Ο αγέραστος Βαλμπουενά και το… 4-4-2 του Μάρτινς | Sons Of Football

Η επιμονή του Βαλμπουενά επιβραβεύτηκε, καθώς χάρισε μία έξοχη σέντρα για το γκολ – λύτρωση του Χασάν ενάντια στη Μαρσέιγ. Ο Γάλλος μόχθησε και δεν συμφιλιώθηκε ούτε μία στιγμή με το σενάριο της ισοπαλίας. Ήταν παρών σε κάθε σημείο του αγώνα και σίγουρα ο επιδραστικότερος παίκτης όσο κυλούσαν τα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Η απτόητη φυσιογνωμία του Γάλλου

Στο β΄μέρος, ο Βαλμπουενά μετατοπίστηκε στη δεξιά πτέρυγα, στην οποία απέδειξε την άνεση του να κινείται πιο αποτελεσματικά. Δεν χρειαζόταν λοιπόν, να συγκλίνει για σέντρα με το δεξί του πόδι, ούτε βέβαια να κινείται σε χώρους πίσω από τη γραμμή του κέντρου ως άτυπο μπακ – χαφ. Ο αναλλοίωτος – από τον χρόνο – Γάλλος πρόσδιδε τον επιθυμητό ρυθμό στον Ολυμπιακό, προκειμένου να γίνει η ύστατη προσπάθεια για νίκη. Άξιο παρατήρησης η έφεση στις σέντρες του, η ικανότητα να τοποθετεί το σώμα του σε κάθε μαρκάρισμα, αλλά και τα ψυχικά του αποθέματα με πόθο την νίκη.

Άξιο παρατήρησης για τη κλάση του Βαλμπουενά, η καθίζηση των δύο ακραίων εξτρέμ, Μασούρα και Ραντζέλοβιτς, οι οποίοι δεν βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό. Αντί οι δύο νεαροί να είναι αυτοί με τις περίσσιες δυνάμεις, υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο ένας άλλος κοντόσωμος τύπος που τους επισκίαζε αποδίδοντας ασταμάτητα. Ωραίοι συνδυασμοί με τους συμπαίκτες του ο Γάλλος, διορατικός και ψύχραιμος για την ιδανικότερη απόφαση στη τελική ευκαιρία.

Η συνεργασία των Βαλμπουενά – Εμβιλά με νόημα

Η εξυπνάδα του Βαλμπουενά βρήκε εξίσου αντίκρισμα με το τρικ που επιχείρησε με τον Εμβιλά. Ήταν φανερές οι προθέσεις του δεύτερου όσο προχωρούσαμε στο φινάλε του αγώνα. Σημάδευε ανελλιπώς τον ξεχασμένο Βαλμπουενά, που κινούνταν επιτηδευμένα στον ασβέστη της δεξιάς πτέρυγας. Η κίνηση του ερχόταν να ‘δέσει’ άψογα με τις ακριβείς πάσες των σαράντα και τριάντα μέτρων από τον ντελικάτο Εμβιλά. Ο νέος πλέον αμυντικός χαφ του Ολυμπιακού είναι ασφαλώς πιο δύστροφος από τον Γκιγιέρμε, τον οποίο θαυμάζαμε για το κοφτό του και άμεσο στυλ. Ωστόσο, ο Γάλλος έχει ιδιαίτερο χάρισμα στη πάσα, ‘διαβάζοντας’ υποδειγματικά τις τοποθετήσεις των συμπαικτών του. Η ευλυγισία λείπει στον Εμβιλά, για αυτό τον λόγο ο Μάρτινς καλείται να την αναζητήσει από τους άλλους νεοφερμένους Πορτογάλους στο ημικύκλιο. Ίδιο σωματότυπο με τον Εμβιλά διαθέτει και ο Μπουχαλάκης, αφού και οι δύο χθες – δίχως τον Καμαρά – είχαν  μία νωθρότητα στη προώθηση της μπάλας.

Ο Μάρτινς και οι εύστοχες επιλογές του

Ο Πορτογάλος κόουτς επέμεινε στη χρησιμοποίηση του Βαλμπουενά μέχρι το σφύριγμα της λήξεως. Συνειδητοποίησε και ο ίδιος πως η συμβολή του Γάλλου θα κρίνει την έκβαση του αγώνα. Παράλληλα, ο Μάρτινς προχώρησε στην επιλογή των πιο ικανών ‘όπλων’ του για την επίθεση. Το πήρε λοιπόν το ρίσκο με την είσοδο των Φορτούνη και Χασάν. Κατά κάποιον τρόπο, ο φετινός Ολυμπιακός αποδίδει ουσιαστικότερα με την είσοδο τόσο του Φορτούνη, όσο κυρίως με την ύπαρξη και των δύο φορ.

Θα σημειώσουμε πως στα περισσότερα φετινά παιχνίδια, το σύνολο του Μάρτινς πετυχαίνει τις νίκες με σύστημα… 4-4-2. Πάντα βέβαια, με τη συνεισφορά τόσο του αγέρωχου Βαλμπουενά, όσο και του υγιή πλέον Φορτούνη. Η ίδια τροποποίηση του συστήματος (σε 4-4-2) έφερε θετικά αποτελέσματα στους Ζωσιμάδες (ακυρωθέν γκολ του Χασάν), εναντίον του Ατρόμητου και της Ομόνοιας στο γήπεδο Καραϊσκάκης. Προσθέτοντας στην εξίσωση λοιπόν, τον Φορτούνη μαζί με τον Βαλμπουενά, αλλά και την παρουσία των δύο στράικερ, τότε ο Ολυμπιακός γίνεται επικίνδυνος και ακόμη πιο απειλητικός. Αποκτά μέτρα στο γήπεδο, επιβάλλει την υπεροχή του, παρότι χθες για χάρη της νίκης παραμέλησε στο τέλος την αμυντική του λειτουργία.

Αυτή η υπέρμετρη θέληση για νίκη από μεριάς τεχνικού επιτελείου και παικτών, χαρακτηρίζει σήμερα τον ανταγωνιστικό Ολυμπιακό της Ευρώπης. Στόχευσε δηλαδή στη νίκη και τους τρεις πόντους αντίστοιχα, παρά να αρκεστεί στη συγκέντρωση ενός μόλις βαθμού με πιθανή ισοπαλία. Γνωρίζει πλέον ο σύλλογος, πως μέσω αυτού του ομίλου υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες για τη πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΥΓ. Ο Μαρτίνς έχει μάλιστα στην κατοχή του ορισμένους παίκτες που δεν έχουμε μελετήσει. Μερικοί εκ αυτών προορίζονται βασικοί ή πολύτιμοι για το πρόγραμμα της Ευρώπης…

ΥΓ. Τα δύο πλάγια μπακ δεν είναι σε θέση να επιχειρούν overlaps, ενώ συγχρόνως να έχουμε την απαίτηση να καλύψουν το χώρο τους. Δεν αποτελούν περιπτώσεις όμοιες με τους προκατόχους τους. Τα εξτρέμ οφείλουν μία πιο ισχυρή παρουσία στο γήπεδο δημιουργικά. Πιθανόν ο Μπρουμά να φέρει το κάτι παραπάνω…

Διαβάστε Περισσότερα