NCAA-Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ | DRAZEN

Η περίφημη March Madness είναι προ των πυλών και θα έχει τελικό προορισμό το Final Four της Νέας Ορλεάνης.

Το τουρνουά μπάσκετ ανδρών NCAA είναι ένα τουρνουά 68 ομάδων που διαγωνίζονται σε επτά γύρους για το εθνικό πρωτάθλημα.

Το τελικό τουρνουά , η March Madness , διαρκεί 3 εβδομάδες και μπαίνει στη λίστα με τα πιο εμπορικά αθλητικά γεγονότα των Η.Π.Α..

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός τουρνουά που θα αναδείξει την καλύτερη πανεπιστημιακή ομάδα , καταγράφηκε από την National Association of Basketball Coaches και υλοποιήθηκε το 1939, με οκτώ παιχνίδια να αποτελούσαν και το σύνολο του τουρνουά.

Νικήτρια και πρώτη ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα,  ήταν οι Όρεγκον Γουέμπφουτς, οι οποίοι επικράτησαν 46-33 στον τελικό του Οχάιο Στέιτ.

Η March Madnees χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως όρος , από έναν υπάλληλο γυμνασίου του Ιλινόις, τον Henry V. Porter, το 1939.

Επίσημα τον έφερε στο τουρνουά ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του CBS και συγκεκριμένα ο Brent Musburger (ο οποίος ήταν αθλητικογράφος στο Chicago). Τον χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της κάλυψης του τουρνουά του 1982. Από τότε ο όρος είναι συνώνυμος με το τουρνουά μπάσκετ του NCAA.

Κάθε σεζόν βλέπουμε 351 ομάδες , χωρισμένες σε 32 περιφέρειες με γεωγραφικά κριτήρια.

Βαθμολογία ουσιαστικά δεν υπάρχει και εάν θελήσει να παίξει κάποιος με ομάδες εκτός της περιφέρειας , το πραγματοποίει καθαρά για να βελτιώσει το συνολικό ρεκόρ του κολεγίου σε νίκες-ήττες.

Μετράνε ουσιαστικά δυο ρεκόρ ένα για την περιφέρεια που ανήκουν και ένα για τους αγώνες εκτός περιφέρειας. Υπάρχει ένα τυπικό Top-25 όπου ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα.

Οι 64 ομάδες του τελικού τουρνουά βγαίνουν από τους 32 πρωταθλητές των περιφερειών και από 8 περιφέρειες που λόγω δυναμικής στέλνουν και τον φιναλίστ της περιφέρειας.

Εδώ μπαίνει μια επιτροπή στη μέση για να υπολογίσει τις υπόλοιπες 24 ομάδες. Η 10μελής Επιτροπή του NCAA είναι υπεύθυνη για την επιλογή των ομάδων του τελικού Τουρνουά και έχει συνήθως πενταετή θητεία.

Σε ένα τηλεοπτικό show θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής για τις υπόλοιπες 24 θέσεις αλλά και τα ζευγάρια της της τελικής φάσης του τουρνουά.

Τα κριτήρια είναι αρκετά υποκειμενικά και ξεκινούν από το ρεκόρ του κολεγίου και τη δυσκολία της περιφέρειας αλλά και το πώς θα τοποθετηθούν στο bracket των 64 ομάδων του τελικού τουρνουά.

Ο τρόπος διεξαγωγής ευνοεί τα αουτσάιντερ, αφού σε ένα νοκ-αουτ ματς , μπορεί να συμβούν τα πάντα.

Στους πρώτους δύο γύρους, οι ομάδες αγωνίζονται με βάση το ranking τους. Η πρόβλεψη του περίφημου bracket και πως θα εξελιχθεί μέχρι τον τελικό νικητή αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Στο τουρνουά του 2019, ένας άνδρας από το Οχάιο διάλεξε σωστά , τα πρώτα 49 παιχνίδια.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί που έχουμε δει ποτέ. Οι πιθανότητες συμπλήρωσης ενός τέλειου bracket, είναι περίπου 1 στις 9.223.372.036.854.775.808.

Ο ετήσιος τζίρος του NCAA – Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου των Η.Π.Α.-ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως κύρια πηγή των εσόδων του , είναι η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα γήπεδα είναι χωρητικότητας από 7.000 έως 40.000 θέσεων και ναι σωστά μαντέψατε γεμίζουν πάντα.

Πραγματικά η διείσδυση του κολεγιακού αθλητισμού στις Η.Π.Α. είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων , οι χορηγοί , οι τηλεοπτικές διαφημίσεις δίνουν περίπου έσοδα 900 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχεί στο συντριπτικό ποσοστό των ετήσιων εσόδων του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τηλεοπτική διαφήμιση 30 δευτερολέπτων στον τελικό αξίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το Final Four διεξάγεται συνήθως σε γήπεδο 50.000 θέσεων με τις τιμές των εισιτηρίων να ξεκινούν από 300 δολάρια και να φτάνουν έως τα 7.000 δολάρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του πρωταθλήματος ήταν ο τραυματισμός αλλά και η εικόνα με το σκισμένο παπούτσι της Nike του Zion Williamson το 2019.

Η εικόνα με το διαλυμένο παπούτσι έπληξε την εικόνα της εταιρείας , η μετοχή της έπεσε 2% κάτι που μεταφράστηκε σε ζημία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας ξεκινήσει λοιπόν , η τρέλα του Μαρτίου.

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα