Ο Μάουντ εκπροσωπεί μία ελπιδοφόρα γενιά | Sons Of Football

Εδώ και κάποια χρόνια ορισμένοι νεαροί ποδοσφαιριστές ευδοκιμούν στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, αυτό δηλαδή της υψηλής έντασης και των αθλητικών προσόντων. Παίκτες με διαφορετικό πλέον στυλ, όπως ο Μάουντ της Τσέλσι, αποκλίνουν από τα κλασικά προσόντα ενός παραδοσιακού Άγγλου. Ο νεαρός των Μπλε συγκεντρώνει αυτά τα ξεχωριστά στοιχεία, φέρνοντας μαζί του όλη την ορμή αντίστοιχων πιτσιρικάδων ομοεθνών που διακρίνονται στην Ευρώπη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την εξέλιξη του Μάουντ, ο οποίος θα παρευρεθεί στο Τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ρίχνουμε μια επίμονη ματιά στο ταλέντο της τωρινής Εθνικής Αγγλίας. Πράγματι, ξεχειλίζει η αξία των παικτών της, σε σημείο που ήδη στη Βρετανία γίνεται συζήτηση για την προεπιλογή της τελικής αποστολής ενόψει Euro και τις δικαιολογημένες προοπτικές της που προκύπτουν. Όταν αναφερόμαστε μάλιστα στη περίπτωση του Μάουντ, πίσω από τον ίδιο ή δίπλα του ακολουθούν κι άλλοι ποιοτικοί Άγγλοι με παρόμοια στοιχεία. Ο φετινός Ράσφορντ ικανοποιεί ακόμη περισσότερο στο Μάντσεστερ με τις ενθαρρυντικές του εμφανίσεις και νούμερα που, ακόμη κι αν δεν διατηρεί αγωνιστική διάρκεια. Παράλληλα, παρακολουθούμε με ενθουσιασμό την πορεία του νεαρού Φόντεν, ο οποίος με τη σειρά του διαθέτει ευελιξία, υψηλή τεχνική και έφεση στην ανάπτυξη. Επιπλέον, έχουμε εδώ και καιρό τονίσει για την περίπτωση του εξτρέμ Σάντσο, τον πιο προχωρημένο Στέρλινγκ από πλευράς εξέλιξης και παρουσιών, ενώ υπάρχει εξίσου η έκπληξη Γκρίλις της Γουέστ Χαμ. Επιτελικός χαφ που σε στυλ διαφέρει από τα λαμπρά ονόματα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά χαρακτηρίζεται περισσότερο ως δημιουργός στον άξονα, κοντά στη περιοχή.

www.goal.com

Η άνοδος των λεγόμενων πιτσιρικάδων και ο λόγος που μας οδηγούν σε συζητήσεις για δαύτους, είναι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά προσόντα που ενός τυπικού Άγγλου ποδοσφαιριστή. Τα νεαρά παιδιά αρέσκονται στο κάθετο παιχνίδι σε σύγκριση με τους προκατόχους τους που εστίαζαν περισσότερο σε σέντρες. Μάλιστα οι Άγγλοι στράικερ ως πανύψηλα και γεροδεμένα άτομα, ταίριαζαν στο παραδοσιακό στυλ, με τον Κέιν να φέρνει μεν ομοιότητες, αλλά και διαφορές στις κινήσεις και εκτελέσεις του. Πλέον, η νέα φουρνιά ανήκει στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι, αγωνίζεται κυρίως στις πτέρυγες. Κάποτε παρακολουθήσαμε μία γενιά από αξιόλογα χαφ, όπως τους Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Σκόουλς ή Μπέκαμ, οι οποίοι έλεγχαν το κέντρο των ομάδων τους, πιστοί στο σύστημα και στα καθήκοντα της ομάδας. Περισσότερο υπήρξαν παίκτες της μεταβίβασης, της κατοχής και της πάσας ακρίβειας, ενώ οι νεότεροι που αναφέραμε αρχικά, φέρνουν μαζί τους και εξαιρετική ατομική ενέργεια.

