Ο Χάλαντ, η ομοιογένεια της Ντόρτμουντ και η εγκλωβισμένη Παρί Sons Of Football

Ο ξανθός ψηλός στράικερ ήρθε και «έδεσε» στο ομοιογενές σύνολο της Ντόρτμουντ, προσφέροντας την ουσία στην εντυπωσιακή απόδοση της ομάδας του έναντι της Παρί. Η ένταση, το κάθετο ποδόσφαιρο σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, αλλά και οι ομαδικές συνεργασίες περιόρισαν κατά πολύ τους Παριζιάνους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εστιάζοντας στην έννοια ομάδας από πλευράς ρόστερ, σε σύγκριση με τους «στυλιζαρισμένους» ποδοσφαιριστές της αντίπαλου. Χωρίς να έχει ουσιαστικά η Ντόρτμουντ κάποιον ηγέτη ή σταρ στη σύνθεσή της, κατόρθωσε να υπερισχύσει αγωνιστικά. Οι άμεσες μεταβιβάσεις, καθώς και η συχνή πίεση σε κάθε χαμένη κατοχή βραχυκύκλωσαν την Παρί.

Ήταν φανερό εδώ και καιρό η δημιουργική ικανότητα από πλευράς Βεστφαλών. Στη Μπουντεσλίγκα, φτιάχνουν αρκετές φάσεις, ενώ πλέον με τη συνεισφορά του Χάλαντ τις μετουσιώνουν σε γκολ. Οι ακραίοι επιθετικοί σύγκλιναν χθες συνεχώς με την βοήθεια της τεχνικής τους κατάρτισης και την ταχύτητα στις ενέργειές τους. Το μυστικό στην οργανωμένη επίθεση της Ντόρτμουντ βρισκόταν και στα επιθετικογενή ακραία μπακ, τα οποία προωθούσαν εύκολα την κατοχή στα εξτρέμ. Ιδιαίτερη προσοχή στον αέρινο Χακίμι, ο οποίος διείσδυε ουκ ολίγε φορές στην αντίπαλη άμυνα με επιτυχία.

Στην επιθετική τριάδα, δεσπόζει φυσικά ο εκρηκτικός Σάντσο, ο οποίος επιχειρούσε να διασπάσει την άμυνα, όντας ο μοναδικός με αυτή την ευχέρεια. Τελείωσε ωραίες ατομικές ενέργειες, ενώ δημιούργησε ρήγματα και στις δύο πλευρές. Συμπαραστάτης και ο Αζάρ στην ευελιξία της επίθεσης. Βέβαια, η υποσχόμενη εικόνα της Ντόρτμουντ δεν θα σφραγιζόταν χωρίς τον Χάλαντ. Παρά το ύψος του, ο νεαρός επιθετικός συνείσφερε στο πρέσινγκ. Ολοκλήρωσε καίρια κλεψίματα από τους αφελείς χαφ της Παρί, λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή. Επίσης, ο ίδιος ήταν διαρκώς σε κίνηση, συμμετείχε στην γρήγορη εναλλαγή πάσας των συμπαικτών του. Φανέρωσε ο ίδιος ότι δεν αποτελεί στατικό παίκτη, – αλλιώς φουνταριστό – ο οποίος περιορίζεται στο «κουτί». Το κύριο προσόν του το ευθύβολο σουτ, αφήνοντας τον Νάβας στο χορτάρι χωρίς ουσιαστική αντίδραση. Άψογα τελειώματα, σε σωστό και ανύποπτο χρόνο.

 

Από την άλλη, η Παρί εσφαλμένα βασίστηκε στις λιγοστές εκλάμψεις του Νεϊμάρ. Η ομάδα του Τούχελ δεν διέθετε το ομαδικό πνεύμα, καθώς αυτό φαινόταν σε κάθε μονομαχία εντός γηπέδου. Σχετικά με τους υπέρ-προβεβλημένους σταρ της Παρί, οι βλέψεις του συλλόγου σε εξωπραγματικές επενδύσεις έφεραν σε δεύτερη μοίρα την δημιουργία ενός ευέλικτου συνόλου. Ο Νεϊμάρ δεν δείχνει σε καλή κατάσταση. Έχει χάσει τα σλάλομ εντός γηπέδου, την ικανότητα να αιφνιδιάζει τον αντίπαλο και την διάθεση να προσφέρει παραπάνω από ό,τι παρουσιάζει. Παραδόξως, η συμπεριφορά του παραμένει επιπόλαια. Εκνευριστικός και ατίθασος, χωρίς τη παραμικρή βελτίωση τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά μετά το κεφάλαιο στη Μπάρτσα. Όσο για τον Εμπαπέ, ο Γάλλος κινήθηκε σε ρηχά νερά. Παρεμπιπτόντως, υπήρξαν λίγες ευκαιρίες για να αποδείξει την εκτελεστική του δεινότητα, καθώς σε τεχνικά στοιχεία υπολείπεται των άλλων δύο, Ντι Μαρία και Νεϊμάρ.

Η πληγή της Παρί στο χθεσινό ματς εντοπίζεται στη λειτουργία του κέντρου της. Ο μοναδικός που αποσόβησε επιθέσεις, κέρδισε μονομαχίες με τάκλιν και κυκλοφόρησε με επιτυχία τη μπάλα ήταν ο Βεράτι. Οι υπόλοιποι στο ημικύκλιο εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Τα ατομικά λάθη των κεντρικών χαφ έδωσαν ανοιχτούς χώρους στη Ντόρτμουντ. Ασφαλώς, η αμείωτη πίεση από πλευράς της έφεραν σύγχυση στη κυκλοφορία των Παριζιάνων.

Η Ντόρτμουντ θα επιδείξει τις ικανότητες της και στον επαναληπτικό. Σίγουρα, θα προσπαθήσει ακολουθώντας την ίδια τακτική. Ωστόσο, το πλεονέκτημα γκολ της Παρί αποτελεί το ψεγάδι των Βεστφαλών εξαιτίας της αφέλειας των αμυντικών της. Και είναι αρκετό, για να γυρίσουν τα δεδομένα οι Παριζιάνοι στην έδρα τους.

Υγ. Η απουσία λόγω κίτρινης του Βεράτι στον επαναληπτικό μπορεί να ισοδυναμεί και με ένα τρίτο γκολ της Ντόρτμουντ…

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα