Ο κατήφορος της Μπάρτσα και του Γκουαρντιόλα Ι Sherlock
Είναι γεγονός , πως η ομάδα της Βαρκελώνης τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης, διανύοντας έως αυτή την στιγμή μια από τις χειρότερες σεζόν της. Φυσικά όλοι το αντιλαμβανόμαστε, το βλέπουμε στο γήπεδο, στα πρόσωπά τον παικτών αλλά και στην βαθμολογία. Σήμερα που γράφω το κείμενο , η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην δέκατη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού πρώτα έχασε στο ντέρμπι με την Ατλέτικο με ένα μηδέν.
Αρχικά, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας πως για όσους λένε πως για αυτό το χάλι ευθύνεται ο Μέσσι , θα πρέπει πρώτα από όλα να επαναφέρουν στην μνήμη τους όλα όσα έχει προσφέρει ο Αργεντίνος από το έτος 2005 έως τώρα. Δεύτερον , όσοι θεωρούν υπεύθυνο τον τωρινό προπονητή της , τον Κούμαν πάλι θα πρέπει να καταλάβουν τι κατάσταση παρέλαβε. Αφού το ξεκαθαρίσαμε , ήρθε η ώρα να κάνουμε μια διαπίστωση , δηλαδή να παραδεχθούμε πως η φιλοσοφία του κλαμπ είναι πλέον ξεπερασμένη.
Βλέπουμε , πως το ασφυκτικό πρέσινγκ σε όλο το πλάτος και μήκος του γηπέδου αποτελεί το αντίδοτο στο passing game της Μπάρτσα , που κάποτε μαζί με την εθνική Ισπανίας , μας είχαν εντυπωσιάσει δείχνοντας σε όλους εμάς πώς το ποδόσφαιρο είναι πρώτα μυαλό και ύστερα τρέξιμο. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που εξελίσσεται διαρκώς και πλέον οι ομάδες που τότε παρατυπούσαν σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες .
Είναι χαρακτηριστικό, πώς ο Πεπ Γκουαρντίολα ο οποίος τελειοποίησε αυτό το είδος ανάπτυξης παιχνιδιού, δεν έχει καταφέρει έως τώρα να οδηγήσει την πάμπλουτη ομάδα του, σε έναν τελικό Ευρώπης. Αντίθετα , ο Κλόπ και ο Φλικ έτεροι Γερμανοί με παρόμοια φιλοσοφία , έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα Ευρώπης , αφού είναι οι πρωτομάστορες της νέας μόδας που κυριαρχεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με την Λίβερπουλ και Μπάγερν να αποτελούν κάθε χρόνο φαβορί για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Επιστρέφοντας στο θέμα της Μπαρτσελόνα , θεωρώ πώς αν δεν αλλάξει αυτή την φιλοσοφία της, αλλά και την μεταγραφική πολιτική της, ίσως καταστρέψει αυτό που άρχισε να χτίζει εδώ και δώδεκα χρόνια.