www.telegraph.co.uk

Όλοι οι νέοι, που θα πάρουν στις πλάτες τους το “must win” της Αγγλίας, ίσως είναι επηρεασμένοι από την οπτική του ποδοσφαίρου που διαμόρφωσαν οι ίδιοι κατά την παιδική τους ηλικία. Ο τρόπος που σκέφτεται κανείς και ενεργεί στο άθλημα εξαρτάται από τα πρότυπα που έχει ήδη παρακολουθήσει κατά καιρούς. Έτσι και οι Άγγλοι πιτσιρικάδες έχουν βιώσει – έστω και από το γυαλί της οθόνης – την πορεία των ισπανικών ή γερμανικών ομάδων με κυρίαρχο passing game, την πρωτόγνωρη δημιουργικότητα, αλλά και προπονητές που υπηρετούν ή εξελίσσουν μία σχολή ποδοσφαίρου. Δεν είναι τυχαίο πως κόουτς, όπως οι Γκουαρδιόλα και Κλοπ, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Αγγλικού κόσμου χάρη στις ιδέες που μεταλαμπαδεύουν στους παίκτες, οι οποίοι έπειτα το φανερώνουν στο αγωνιστικό χώρο. Μέσα στα όλα ερεθίσματα προς αυτά τα νέα εξελίξιμα παιδιά, ώθηση συγχρόνως προσφέρει και το προϊόν του Αγγλικού ποδοσφαίρου, που πλέον συνδυάζει τις ευνοϊκότερες συνθήκες από πλευράς πρωταθλήματος και την υψηλότερη ποιότητα ταλέντων στην Ευρώπη.

www.planetfootball.com

Γυρνώντας στην επαλήθευση σχετικά με την επιρροή των νεαρών Άγγλων από εξέχουσες προσωπικότητες του κοντινού παρελθόντος, αποτελεί άξιο παράδειγμα η τελευταία εξής δήλωση του Φόντεν: Όταν συνήθιζα να παρακολουθώ την Μπαρτσελόνα ως παιδί, ήταν απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο έπαιζαν το ποδόσφαιρο με ένα και με δύο αγγίγματα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν προπονητής μου κάποια μέρα (Πεπ). Νιώθω πολύ τυχερός. Θυμάμαι απλώς να μεγαλώνω και ακόμη κυριαρχούσαν στο ποδόσφαιρο για χρόνια κερδίζοντας τα πάντα. Απλώς θυμάμαι πάντα να το βλέπω με τον μπαμπά μου και να σκέφτομαι:” Ουάου! Τι ομάδα είναι αυτή και τι προπονητή έχουν! ” “Προσπάθησε να φέρει αυτό το είδος ποδοσφαίρου εδώ, και φαίνεται να λειτουργεί. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην καριέρα μου, παρακολουθώντας τους όταν ήμουν νεότερος και αυτό βοηθά επίσης τώρα που ο ίδιος προπονητής είναι εδώ.”

Συνεπώς, τα λόγια του ποιοτικού Φόντεν αποδεικνύουν πως διάφορα είδη ποδοσφαίρου που μεσουρανούσαν τα προηγούμενα διαστήματα, διαδραμάτισαν ρόλο στη γαλούχηση της νεότερης αυτής γενιάς. Συγκεκριμένα, οι Άγγλοι θα είναι αυτοί που με μία πιθανή κατάκτηση του επερχόμενου Euro, θα σηματοδοτήσουν μία φρέσκια ματιά στο πως προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο: προσπερνώντας το αναχρονιστικό στυλ της σέντρας και επιλέγοντας με θέρμη την εύστοχη πάσα και πίεση, στοιχεία που αποκτούν μέσω των γνώσεων των προπονητών τους αντίστοιχα στα κλαμπ τους.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα