Ο Μπανιστιρτζής …….

Κάηκε λέει μέσα σε ένα απόγευμα Η Παναγία των Παρισίων η οποία για να χτιστεί έκανε τουλάχιστον 150 χρόνια .Από ότι λένε και από ότι γράφουνε οι Αρχες της Γαλλίας αποκλείουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας και του εμπρησμό. Άρα η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια των επισκευών συντήρησης από τα πλημμελή μέτρα πυρασφάλειας ενδεχομένως που είχε λάβει ο εργολάβος. Και είδαμε όλοι σε όλο τον κόσμο αυτό το τραγικό περιστατικό σε απευθείας μετάδοση να καταρρέει το καμπαναριό. Φανταστείτε ρε μάγκες Τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης της Ακρόπολης εκδηλωνόταν πυρκαγιά και καταστρεφόταν αυτός ο ιερός βράχος. Ενδεχομένως και εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση όχι γιατί τους πήρε πόνος για την καταστροφή του ιστορικού μας μνημειου αλλά για το ποιος θα υπερισχύσει σε δηλώσεις κερδίζοντας κάποιους πόντους για τις επερχόμενες εκλογές.

Τέτοιες μεγάλες εργασίες συντήρησης προϋποθέτουν και μεγάλα έξοδα πυρασφάλειας. Και επειδή όλοι οι επιχειρηματίες της γης σκέφτονται κατά τον ίδιο τρόπο και όχι μόνο οι Έλληνες που τους στείνουμε στον τοίχο κάθε μέρα. Και οι Γάλλοι σκέφτηκαν το ιδιο να μειώσουν το κόστος των μέτρων πυρασφάλειας και αυτό έκαναν. Με αποτέλεσμα όταν ξέσπασε η φωτιά και έγινε αμέσως πυρκαγιά αυτά τα ελλιπέστατα μέτρα πυρασφάλειας που είχαν λάβει δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις πύρινες γλώσσες και η καταστροφή από ότι βλέπουμε στις τηλεοράσεις είναι τρομακτική. Και εδώ τώρα τίθεται το εξής ερώτημα;  καλά ο εργολάβος κοίταξε να μειώσει τα έξοδα του,οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Γαλλίας σε ένα τόσο μεγάλο έργο σε αυτο το ιστορικό μνημείο για το Γαλλικό κράτος δεν πήγαν να ελέγξουν τα μέτρα πυρασφάλειας. Γιατί σε ανάλογο περιστατικό στην πατρίδα μας και τι δεν θα λέγαμε για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Πήγανε κλείσανε τα μάτια, τα αρπάξανε και χίλια δυο αλλά διάφορα .

Το γεγονός είναι ένα μάγκες εγώ δεν θα σταθώ στη θλίψη που προκαλεί η καταστροφή σε αυτό το μεγάλο ιστορικό Θρησκευτικό μνημείο τνης Γαλλίας η οποία είναι τεράστια . Αλλά στις νοοτροπίες των ανθρώπων των φυλών και των χωρών, είναι όλες περίπου κατά προσέγγιση ίδιες! για αυτό δεν πρέπει να βάζουμε αμέσως τη θηλιά στον Έλληνα γιατί μαλάκες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα όπως έχω ξαναγράψει, υπάρχουν παντού και από ότι αποδεικνύεται υπάρχουνε και στη Γαλλία οχι απλώς μαλάκες αλλά χοντρό μαλάκες. Είναι δυνατόν κυριε εργολάβε να αναλαμβάνης τη συντήρηση αυτουνού του τεράστιου καθεδρικού ναού του θρησκευτικού συμβόλου του Γαλλικού κράτους και να μην έχεις κάποιους πυροσβεστήρες επιπλέον για αυτό το τραγικό και απίστευτο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί έστω μία στις χίλιες φορές αλλά όταν θα συμβεί το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό οπως βλέπουμε όλοι στις τηλεοράσεις ζωντανά.

 

Πού πας ρε εργολάβε. Αλλά έτσι είναι ρε παιδιά ότι γίνεται στην πατρίδα μας γίνεται σε όλο τον κόσμο γίνεται και στη Γαλλία για να πάρεις ένα δημόσιο έργο γιατι δημόσιο έργο θεωρείται η συντήρηση αυτου του τεράστιου καθεδρικού ναού. Παίρνετε μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού από το αρμόδιο Υπουργείο της Γαλλίας και οι προϋποθέσεις είναι ακριβώς ίδιες με τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να πάρεις δημόσιο έργο και στην Ελλάδα. Δηλαδή δίνεις κάποια χέρια στο ψιλό αρμόδιο κάποια μεγαλύτερη χέρια στον χοντρό αρμόδιο υπέρ τιμολογείται το έργο και κοιτάς να κονομήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα περιοριζοντας τα έξοδα σου στο ελάχιστο. Πάντα σε βάρος της ποιότητας και της αξιοπιστίας της εργολαβίας που ανέλαβες.

Αλλά έχοντας υποτίθεται το κεφάλι σου ήσυχο γιατί έχεις γρασάρει τους αρμόδιους πας και δουλεύεις ανεύθυνα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε να καταρρέει σε χρόνο μηδέν το βέλος του καθεδρικού ναού αυτουνού του τεράστιου Θρησκευτικό μνημείο της Γαλλίας σε χρόνο μηδέν. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτές τρεις περιπτώσεις είναι ίδιες και απαράλλαχτες παντού .Δεν αλλάζει τίποτα πουθενά .Και αυτά τα ξέρουμε οι κατά καιρούς κυβερνώντες ανά την γη για αυτό και ποτε κανένας δεν καταδίκασε με δηλώσεις κανέναν σε παρόμοια η και χειρότερα περιστατικά.Είναι αυτό που λέμε μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια. Για αυτό αν κάποτε καεί η Ελληνική Βουλή ενδεχομένως να έχει πάρει την εργολαβία συντήρησης Γάλλος εργολάβος.Πάντως είναι κρίμα και άδικο να βλέπεις τέτοια μνημεία να καταρρέουν απο ανευθυνότητα.

Κλείνοντας να πουμε ότι αυτό το μνημείο το επισκέπτονταν 12.000.000 ανθρωποι ετησίως…….

 

…………………………..των αποδυτηρίων

Διαβάστε Περισσότερα