O απολογισμός των 24 μεταλλίων – Παγκόσμιες πρωτιές σε όλα τα επίπεδα!
Λίβερπουλ, Δουβλίνο, Βερολίνο… Τρεις προορισμοί, ισάριθμα αθλήματα, απεριόριστες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας… Το μαρτυρούν άλλωστε τα δύο παγκόσμια αλλά και τα 22 ευρωπαϊκά μετάλλια που κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες του μπότσια, της κολύμβησης και του στίβου σε συνολικά 15 ημέρες δράσης (12-26 Αυγούστου).
Μετάλλια που μπορεί να μην έτυχαν της δέουσας… τηλεοπτική προσοχής (και ως εκ τούτου προβολής), αλλά έστειλαν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας, βρίσκεται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των δύο ετών, έως τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (25/8-6/9).
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξαναθυμάται τις 15 ημέρες εθνικής υπερηφάνειας, ζητώντας παράλληλα από τους ομοσπονδιακούς προπονητές Γιώργο Τζήμα (μπότσια), Γιάννη Αλεξάκη (κολύμβηση) και Σπύρο Βασδέκη (στίβος), τον αγωνιστικό απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού…
Παγκόσμιες πρωτιές σε όλα τα επίπεδα!
Ημερολογιακά ο… χορός των ελληνικών μεταλλίων, άνοιξε στις 13 Αυγούστου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης του Δουβλίνου, ωστόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λίβερπουλ, μία ημέρα νωρίτερα, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ατομικό του μπότσια BC3 Ένα χρυσό μετάλλιο που κατακτήθηκε τελικά στις 15 του μήνα κι αφού πρώτα ο κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, με Sport Assistant την Κατερίνα Πατρώνη, χρειάστηκε να δώσει επτά (νικηφόρους) αγώνες.
Τρεις ημέρες αργότερα (18/8), οι Πολυχρονίδης, Άννα Ντέντα (SΑ η Κριστίνα Ντέντα) και Κωνσταντίνος Μασούρας (SA o Σωτήρης Χρονόπουλος), με συνολικό απολογισμό πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, χάρισαν στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο στη διοργάνωση του Λίβερπουλ, αυτή τη φορά στα ζευγάρια BC3. Ένα χρυσό μετάλλιο που ισοδυναμεί ουσιαστικά (και κυριολεκτικά) με απευθείας πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού πλέον η κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία, έχει κι αυτή… άρωμα Ελλάδας.
«Ζήσαμε μεγάλες στιγμές στο Λίβερπουλ με το χρυσό στο ατομικό αλλά και τα ζευγάρια BC3. Ο Πολυχρονίδης ήταν ήδη πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη του ατομικού, όμως το ίδιο καταφέραμε πλέον και στα ζευγάρια με τους Πολυχρονίδη, Ντέντα και Μασούρα. Στα ζευγάρια μάλιστα, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τώρα την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είναι η δεύτερη φορά που φτάνουμε σε χρυσό μετάλλιο μεγάλης διοργάνωσης στα ζευγάρια BC3, χωρίς ούτε μία ήττα. Στο ομαδικό BC1/BC2 βρισκόμαστε στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με την 8η, μετά το βαθμολογικό ξεσκαρτάρισμα που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Εννοείται πως και σε αυτήν την κατηγορία διατηρούμε ελπίδες πρόκρισης για το Τόκιο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία όλης της ελληνικής ομάδας. Στην BC4, ο Νίκο Βασίλι εάν είχε καταφέρει να μπει στην 16άδα, θα μπορούσε να διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις την πρόκρισή του. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, τους χορηγούς μας και πρωτίστως στον ΟΠΑΠ, την αρχηγό της ελληνικής αποστολής, Ντίνα Σωτηριάδη που βοήθησε ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αλλά και τον γιατρό της ομάδας, Νίκο Τερζή που όταν χρειάστηκε έδειξε απίστευτο επαγγελματισμό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Τζήμας.
Το.. 11 το καλό!
Το… 11, ήταν το νούμερο που σημάδεψε την ελληνική παρουσία στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κολύμβησης και στίβου. Έντεκα μετάλλια στο Δουβλίνο η κολύμβηση, ισάριθμα στο Βερολίνο ο στίβος και οκτώ φορές ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, έξι στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
Στο Δουβλίνο και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, η Ελλάδα κατέλαβε την 8η θέση στην κατάταξη των μεταλλίων. Πρωταγωνιστές των μεγάλων αγωνιστικών στιγμών ήταν οι Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Γιάννης Κωστάκης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Γιώργος Σφαλτός, Ευθυμία Γκουλή και Δημήτρης Καρυπίδης.
