ΝΒΑ-ΝΕΑ ΗΘΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ | DRAZEN

Μια γρήγορη ματιά σε ορισμένες από τις αλλαγές των κανόνων του ΝΒΑ τον 21ο αιώνα θα μας αποκαλύψει ότι τις περισσότερες φορές οι αλλαγές έγιναν για να ευνοηθεί η ροή του παιχνιδιού.

Το 2001, το πρωτάθλημα απαλλάχθηκε από την λεγόμενη “παράνομη” άμυνα. Εισήγαγε τα τρία δευτερόλεπτα για να εμποδίσει τους παίχτες να κατασκηνώσουν στη ρακέτα.

Τρία χρόνια μετά ,  καταργήθηκε και το hand checking , αφαιρώντας τις περισσότερες επαφές με τα χέρια , δίνοντας στην επίθεση , πολύ περισσότερο χώρο για να λειτουργήσει.

Οι παραπάνω αλλαγές σε συνδυασμό με την αλλαγή από 10 δευτερόλεπτα σε 8 για να περάσει η μπάλα το κέντρο και η επαναφορά του ρολογιού στα 14 δευτερόλεπτα μετά από επιθετικό ριμπάουντ, βοήθησαν στη βελτίωση του ρυθμού παιχνιδιού και της ελευθερίας κινήσεων.

Αυτές οι βελτιώσεις, οδήγησαν σε μια επιθετική έκρηξη που κορυφώθηκε την τελευταία τριετία. Ο μέσος όρος του οffensive efficiency του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν ήταν ένα εντυπωσιακό 112,9.

Τη σεζόν 2020-2021 μάλιστα , 23 ομάδες είχαν offensive rating πάνω του μέσο όρου της πενταετίας.

Η ιστορία είναι λίγο διαφορετική τη φετινή σεζόν. Το offensive rating σε όλο το πρωτάθλημα είναι κάτω του 110 και αποτελεί την χαμηλότερη τιμή από το 2018.Επίσης οι πόντοι ανά αγώνα και ο ρυθμός βρίσκονται στα χαμηλότερα νούμερα της τετραετίας.

Υπάρχει όμως και μια αλλαγή όπου παίκτες και προπονητές συμφωνούν ότι βοήθησε την άμυνα.

Ήταν η απόφαση πριν την έναρξη της σεζόν να μην επιτρέπει στους παίχτες να εκβιάζουν το φάουλ στην επίθεση και να προσποιούνται ότι είναι σε προσπάθεια για σουτ.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παίχτες , εκμεταλλεύτηκαν τους κανόνες και με ψεύτικο άλμα προς τα εμπρός σε διαγώνια γωνία, καθώς και το απότομο σταμάτημα και πέταγμα τους οδηγούσε με ευκολία στις βολές.

Οι προσπάθειες ελεύθερων βολών ανά αγώνα είναι οι χαμηλότερες από το 2018 στο NBA.

Επιστροφή στο καθαρό μπάσκετ σύμφωνα με πολλούς αμυντικούς και στο δικαίωμα στην άμυνα να είναι πιο επιθετική.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού, βελτίωσε την επίθεση αλλά και την άμυνα. Μετά από πολλά χρόνια περιφερειακός παίχτης κέρδισε το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς. Γιατί του επέτρεψαν οι κανονισμοί να “δαγκώσει” και να βγει μπροστά.

Θα επιστρέψουμε στα μέσα της δεκαετία του ’90 ? Κανείς δεν ξέρει αλλά σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα βγαίνουν καλύτεροι αμυντικοί από ότι τη δεκαετία με την δυναστεία των Warriors να έχει επηρεάσει ολόκληρο το παγκόσμιο μπάσκετ.

Το NBA δεν παραμένει στάσιμο. Εάν χρειαστεί να παίξει άμυνα θα παίξει. Αλλάζει τους κανονισμούς φτιάχνει νέο πλαίσιο και μας χαρίζει μια σειρά φέτος όπως το Celtics-Bucks που πέφτουν κορμιά. Όραμα και μεράκι να υπάρχει.

Πως το λέει ο φίλος μου στο site ? Euroleague ακούει ?

DRAZEN

 

Διαβάστε Περισσότερα