Ο Αθάνατος Μύθος του Μικρού Δράκου ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Περισσότερο από έναν ριζοσπάστη που κατάφερε να νομιμοποιήσει στο χώρο του κινηματογράφου τις ταινίες πολεμικών τεχνών, ένα φιλόσοφο που διατύπωσε μαγικές αλήθειες και ένα διαχρονικό πρότυπο τέλειας αρμονίας σώματος-πνεύματος, ο Bruce Lee παραμένει ακόμα και σήμερα ένα παγκόσμιο αρχετυπικό ίνδαλμα.

Κανένας επίδοξος σταρ του τώρα ή του μέλλοντος δε θα ξεπεράσει το μεγαλείο του, διότι το χάρισμά του υπήρχε πέρα και πάνω από κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης. Υπάρχει πάνω από κάθε εξήγηση. Διότι ο ίδιος υπήρξε το πρώτο αρχετυπικό, κλασικό ίνδαλμα μαχητή που ήξερε να μαγνητίζει τους θεατές με τη σωματική του αρτιότητα και τη βαθιά πνευματική του αντίληψη για τις μαχητικές τέχνες.

 

Πολλά έχουν για τον Bruce Lee, από τόσα πολλά περιοδικά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτή τη λατρεία που ενέπνευσε η ζωή και η δράση του.

Ο Bruce υπήρξε ένα ποτάμι που παρέσυρε τα πάντα, ο ίδιος καταπιάστηκε με τη δύναμη της εικόνας καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα μύθο ο οποίος όχι μόνο δε μικραίνει αλλά αντιθέτως, μεγεθύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Και αυτό, διότι γίνεται ακόμα πιο φανερή η διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και σε όλους εκείνους τους επίδοξους σταρ του σήμερα που προσπαθούν να γίνουν γνωστοί με κάθε εύκολο τρόπο.  Ακόμα και τον κάθε σύγχρονο αθλητικό τύπο ο οποίος κοπιάζει να πετύχει τις μαγικές αναλογίες του <<Μικρού Δράκου>>, όπως και τη βαθιά διανοητική προσπάθεια που τον ώθησε να φτάσει σε ένα δικό του προσωπικό ζενίθ.

Ο <<Μικρός Δράκος>> κατάφερε να κάνει την πολεμική τέχνη πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας ένα άλλο νόημα στην έννοια των μαχητικών τεχνών.

Ο Bruce Lee είναι πράγματι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Απλώς δε γνωρίζω αν μπορούν να αντιληφθούν όλοι το μεγαλείο της προσωπικότητάς του και να τον αντιμετωπίσουν όχι μόνο ως ένα τεράστιο μαχητή, αλλά και ως έναν μεγάλο άνθρωπο και φιλόσοφο.

Διαβάστε Περισσότερα