ΝΒΑ vs NCAA-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ | DRAZEN

Το NBA και το NBPA αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά να μειώσουν το όριο ηλικίας της επιλογής του Draft από 19 σε 18 ετών το 2024.

Η απόφαση επιστρέφει το NBA σε μια περασμένη εποχή , όπου τα διάφορα prospects μπορούσαν να μεταπηδήσουν από το γυμνάσιο στο ΝΒΑ.

Κάπως έτσι εξαφανίζουν ουσιαστικά την όρο , one and done -να παίξουν δηλαδή τουλάχιστον μια σεζόν στο NCAA- για τους παίχτες του κολεγίου αλλά και μια ολόκληρη εποχή στο κολεγιακό μπάσκετ.

Το κολεγιακό μπάσκετ έχει ευδοκιμήσει κατά τη διάρκεια της εποχής του one and done με εμβληματικές ομάδες και παίκτες που είναι πιθανό να μην είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε πανεπιστημιούπολη.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως του Zion , του Rose , του Wall και του Anthony Davis όπου μας χάρισαν ανεξίτηλες στιγμές και μεγάλες σεζόν για το άθλημα.

Η αλλαγή θα έχει απήχηση που θα επηρεάσει όχι μόνο το NBA και το κολέγιο αλλά και άλλους επαγγελματίες τόσο εντός των Η.Π.Α. όσο και στο εξωτερικό.

Για τις ομάδες του NBA το να επιλέξουν όταν η ηλικία πάει στα 18 χρόνια , είναι μια καινούργια συνθήκη και μάλλον θα βοηθήσει προς το καλύτερο.

Εάν διαλέγει μια ομάδα για παράδειγμα, στην 20η θέση , θα μπορεί να πάρει μια απόφαση.

Να διαλέξει από το κολέγιο έναν δευτεροετή παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή να πάρει τον αστέρα του γυμνασίου που εμφανίζεται ως ο σούπερ σκόρερ.

Τέτοιες μεγάλες αλλαγές θα είναι τακτικά πιο διαθέσιμες στις ομάδες στο Draft.

Όλοι οι καλύτεροι πρωτοετείς φοιτητές από την κολεγιακή σεζόν 2023-24 θα είναι διαθέσιμοι κανονικά αλλά το ίδιο θα κάνουν και οι καλύτεροι μαθητές γυμνασίου που αποφοιτούν το 2024.

Αυτό οδήγησε πολλούς να αναφέρουν ότι το 2024 θα υπάρχει το “διπλό” σχέδιο. Είναι πιθανό ότι μερικοί μαθητές γυμνασίου θα πάνε στο κολέγιο αναζητώντας μια πιο ήπια διαδικασία για το επόμενο draft το 2025.

Μπορεί να δούμε όμως και περισσότερους καλούς παίχτες το 2023 για να αποφύγουν το “διπλό” draft.

Στην κορυφή θα γίνει συνωστισμός επειδή θα είναι μια τάξη που θα αποτελείται από μαθητές γυμνασίου και κολεγίου παίκτες για πρώτη φορά, αλλά πιθανότατα θα προσκαλέσει και πανικό από τη μέση και πίσω στο draft.

Όπως ίσως υποψιάζεστε, ο “μάγος’ Sam Presti και οι Thunder είναι μεγάλοι ωφελούμενοι αυτής της πιθανής αλλαγής.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στα κολέγια θα παραμείνουν περισσότεροι “έμπειροι” παίκτες με μεγαλύτερη συνέπεια, πράγμα που πιθανότατα θα σημαίνει ότι πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα θα εμφανίζονται πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα για μεγάλα ονόματα που παραμένουν στη σκηνή του κολεγίου περισσότερο από ένα χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα