Νηστεία Vs ρυπαροφαγίας I ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μ.Εβδομάδας και στην τελική φάση της νηστείας. Μια νηστεία , που στην Ελληνική εκδοχή της,  περισσότερο  θα λέγαμε πως μοιάζει με ένα  ” διατροφικό κώδικα ” παρά για ένα σύνολο θρησκευτικής εγκράτειας.

Και εδώ είναι η μεγάλη μαγκιά της  ..!! Ενώ σε κάθε θρησκεία υπάρχει μια άσκηση εγκράτειας για τους πιστούς ( λ.χ. το Ραμαζανι αυτές τις ημέρες ) η δική μας νηστεία είναι μια διατροφή σύνθετη, και προσαρμοσμένη στην εξοικονόμηση της. Βασικά ώστε να οικονομηθεί η κατανάλωση   ζωικών προϊόντων αλλά και λόγω εποχικότητας. Βλέπετε τα παλιά τα χρόνια, τα δύσκολα, το να είχες σε  αφθονία Φλεβάρη μήνα,αρνιά και κατσίκια… ήταν δύσκολο.
Η Ελληνικά νηστεία λοιπόν θα μπορούσε να  θεωρηθεί και ως μια παγκόσμια αποκλειστικότητα. Καταρχάς λόγω της νηστείας, ωφείλουμε τα γνωστά σε όλους μας ” λαδερά ” .  Και παρόλο που αρκετές μέρες ούτε το λάδι επιτρέπεται, η ανάγκη και η δημιουργικότητα των παλαιοτέρων μας χάρισαν φοβερές φαγητάρες  με ότι είχαν  όπως προανέφερα…. ( πχ βάζοντας ξερά φρούτα, όσπρια ώστε να υποκαταστήσουν τις πρωτεΐνες που έλειπαν )
Αν θέλαμε νά δώσουμε ένα ορισμό , θα λέγαμε πως νηστεία είναι η εκούσια αποχή απο την τροφή ή απο ορισμένα είδη , για λόγους πνευματικούς.
Αλήθεια όμως πότε νηστεύουμε ..?
– Όπως τώρα, 49 πριν το Πάσχα ( Πεντηκοστή )
– 40 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ( Σαρακοστή )
– Τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου
– Την παραμονή του Σταυρού
-Την παραμονή των Φώτων
– Φυσικά όπως ξέραμε και απο την θητεία  κάθε Τετάρτη & Παρασκευή.
–  .. αλλά υπάρχει και η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Επειδή σχετίζεται με το Πάσχα, το πράγα μπερδεύεται λίγο, αλλά ο κανόνας είναι ότι ξεκινά την επόμενη της Κυριακής των Αγίων Πάντων και τελειώνει την παραμονή των Αγίων Πέτρου & Παύλου.
Εύχομαι καλή Ανάσταση & ο Maradona μαζί σας… !
* Καλή η νηστεία αλλά τα κοψίδια καλύτερα!!!!!

ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα