμό. Η συνθήκη αυτή οδηγεί σε λιγότερους πόντους ανά παιχνίδι. Όμως δεν σημαίνει ότι αρχίζουν να κυριαρχούν οι άμυνες.

Στην πραγματικότητα, συμβαίνει συχνά το αντίθετο, καθώς η καλή επίθεση τείνει να κερδίζει την καλή άμυνα κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε παιχνιδιού. Μάλιστα οι ομάδες μετά τη regular season γίνονται συνήθως οι καλύτερες όταν βάζουν περισσότερους πόντους.

Η άμυνα δεν είναι πιο σημαντική από την επίθεση. Δεν είναι η άμυνα που κερδίζει πρωταθλήματα. Σχεδόν σε κάθε άθλημα, χρειάζεστε είτε μια καλή επίθεση είτε μια καλή άμυνα, και το να υπάρχουν και τα δύο είναι ακόμα καλύτερο.

Όποιος παρακολούθησε τους τελικούς του 2022 , όλοι υπενθύμιζαν ασταμάτητα ότι οι Celtics και οι Warriors ήταν το #1 και #2 σε defensive rating στην κανονική περίοδο. Είναι η αλήθεια όμως , ότι η άμυνα οδήγησε μέχρι τους τελικούς ?.

Ακόμη συχνά λέγεται ότι 19 από τις 20 ομάδες του πρωταθλήματος που κατέκτησαν τον τίτλο , ήταν μέσα στις δέκα καλύτερες στην άμυνα ομάδες του πρωταθλήματος.

Βέβαια ακόμη και να προσπαθήσουμε να δούμε σε βάθος 20 χρόνων εντοπίζουμε μια δυσκολία, δεδομένων των αλλαγών στους κανόνες και στα στυλ του παιχνιδιού.

Στο σύγχρονο ΝΒΑ, η επίθεση συμβάλλει περισσότερο από την άμυνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Την τελευταία δεκαετία, οι ομάδες που σημείωσαν περισσότερους πόντους ανά 100 κατοχές στην κανονική περίοδο κέρδισαν το 68% των σειρών playoffs.

Βέβαια το παραπάνω ποσοστό δεν λαμβάνει υπόψη και το πλεονέκτημα του εντός έδρας γηπέδου, το οποίο κάποιες φορές φέρνει νίκες για τους γηπεδούχους. Η επιθετική αποτελεσματικότητα συνεισφέρει περίπου 43% περισσότερο από την αμυντική , στις νίκες των αγώνων playoffs.

Το 2021 οι Nets είχαν την πιο παραγωγική επίθεση στην ιστορία του ΝΒΑ, με μέσο όρο 118,3 πόντους ανά 100 κατοχές στην κανονική περίοδο.

Αλλά η άμυνά τους ήταν μέτρια, επιτρέποντας 113,8, και έχασαν μια σκληρή σειρά playoffs  , από μια καλύτερη αμυντική ομάδα, τους μετέπειτα πρωταθλητές Bucks.

Είναι μια περίπτωση νίκης της άμυνας στα playoffs ; Όχι πραγματικά.  Οι Bucks ήταν στην 10η θέση σε defensive rating στην κανονική περίοδο.

Η πραγματική ιστορία της σειράς ήταν ότι η επίθεση των Nets, με τραυματισμούς σε δύο από τα τρία αστέρια τους, κατάφεραν να σημειώσουν μόλις 107,3 ​​πόντους ανά 100 κατοχές.

Η καλή επίθεση νικάει την καλή άμυνα. Δεν υπάρχουν αν, και ή αλλά σε αυτό. Η επίθεση από την άλλη ευνοείται ιδιαίτερα, με βάση τους κανόνες στο σημερινό παιχνίδι.

Μια σημαντική αλλαγή σε κανόνα έγινε πριν από τη σεζόν 2004-05. Οι guards δεν μπορούν να κάνουν δεν μπορούν να κάνουν hand-checking όπως στη δεκαετία του ’90. Πλέον δημιουργείται μεγαλύτερος χώρος για τους επιθετικούς.

Χρειάστηκαν 30 και πλέον χρόνια στο πρωτάθλημα για να καταλάβει την αληθινή απειλή και αξία του σουτ τριών πόντων. Ωστόσο, επιτέλους συμβαίνει.

Όσο ικανοί κι αν έχουν γίνει οι αμυντικοί του πρωταθλήματος , υπάρχει λόγος που δεν αμείβονται σχεδόν με το ποσό που πληρώνονται οι top-scorers.

Το μπάσκετ είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Είτε πρόκειται για μια set επίθεση , είτε για transition παιχνίδι , η επίθεση κερδίζει πάντα. «Η άμυνα είναι λιγότερο σέξι και όχι πιο ουσιαστική από την επίθεση».

 

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα