Ντοναρούμα και… φύγαμε για τελικό! | Ο Τζες

Σε μια βραδιά που Ιταλοί ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, ο Ντοναρούμα έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά στη διαδικασία των πέναλτι, και έστειλε την Ιταλία στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Παρόλο που οι Ισπανοί κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού με μπροστάρηδες τους Όλμο και Πέδρι, δε κατάφεραν να αποφύγουν τη “ρώσικη ρουλέτα” των πέναλτι και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Από τα πρώτα παιχνίδια άπαντες παρατήρησαν τη δημιουργικότητα και την επιθετική διάθεση των Ιταλών, στοιχείο το οποίο απουσίασε έντονα στη σημερινή αναμέτρηση. Οι Ισπανοί με πρωταγωνιστές τους Όλμο και Πέδρι κυριάρχησαν στο χώρο του κέντρου υποχρεώνοντας έτσι τους Ιταλούς σε ένα παθητικό ρόλο θυμίζοντας μια Ιταλία περασμένων δεκαετιών. Οι υπερκινητικοί Ισπανοί, με το γνωστό παιχνίδι κατοχής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα των “σκουάντρα ατζούρα” αλλά έλειπε το καλό τελείωμα λόγω και της έλλειψης καθαρόαιμου επιθετικού.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι επιχείρησε να χτυπήσει κυρίως στη κόντρα την ασταθή άμυνα των Ισπανών, και είναι γεγονός πως σε κάθε απόπειρα των Ιταλών, γινόταν αντιληπτό πως μία φάση ίσως και να είναι αρκετή. Πρώτη προειδοποίηση ήρθε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου όταν σε υποδειγματική αντεπίθεση ο Έμερσον έστειλε τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ουνάι Σιμόν.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 60ο λεπτό, και κόντρα στη ροή του παιχνιδιού οι Ιταλοί σε αντεπίθεση που ξεκίνησε από τον Ντοναρούμα(!) άνοιξαν το σκορ με τον Κιέσα. Ο Ινσίνιε βρήκε κάθετα τον Ιμόμπιλε, και ο Κιέσα εκμεταλλευόμενος τις κόντρες έστειλε υποδειγματικά τη μπάλα στα δίχτυα του Ουνάι Σιμόν για το 1-0.

Η συνέχεια βρήκε τους Ιταλούς να πασχίζουν να διατηρήσουν το υπέρ τους σκορ, αφοπλίζοντας ωστόσο την επιθετική γραμμή τους. Οι αλλαγές του Ρομπέρτο Μαντσίνι θεωρώ πως όχι μόνο έδειξαν τρομερή ηττοπάθεια που δεν αρμόζει σε μια φιναλίστ, αλλά επέτρεψαν στους πιεστικούς Ισπανούς να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα καρέ του Ντοναρούμα. Όπως και έγινε στο 80ο λεπτό, όταν μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις, ο Μοράτα συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον Όλμο πλασάροντας από πλεονεκτική θέση για το 1-1.

Στη παράταση οι Ισπανοί συνέχισαν να είναι πιο δημιουργικοί και να απειλούν χωρίς ωστόσο να έχουν δυνάμεις για το κάτι παραπάνω, και με τους Ιταλούς να συμβιβάζονται με την ιδέα των πέναλτι. Το θρίλερ συνεχίστηκε και στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, με τις δύο ομάδες να αστοχούν αμφότερες από την άσπρη βούλα στη πρώτη κιόλας εκτέλεση με τους Λοκατέλι και Όλμο αντίστοιχα. Μοιραίος παίκτης για τους Ισπανούς έμελλε δυστυχώς να είναι ο Μοράτα, ο οποίος έχει γίνει δέκτης σκληρών κριτικών στη φετινή διοργάνωση, και παρότι η είσοδος του στη σημερινή αναμέτρηση έδωσε άλλον αέρα στους Ισπανούς.

Όπως πολύ σωστά προφήτευσε ο φίλος μας ο Καταλανός, στη διαδικασία των πέναλτι είθισται να επιβιώνει η χειρότερη παικτικά ομάδα. Έτσι και έγινε. Η Ιταλία παρόλο που δεν εντυπωσίασε πήρε το χρυσό εισιτήριο του τελικού, και καλείται σε μικρό χρονικό διάστημα να διορθώσει τόσο τις αδυναμίες της στο χορτάρι όσο και στη νοοτροπία της που λίγο έλειψε, να της κοστίσει ακριβά.

Ο Τζες

Διαβάστε Περισσότερα