Ο Μακροδημήτρης κατέκτησε συνολικά τρία μετάλλια και συγκεκριμένα δύο χρυσά (200μ. ελεύθερο S2, 50μ. ύπτιο S2) και ένα ασημένιο (100μ. ύπτιο S2). Δύο χρυσά (100μ. πεταλούδα S8, 200μ. μικτή ατομική SM8) ήταν ο απολογισμός του Μιχαλεντζάκη, ενώ δύο χάλκινα μετάλλια πήρε και ο Δημήτρης Καρυπίδης στα (200μ. ελεύθερο S1, 50μ. ύπτιο S1). Στην κορυφή των αγωνισμάτων τους βρέθηκαν επίσης οι Κωστάκης (150μ. μικτή ατομική SM3) και Σταματοπούλου (50μ. ύπτιο S4), ενώ ο Γιώργος Σφαλτός ήταν δεύτερος στα 50μ. ελεύθερο S6 και η Ευθυμία Γκουλή τρίτη στα 100μ. πρόσθιο SB8.
«Σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις δεν κοιτάζεις μόνο τις επιδόσεις αλλά και τα αποτελέσματα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που έφεραν οι Έλληνες αθλητές στο Δουβλίνο μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους. Όλοι έδειξαν μεγάλο ζήλος και πάθος και γι` αυτό βγήκαν κι αυτά τα αποτελέσματα. Νοιώθω ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Το ζητούμενο πλέον είναι να `κλειδώσουν` οι κατηγορίες στις οποίες θ` αγωνίζονται οι αθλητές μας. Υπάρχει αλλαγή στις κατηγοριοποιήσεις από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και υπάρχουν ανακατατάξεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το παγκόσμιο του 2019 στην Μαλαισία, οπότε και όλοι οι αθλητές θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Τότε θα μπορούμε να πούμε, εάν και πόσα μετάλλια θα πρέπει να περιμένουμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το βέβαιο είναι ότι οι κατηγοριοποιήσεις σε κάποιες περιπτώσεις μας ευνοούν, σε άλλες πάλι όχι. Ακόμη κι έτσι όμως, τα παιδιά δείχνουν ζήλο, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου η οποία παρά την αλλαγή κατηγορίας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρχηγό αποστολής, Μιχάλη Ραγκούση για την άψογη συνεργασία που είχαμε αλλά και την τεχνική σύμβουλο, Σοφία Ντζούβαλη για τη βοήθειά της καθ` όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Αλεξάκης.
Στο Βερολίνο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου, η Ελλάδα κατετάγη 20η στην κατάταξη των μεταλλίων. Διπλομεταλλιούχοι της ελληνικής αποστολής ήταν οι Θανάσης Γκαβέλας (100μ. Τ12 χρυσό μετάλλιο, 200μ. Τ12 ασημένιο), Απόστολος Χαριτωνίδης (σφαίρα F37 χρυσό, δίσκος F37 χάλκινο) και Στέλιος Μαλακόπουλος (200μ. Τ62 ασημένιο, 400μ. Τ62 χάλκινο).
Ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό F54 κατέκτησε ο Μανώλης Στεφανουδάκης, ενώ η Στέλλα Σμαραγδή και η Μαρία Σταματουλά βρέθηκαν στη δεύτερη θέση του πόντιουμ των νικητριών στο μήκος Τ47 και τη σφαίρα F32 αντίστοιχα. Τα δύο εναπομείνασα μετάλλια, χάλκινης απόχρωσης, ήρθαν στη σφαίρα F20 και F33 αντίστοιχα από τους Στράτο Νικολαίδη και Ανθή Λιάγκου αντίστοιχα.
«Εμείς σαν ομοσπονδία βάλαμε ψηλά τα όρια για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θέλαμε να κρατήσουμε ψηλά το αγωνιστικό μας επίπεδο. Δεν θέλαμε να πάνε αθλητές στο Ευρωπαϊκό με τα όρια της IPC, απλά και μόνο για τη συμμετοχή. Τα όριά μας ήταν υψηλά και ήταν όρια μεταλλίων. Και θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε 2-3 μετάλλια ακόμη, εάν σε κάποιους τελικούς υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Εκτός των άλλων είχαμε και κάποιες απουσίες με τους Κουτούλια και Σείτη, όπου επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες διακρίσεις που θα μας ανέβαζαν πιο ψηλά. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά, ικανά για μετάλλιο. Πιστεύω σε αυτά τα παιδιά. Η αλλαγή κατηγοριών έπαιξε κάποιον ρόλο, όπως στην περίπτωση του Κωνσταντινίδη όπου είχαμε μια απώλεια μεταλλίου, όμως είναι αρκετά δυνατός αθλητής για να μπορέσει να διεκδικήσει θέση στο βάθρο των νικητών. Θεωρώ ότι αυτά τα μετάλλια, με λίγη προσπάθεια, θα μπορούν να έρθουν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως όχι 11, αλλά 7-8 είναι μέσα στις δυνατότητές μας. Αρκεί να δουλέψουμε με τους ίδιους ρυθμούς και το ίδιο πάθος. Αυτό είναι το μυστικό. Να βάζουμε ψηλά τον πήχη και με δουλειά να τον ξεπερνάμε σε κάθε ευκαιρία», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σπύρος Βασδέκης.
ΠΗΓΗ SPORTDOG