Αρχική Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κερδίζει την έφεση κατά της απόφασης ενόψει του Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κερδίζει την έφεση κατά της απόφασης ενόψει του Australian Open

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση- ο υπουργός μετανάστευσης της Αυστραλίας θα εξετάσει αν θα ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Τζόκοβιτς- το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης βρισκόταν σε απομόνωση από τότε που ακυρώθηκε η αρχική του βίζα- ο Τζόκοβιτς δήλωσε ότι πέταξε με “εξαίρεση”, είχε δύο φορές Covid-19 και δεν είναι εμβολιασμένος

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε μια δικαστική μάχη για να παραμείνει στην Αυστραλία για να αγωνιστεί στο Australian Open, παρόλο που δεν είναι εμβολιασμένος κατά του COVID-19, αλλά η κυβέρνηση απείλησε να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά.

Ο δικαστής Anthony Kelly δεν δέχτηκε την ακύρωση της βίζας και διέταξε την αυστραλιανή κυβέρνηση να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα και να απελευθερώσει τον Djokovic από την κράτηση εντός μισής ώρας, καθώς εξέδωσε την ετυμηγορία του στις 6.16 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο κυβερνητικός συνήγορος Christopher Tran ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Υπηρεσιών Μεταναστών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων – όχι ο υπουργός που προέβη στην αρχική ακύρωση της βίζας – θα εξετάσει τώρα αν θα ασκήσει προσωπική εξουσία ακύρωσης της βίζας του Djokovic.

Λίγο μετά την ετυμηγορία, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο της συνέντευξης του Τζόκοβιτς στη Συνοριακή Δύναμη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρώτος στον κόσμο δήλωσε: “Δεν είμαι εμβολιασμένος”.

Το Australian Open ξεκινά τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Τζόκοβιτς απομακρύνθηκε από την κράτηση για να είναι μαζί με τους δικηγόρους του κατά τη διάρκεια της ακρόασης και ο δικαστής Κέλι εξέφρασε την ταραχή του για την απόρριψη της ιατρικής απαλλαγής του Τζόκοβιτς.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους στο δικαστήριο, αλλά ο κυβερνητικός δικηγόρος κ. Tran μίλησε μόνο για μισή ώρα πριν από μια μακρά διακοπή. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, τα δύο μέρη συμφώνησαν σχετικά με τα πρακτικά της διαταγής του δικαστή Kelly.

Τα πρακτικά σημειώνουν ότι ο Τζόκοβιτς δεν είχε επαρκή χρόνο για να απαντήσει στην ειδοποίηση για την ακύρωση της βίζας του.

Το δικαστήριο δημοσίευσε μια εντολή που εκδόθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία ο Τζόκοβιτς πρέπει να μεταφερθεί από το ξενοδοχείο Park Hotel – όπου κρατείται από την Πέμπτη – και να μεταφερθεί σε “χώρο που καθορίζεται από τους δικηγόρους του προσφεύγοντος” κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η διαταγή αναφέρει: “Η εναγόμενη, μέσω των υπαλλήλων ή των αντιπροσώπων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης, να λάβει όλα τα μέτρα και να πράξει όλα τα απαραίτητα για να μεταφέρει τον προσφεύγοντα σε χώρους που έχουν καθοριστεί από τους δικηγόρους του προσφεύγοντος τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 (και κάθε επόμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της απόφασης), να του επιτρέψει να παραμείνει εκεί μέχρι την ολοκλήρωση κάθε ακροαματικής διαδικασίας και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του στην κράτηση μετά την ολοκλήρωση κάθε ακροαματικής διαδικασίας”.

Δικαστής Κέλι: Τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος;

Η ακρόαση καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων με τη σύνδεση βίντεο του δικαστηρίου, αλλά οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν την υπόθεσή τους στον δικαστή Κέλι, ο οποίος ρώτησε το δικαστήριο “Τι περισσότερο θα μπορούσε να έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος;” και δήλωσε “ταραγμένος” για το θέμα της ιατρικής απαλλαγής του Τζόκοβιτς.

“Εδώ, ένας καθηγητής και ένας κατ’ εξοχήν ειδικευμένος γιατρός προσκόμισαν και παρείχαν στον αιτούντα ιατρική εξαίρεση”, δήλωσε ο δικαστής Kelly.

“Επιπλέον, αυτή η ιατρική απαλλαγή και η βάση στην οποία δόθηκε δόθηκε ξεχωριστά από μια άλλη ανεξάρτητη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας και το έγγραφο αυτό ήταν στα χέρια του αντιπροσώπου”.

Ο δικηγόρος του Τζόκοβιτς, Nicholas Wood, υποστήριξε ότι η ειδοποίηση για την πρόθεση ακύρωσης της βίζας του ήταν ελαττωματική επειδή έγινε με “ένα συγκεχυμένο μείγμα δύο λόγων”.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Τζόκοβιτς αντιμετωπίστηκε στο αεροδρόμιο σαν η πρόσβαση σε δικηγόρους να “δεν θα μπορούσε ενδεχομένως” να βοηθήσει στο θέμα και δεν του δόθηκε μια εύλογη ευκαιρία να απαντήσει στην ειδοποίηση.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ετυμηγορία της έφεσης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να απαντήσει στα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tennis Australia Craig Tiley, ο οποίος δήλωσε ότι του δόθηκαν αντικρουόμενες κυβερνητικές συμβουλές σχετικά με τις ιατρικές εξαιρέσεις.

Ο κ. Morrison δήλωσε: “Ο κ: “Λοιπόν, το θέμα είναι ενώπιον του δικαστηρίου, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα ενώπιον του δικαστηρίου – αλλά σε σχέση με την κυβέρνηση, την κυβέρνησή μας, τη συμβουλή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την Tennis Australia, η οποία διατυπώθηκε με μεγάλη σαφήνεια τον Νοέμβριο, όπως διάβασα το απόσπασμα από αυτό εδώ το βήμα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής”.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: