Ο Άρης και οι επινοήσεις των δύο «κοντών» Sons Of Football

Το παιχνίδι στο Χαριλάου μας χάρισε την πρώτη γεύση στην προσμονή μας στην επιστροφή της ελληνικής λίγκας. Παρότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για ουσιαστικό ποδόσφαιρο, το ματς μεταξύ Άρη και ΟΦΗ διέθετε παραδόξως ρυθμό, συνεργασίες, μονομαχίες και δύο δαιμόνιους κοντούς να αλλάζουν την τύχη του αγώνα: τους Φετφατζίδη και Γκάμα.

Αρχικά, η θεωρητική προσέγγιση από πλευράς Άρη δυσχέραινε το χθεσινό του πλάνο. Η άμυνα εμφανίσθηκε ανυποψίαστη και αψήφησε τις αντεπιθέσεις του ΟΦΗ. Οι τριγωνικοί συνδυασμοί και η ταχύτητα σκέψης στον ανοιχτό χώρο των φιλοξενούμενων έφεραν εκνευρισμό και επιπολαιότητα στην τετράδα του Άρη, κυρίως στα ακραία μπακ. Οι επιθετικοί των Κρητικών επέδειξαν υπομονή στο χειρισμό της μπάλας, αλλά απέτυχαν να ολοκλήρωσαν περισσότερα γκολ σε ορισμένες καλές ευκαιρίες.

Εν συνεχεία, ανάμεσα σε Γκάμα και Φετφατζίδη λείπει ο παίκτης που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος στην ανάπτυξη του Άρη. Λείπει κυρίως ένας ικανός στράικερ που θα «επικοινωνεί» με τους δύο ευέλικτους εξτρέμ, οι οποίοι θα βελτιστοποιήσουν τις τελικές τους φάσεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το πρώτο γκολ του Άρη προήλθε από τους δύο προικισμένους κοντούς της σύνθεσης. Αυτοί ηγούνται την προσπάθεια της ομάδας, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη βοήθεια τόσο από τον άξονα, όσο κι από τους τωρινούς επιθετικούς Ιντέγιε και Λάρσον. Στο β’ μέρος, οι ατομικές ενέργειες του Φετφατζίδη τόνωσαν τον Άρη, καθώς δύο εκ των οποίων έφεραν την εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Γκάμα και το τρίτο μετέπειτα γκολ.

Στο χώρο του κέντρου, ο «εγκεφαλικός» Μεγιάδο ήταν πανταχού παρών στο α’ ημίχρονο για χάρη του ΟΦΗ. Όμορφη απαλλαγή, με ψυχραιμία στο μοίρασμα της μπάλας. Ο ίδιος ήλεγχε απόλυτα την κατοχή του κέντρου, έχοντας δίπλα του τον ποιοτικό Ναμπί και τις επινοήσεις του στο δημιουργικό κομμάτι. Η απόδοση του ΟΦΗ στο νευραλγικό χώρο ήταν πιο νευρώδης, με υπομονή στην αλλαγή πάσας μέχρι ως ότου βρεθεί ο κατάλληλος διάδρομος για απειλή. Αντιθέτως, ο Άρης παρατάχθηκε με αλχημείες στο χώρο των χαφ. Λόγω ελλείψεων, ο Ένινγκ επέλεξε τον βαρύ Βέλεθ και τον μετρίου αναστήματος Σόουζα. Η τεχνική υπεροχή ήταν εμφανής από πλευράς Κρητικών, οι οποίοι εύκολα «έσπαζαν» τις απέλπιδες προσπάθειες των αντιπάλων στο α’ μέρος.

Μελανό σημείο στον ΟΦΗ το αμυντικό του δίδυμο Γιαννούλης και Νάστος. Και οι δύο ανήμποροι να αντιδράσουν, όντας υπερβολικά αργοί στα σουτ των επιθετικών του Άρη. Στο πρώτο τέρμα, απέτυχαν να απωθήσουν το εύκολο τελείωμα του Γκάμα, ενώ στο γκολ του Κόρχουτ παρέμειναν θεατές στην άμεση εναλλαγή της μπάλας των αντιπάλων. Ίσως είναι το μείζον ελάττωμα που χρήζει αλλαγής στην ερχόμενη σεζόν, προκειμένου να επέλθει ισορροπία και στις τρεις γραμμές της διάταξης.

Ποιότητα στον ΟΦΗ δεδομένα υπάρχει: φυσιογνωμίες που βγαίνουν μπροστά και ατομικό ταλέντο σε αρκετές θέσεις της ενδεκάδας. Οι τελικές τους επιλογές πριν την εκτέλεση μετρίασαν την θετική τους χθεσινή εικόνα. Όσον αφορά τον Άρη, οι δύο τεχνίτες άλλαξαν άρδην το σκηνικό. Επίσης, η επιθετική φιλοσοφία πιθανόν θυσιάζει την συνολική αμυντική προφύλαξη. Τέλος, οι αλχημείες λόγω ελλείψεων βραχυκυκλώνει το σύνολο, αποτυπώνοντας περίτρανα τα κενά σε προωθητικό μέσο και αντίστοιχα σε ικανότατο σέντερ φορ. Και οι δύο βέβαια αποτελούν ομάδες με πυγμή, ικανές για απαιτητικό τεστ για κάθε Μεγάλο του πρωταθλήματός μας.

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα