Οι Ισπανοί είχαν την χάρη, αλλά… | Sons Of Football

Η Ισπανία ήταν η ομάδα της πρωτοβουλίας, του ρίσκου, αλλά και εκείνη με τη συνεχή βλέψη στην ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο, οι φιναλίστ πλέον Ιταλοί από τη μεριά τους, απέφυγαν το μοιραίο στην πίεση των Φούρια Ρόχας και οδήγησαν την τύχη του αποτελέσματος στο σημείο που μπορούσαν να αυξήσουν πάλι τις πιθανότητες πρόκρισης, στη διαδικασία των πέναλτι.

Πιθανόν δεν υπήρξε άνθρωπος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού που να μην παραδέχθηκε ως ανώτερους τους Ισπανούς. Ίσως να τους αδικούσε μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο όδευε το δεύτερο μέρος. Γκολ δηλαδή οι Ιταλοί, τις εντυπώσεις αντίστοιχα οι Ισπανοί. Και εκεί που συμβιβαστήκαμε με την πρόκριση Ιταλίας με τον γνώριμο παραδοσιακό της τρόπο (με πετυχημένη αντεπίθεση), ήρθε το γκολ του Μοράτα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη συνολική προσπάθεια των συμπαικτών του.

Εάν το δούμε από τη σκοπιά του επιθετικού, ο Μοράτα έλειψε αρκετά από την αρχική σύνθεση του Ενρίκε, καθώς αποδείχθηκε ο «γρίφος» για το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Μπονούτσι – Κιελίνι. Από τη στιγμή που εισήλθε ανάμεσα στα σέντερ μπακ, κατάφερε να βρεθεί δύο ή και τρεις φορές ακριβώς πίσω από τη πλάτη τους. Η ζημιά έγινε, ενώ θα μπορούσε να είναι και δίχως επιστροφή μετέπειτα για τους Ιταλούς σε αυτές τις απρόβλεπτες κάθετες κυρίως του θετικού Όλμο στο Μοράτα.

Από την άλλη πλευρά, οι Ιταλοί δεν τέθηκαν εκτός παιχνιδιού, αλλά απλώς αδυνατούσαν να συναγωνιστούν σε συνολικές δυνατότητες τον αντίπαλο. Παρέδωσαν συνειδητά τη κατοχή, όμως εξίσου δεν μπορούσαν εύκολα να παράξουν αρκετές φάσεις. Οι Φούρια Ρόχας διέθεταν τριγωνικές συνεργασίες και μεταβιβάσεις «ρολόι» σε ορισμένα διάστημα από το ένα πόδι στο άλλο. Όμως, και αυτοί εξίσου ταλαιπωρήθηκαν στην εύρεση ενός σταθερού σκόρερ σε όλο το πέρας του τουρνουά. Πράγμα που πάλι δυσκόλεψε σε σκέψη τον Ενρίκε και τον οδήγησε στην άτυχη επιλογή του Οριαρθάμπαλ ως βασικό αντί του Μοράτα.

Ο Μαντσίνι ενήργησε σωστά

Ο Ιταλός προπονητής προχώρησε σε μια λογική σκέψη ενδιάμεσα του δεύτερου ημιχρόνου, καθώς πέρασε έξω τον Ιμόμπιλε για χάρη του Μπεράρντι. Στοχεύοντας σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα για πιθανούς αιφνιδιασμούς. Σε πρώτη φάση, έδωσε την οδηγία στον Ινσίγνιε να κινείται ως επιθετικός στον άξονα με αντίστοιχους διπλανούς τον σκόρερ Κιέζα και τον Μπεράρντι. Μια διάταξη που χαρακτηρίζεται εκ προοιμίου λογική, διότι ήταν ο μόνος τρόπος να πανικοβληθούν οι Ισπανοί αμυντικοί και ο ασταθής Ουνάι Σιμόν. Βέβαια, λίγο πριν την παράταση ο Μαντσίνι έφερε αναγκαστικά εντός ενδεκάδας τον βαρύ Μπελότι, έπειτα από κάποιες δυσφορίες του Ινσίγνιε.

Το στοιχείο όμως, που χρειάζεται να ανησυχήσει την Ιταλία είναι οι αργές αντιδράσεις των σέντερ μπακ της, όταν εμφανίζονται απέναντι στον αντίπαλο δίχως την κάλυψη των μέσων. Σε αυτές τις μάχες οι Ισπανοί φανέρωναν μία ευκολία στο να κινούνται κάθετα ανάμεσα τους με ή χωρίς τη μπάλα στα πόδια. Και αυτή η επισήμανση αφορά τους Άγγλους, καθώς αν προκριθούν στο τελικό εκεί η επιθετική τους γραμμή φανερώνει ευελιξία και μπόλικη ταχύτητα στο ένας εναντίον ενός. Φέρνοντας στο νου μας έστω την κατά μέτωπο διείσδυση του Μοράτα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι Ισπανοί λοιπόν, είχαν την χάρη. Πράγματι εργάστηκαν παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο, ξεδιπλώνοντας περισσότερες αρετές ως ομάδα. Να σκεφτούμε πως ακόμη και η υπερβολική τους κατοχή δεν αντέχεται εύκολα από κανέναν αντίπαλο οποιουδήποτε επιπέδου. Οι Ιταλοί στη σκέψη του αφόρητου passing game σίγουρα θα κρατούνταν σε εγρήγορση, που όσο κυλούσε ο χρόνος τους οδηγούσε σε αφόρητη κούραση λίγο πριν κάποιο πιθανό τελειωτικό χτύπημα. Αντιθέτως όμως, η τρανταχτή απουσία του εύκολου γκολ από πλευράς Ισπανών φωτογράφιζε την άμυνα ως τη μοναδική γραμμή τους με αδυναμίες. Μόνο που όταν δεν σκοράρει κανείς, στην επανάληψη θα το δεχθεί κιόλας.

Για αυτό κιόλας, η προσοχή χρειάζεται να είναι διπλή απέναντι στους Άγγλους. Σε αυτή την περίπτωση, η Ιταλία καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα ενός επικίνδυνου υπαρκτού στράικερ, τον Κέιν, την ασφυκτική πίεση των Άγγλων μαζικά, αλλά και τους ευέλικτους κοντούς που συμπληρώνουν το σχέδιο της επίθεσης του Σάουθγκειτ. Όλες αυτές οι σκέψεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια εξέτασης, αφότου πρώτα προκριθούν οι Άγγλοι με το καλό…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα