Ο Σαλάχ έχει διαφοροποιήσει το στυλ του | Sons Of Football

Ο Σαλάχ άφησε παντού το στίγμα του ως ένας ταχύτατος εξτρέμ που αρχίζει τις προσπάθειες του αρκετά μακριά από την αντίπαλη εστία. Με απανωτές κούρσες και συνεχή ρήγματα, χωρίς να τον υπολογίζουμε αρκετά στο τομέα του σκοραρίσματος. Όμως, ο Αιγύπτιος της Λίβερπουλ είναι η τελειοποιημένη εκδοχή του εαυτού του υπό τις οδηγίες του Κλοπ, όσον αφορά τις αληθινές δυνατότητες και την ουσιώδη προσφορά στο Μέρσεϊσαϊντ.

www.zimbio.com

Ο Σαλάχ αποτελεί το παράδειγμα παίκτη που αξιολογείται πλέον με βάση τα νούμερά στον αγωνιστικό χώρο. Ομολογουμένως, κανείς δεν θεωρούσε τον Αιγύπτιο δεινό σκόρερ, δηλαδή μία δεδομένη υπαρκτή απειλή σε διαδοχικές σεζόν. Απέδειξε όμως, μέσω κιόλας της στήριξης του επιτελείου της Λίβερπουλ, πως ο ίδιος έκρυβε δυνατότητες που δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς από τα προηγούμενα κλαμπ του. Πόσο μάλλον από την Τσέλσι, που τον διατηρούσε στο ρόστερ της στα αρχικά του δειλά βήματα και απλά του γύρισε την πλάτη. Τον Σαλάχ τον είχαμε συνηθίσει ως ένα εξτρέμ που ειδικεύεται σε κούρσες στον ανοιχτό χώρο, με πολύ καλή ντρίπλα απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο παίκτη. Ο Αιγύπτιος κινούνταν στη Ρόμα αρκετά στη δεξιά γραμμή του γηπέδου, μακριά από κοντινούς χώρους που ίσως θα απειλούσε ουσιαστικότερα. Όλοι μας τον θεωρούσαμε έναν παίκτη συγκεκριμένου επιπέδου, δίχως να κατατάσσεται σε επιλογές που αγγίζουν την κορυφή.

www.premierleague.com

Ωστόσο, στη Λίβερπουλ παρατήρησαν έναν παίκτη που όχι μόνο φανερώνει σπάνια ατομικά χαρίσματα, αλλά και ως εξτρέμ τελείωνε κατά μέσο όρο 10-15 γκολ. Κι αφού του άφησαν το ελεύθερο να κινείται στην αντίπαλη περιοχή αντί να δημιουργεί μονάχα, ήρθαν και τα διπλάσια γκολ. Ως αποτέλεσμα, ο Σαλάχ φτάνει κάθε χρονιά τουλάχιστον 30 γκολ. Ειδικά στην σούπερ ατομική του σεζόν του 17-18, όταν ο ίδιος ανέβασε τον πήχη ψηλά και από εκεί και έπειτα, αντίπαλος ήταν μόνο ο εαυτός του.

Λόγου χάρη, φέτος ο Σαλάχ παραμένει πιστός στο σκοράρισμα, φθάνοντας τα 30+ γκολ. Ακόμη κι αν κινείται σε ρηχά νερά σε ατομική απόδοση, στο τομέα της εκτέλεσης επανορθώνει στο έπακρο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο φουριόζος Μανέ, σημειώνουν χαμηλή απόδοση στο γήπεδο, αλλά ο Αιγύπτιος διαθέτει την τέχνη του γκολ που τον σώζει και τον διατηρεί ανταγωνιστικό.

www.liverpoolfc.com

Γιατί όμως, παρότι ο Σαλάχ αποτελεί τον πιο σημαντικό παίκτη της ομάδας στη διαμόρφωση σκορ, δεν του πιστώνουμε μια θετική φετινή σεζόν. Η απάντηση βέβαια, είναι πως δεν αναγνωρίζεται από το κοινό η διαφοροποίηση τελικά του στυλ του. Διότι πολύ απλά, στο κέρδος των γκολ χάθηκε η χαρισματικότητα του στον ανοιχτό χώρο, η κλειστή ντρίμπλα και η ταχύτητα που αποτελούσαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία της ποιότητας του Σαλάχ. Ο κόσμος πράγματι χαιρόταν με την ατομική του ενέργεια, την συνολική του δηλαδή παράσταση εντός γηπέδου. Δεν τον ένοιαζε πρωτίστως το γκολ του Αιγύπτιου, όσο η γενική του θεαματική απόδοση, που πλέον λόγω και ηλικίας δεν ισοφαρίζει τα αρχικά του στάνταρ

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Σαλάχ επιβιώνει με το υψηλό ποσοστό σκοραρίσματος, ένας άλλος ποιοτικός παίκτης βιώνει σοβαρή αγωνιστική κρίση. Πρόκειται φυσικά για τον συμπαίκτη του Αιγυπτίου, τον Μανέ. Ο εκρηκτικός ακραίος της Λίβερπουλ έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τις γεμάτες εμφανίσεις του. Κι ο ίδιος συγχρόνως, μας ενθουσίαζε με τα ατομικά του προσόντα, την υψηλή του πίεση στην όλη θεωρία του Gegenpress, αλλά πλέον είναι μακριά από την ουσία. Βλέπετε ο Μανέ δεν αποτελεί παίκτη με αντίστοιχη ικανότητα σε νούμερα, όπως ο Σαλάχ. Συνεπώς, εμφανίζεται πιο λίγος από πλευράς αγωνιστικής προσφοράς, καθώς την τωρινή περίοδο δεν βοηθά σημαντικά σε κανέναν τομέα του παιχνιδιού.

www.thenationalnews.com

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αναδεικνύονται μέσα από τα νούμερα, τα οποία φέρνουν μάλιστα το αποτέλεσμα. Μπορούμε εύκολα να δούμε την πορεία του Ρονάλντο και την μετέπειτα εξέλιξή του, ακόμη και του Μέσι που μετατράπηκε κι αυτός σε μία μηχανή των γκολ. Παίκτες που μνημονεύονταν για άλλα στοιχεία στην αρχή της καριέρα τους, και πλέον λογίζονται εξίσου ως κορυφαίοι σκόρερ όλων των εποχών. Έτσι λοιπόν, επετεύχθη και η μετατροπή του Σαλάχ στο δικό του στυλ, ανακαλύπτοντας και ο ίδιος το προσόν του στο σκοράρισμα.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα