Νεϊμάρ – Εμπαπέ: ο ένας συμπληρώνει τον άλλο | Sons Of Football

Στο πρώτο παιχνίδι εκπλαγήκαμε από τη σωρεία ευκαιριών που απώλεσαν οι Βαυαροί, παραμένοντας στο μυαλό μας ως ένα επικίνδυνο σύνολο, ακόμη και χωρίς το Λεβαντόφκσι. Όμως στον δεύτερο αγώνα, η έξοχη παρουσία του διδύμου Εμπαπέ – Νεϊμάρ δεν άφησε περιθώρια να αμφισβητήσουμε τη τωρινή ομάδα των Παριζιάνων.

www.sportsnet.ca

Η χημεία μεταξύ αυτών των δύο παικτών ήταν πράγματι χορταστική. Βέβαια, κι άλλες φορές μας είχαν παραδώσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις. Απλά χθες επιβεβαίωσαν πως είναι ακόμη εδώ. Έχοντας συνεχώς στραμμένο το βλέμμα τους στον απώτερο στόχο: στη κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ. Δείχνουν όμως, πως θέλουν να το πετύχουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Μέσα δηλαδή από τη διάθεση και τον δικό τους ρυθμό που επιβάλλουν στο χορτάρι.

Σε ένα βράδυ λοιπόν, που υπέθετε κανείς ολική υπεροχή των Γερμανών, οι γηπεδούχοι ήταν αφυπνισμένοι και πάλι στους απροστάτευτους χώρους των πρώτων. Όσο κυλούσε η ώρα, η μπάλα πήγαινε συνειδητά στα πόδια του Νεϊμάρ. Είναι αυτός λοιπόν, που κρύβει τα πολύτιμα κλειδιά για να ανοίξει και η πιο δυσπρόσιτη άμυνα ομάδας. Χθες, δεν άφησε περιθώρια ο Βραζιλιάνος. Επιβεβαίωσε σε όλους μας, πως ατομικά πιθανόν να είναι ο κορυφαίος του κόσμου. Απαράμιλλη τεχνική με μαεστρία στη πάσα και ευφυΐα στη ντρίπλα. Απρόβλεπτος με την εναλλαγή του σώματος, χωρίς οι αντίπαλοι αμυντικοί να υπολογίζουν την αξία του σε απρόσιτους χώρους, όπως στα ελάχιστα εκατοστά των γραμμών ή σε σημεία που τον περιτριγύριζαν δύο ή τρία σώματα. Κι όμως, ο εφευρετικός Νεϊμάρ είχε τη λύση σε κάθε δυσκολία, αποτυπώνοντας μάλιστα τόσο τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, όσο και πόσο μοιραίος μπορεί ο ίδιος να αποδειχθεί.

www.thesun.co.uk

Από την άλλη, ο Εμπαπέ δεν διέθετε χθες τόσες ατομικές ενέργειες, αλλά φανέρωσε στοιχεία που τον διαφοροποιούν από το αντίστοιχο ταλέντο του Βραζιλιάνου. Η ικανότητα του στον ανοιχτό χώρο συμπληρώνει το παζλ της επίθεσης, ως η αιχμή του δόρατος. Για εμάς τους θεατές, η συνεργασία και των δύο με ασύλληπτη ταχύτητα και δόση δημιουργικότητας, μας εξέπληξε σε μεγάλο βαθμό. Κοντά τους και ο ποιοτικός και ευέλικτος Ντι Μαρία, τελειοποιώντας κάθε ευκαιρία απέναντι στον Νόιερ. Ειδικά ο Εμπαπέ μπορεί να μην καταρτίζεται από δεξιοτεχνία στη ντρίπλα, αλλά η φόρα του σώματος του ανοίγει το δρόμο στη προσπάθεια διείσδυσης στην αντίπαλη εστία.

Το στοιχείο που μας μαγνητίζει σε αυτό το δίδυμο είναι η δικαιολογημένη αφέλεια στο παιχνίδι τους. Παρότι χθες διακυβευόταν μία τρανή πρόκριση έναντι των περσινών πρωταθλητών Ευρώπης, οι ίδιοι δεν περιορίστηκαν στις σκέψεις τους. Επιχείρησαν ντρίπλες ή παρακινδυνευμένες πάσες, στηρίζοντας κυρίως τις ατομικές επιθυμίες τους εντός αγωνιστικού χώρου, ενώ δευτερεύον, παραμελώντας σε μικρό βαθμό τον αυτοσκοπό που κυριαρχεί γενικά σε τέτοιες περιστάσεις.

www.eurosport.com

Εκεί εντοπίζεται και το ζήτημα στα διαπιστευτήρια αυτών των παικτών. Μπορεί για εμάς να αποτελεί χάρμα ιδέσθαι η χθεσινή ατομική τους εμφάνιση, αλλά για χάρη της νίκης πρέπει να συνοδεύεται και με γκολ. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πως η ποιοτική παρουσία του Νεϊμάρ θα ολοκληρωνόταν επιτυχημένα και με ένα γκολ σε τελική ανάλυση. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος σε έξι λεπτά βρήκε τρεις φορές δοκάρι (!). Ο Βραζιλιάνος είναι μεν ο κινητήριος μοχλός της Παρί και η αιτία που αποκτούν μέτρα στο γήπεδο, αλλά ακολουθείται και από την λέξη του μοιραίου. Το τελευταίο πάτημα ή η στιγμή της εκτέλεσης του, προτού τα αντίπαλα πόδια εμφανισθούν ως ασπίδα, αποτελούν τα στοιχεία που εναντιώνονται στην ολοκληρωμένη εικόνα του.

Εν ολίγοις, η απουσία των δύο αυτών αστέρων έμοιαζε άδικη όσο προχωρούσαμε στο αγωνιώδες τέλος του παιχνιδιού. Η Μπάγερν είχε στήσει μία διαφορετική εικόνα λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, αλλά λίγες φορές αργότερα ανησύχησε τους Παριζιάνους. Η υψηλή ποιότητα ορισμένων μονάδων στη Παρί δημιουργούσε προσμονή για να την δει κανείς και φέτος στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ως σύνολο εκπέμπει μία διάθεση για να καρπωθεί την ύψιστη διάκριση, την αναγνώριση εξίσου του παγκόσμιου φίλαθλου κοινού. Σε σημείο για να διώξουν τα πενιχρά σχόλια περί πλουσίων που μονοπωλούν τα βήματά του.

ΥΓ. Ιδιαίτερη εντύπωση ο χαφ Παρέδες. Από ένα φοβικό παιδί στο τελευταίο Κόπα Αμέρικα, σε έναν παίκτη υψηλού επιπέδου…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα