Οι Οράνιε σε ρυθμούς Euro
Εβδομάδα εθνικών ομάδων για το θεσμό του Nations League και χθες η Ολλανδία υποδέχτηκε στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ την εθνική Γαλλίας στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της ημέρας.
Η αλήθεια είναι ότι η Ολλανδία μας έλειψε από τις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και 4 χρόνια. Η τελευταία της συμμετοχή ήταν στο Μουντιάλ του 2014 της Βραζιλίας όπου πήρε την 3η θέση νικώντας τους οικοδεσπότες στο μικρό τελικό με 3-0. Μετά το καλοκαίρι του 2014 μετράει δύο αποτυχημένες προσπάθειες να προκριθεί σε τελική φάση. Στην καταστροφική παρουσία των προκριματικών του Euro 2016 βρέθηκε στην 4η θέση, ενώ στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018 έμεινε στην 3η θέση ισοβαθμώντας με τη Σουηδία.
Η παρουσία Κούμαν
Μετά τον Φαν Χαάλ ακολούθησαν οι βετεράνοι Χίντινκ, Μπλιντ και Άντβοκαατ, κανένας από αυτούς όμως δεν κατάφερε να ανανεώσει την εθνική και να συνεχίσει το πετυχημένο έργο του Φαν Χάαλ. Το Φεβρουάριο του 2018 ανέλαβε ο Ρόναλντ Κούμαν και η εικόνα της ομάδας φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά. Ο Κούμαν είναι ένας πετυχημένος προπονητής που ξέρει καλά το ολλανδικό ποδόσφαιρο και είναι σε καλή προπονητική ηλικία. Έχει πάρει πρωταθλήματα και κύπελλα με Άγιαξ και Αϊντχόφεν, κύπελλο με τη Βαλένθια στην Ισπανία το 2008 (που είναι και το μοναδικό της τρόπαιο τα τελευταία 14 χρόνια), ενώ έβγαλε τη Σαουθάμπτον σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το 2016 μετά από 12 χρόνια.
Ταλέντο και ωριμότητα
Στο ματς με τη Γαλλία, η Ολλανδία συνέχισε εντυπωσιακά μετά το 3-0 με τη Γερμανία. και παρουσίασε τα ίδια χαρακτηριστικά. Συνοχή ομάδας, καλή φυσική κατάσταση, πολύ τρέξιμο από την επιθετική τριάδα, έλεγχο του κέντρου, ανεβάσματα των μπακ μέχρι την αντίπαλη περιοχή, σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι έργο της δουλειάς του Κούμαν, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει το νεανικό ταλέντο με την ποδοσφαιρική ωριμότητα. Έχει τη τύχη να διαθέτει 5 νεαρούς ταλαντούχους παίκτες που θα παίξουν σύντομα σε μεγάλες ομάδες. Το δεξί μπακ Ντούμφρις, ο στόπερ Ντε Λιχτ, οι χαφ Ντε Γιονγκ και Ντε Μπέικ, το δεξί εξτρέμ Μπερχβάιν και ο γνωστός μας Ντεπάι. Όλοι τους από 19 έως 24 ετών. Κοντά σε αυτούς υπάρχουν παίκτες που ήδη κάνουν καριέρα και βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, όπως οι Φαν Ντάικ, Βαϊνάλντουμ, Μπάμπελ και Πρόουμες. Ειδκά ο Βαϊνάλντουμ υπήρξε συγκλονιστικός με τα σπρινταρίσματά του ακόμα και στο 80ο λεπτό, λειτουργούσε ως κόφτης και οργανωτής, με πολλές δυνάμεις και ενέργεια, απόρροια της δουλειάς του Κλοπ που τον έχει βελτιώσει στη Λίβερπουλ. Χαρακτηριστικό του αγώνα η κατοχή υπέρ των Ολλανδών με 59-41 και οι τελικές στο τέρμα με το εξαιρετικό 11-2.
Κουρασμένη η Γαλλία
Η Γαλλία από την άλλη μεριά παρατάχθηκε με 3 αλλαγές σε σχέση με τον τελικό του καλοκαιριού. Ο Κιμπεμπέ πήρε τη θέση του Ουμτιτί στα στόπερ, ο Ντιν ως αριστερός μπακ αντί του Ερναντέζ και ο Ν’Ζονζί αντί του Πογκμπά. Παρόλο που η ομάδα ήταν κατά τα 8/11 ίδια με την μουντιαλική Γαλλία δεν κατάφερε να περιορίσει τα τρεξίματα των Ολλανδών, εμφανίστηκε κουρασμένη και παθητική, η άμυνα παρουσιάστηκε αργή στις αντιδράσεις της και η ζημιά προκλήθηκε από τα άκρα και τα συνεχή ανεβάσματα των Μπλιντ και Ντούμφρις, δίχως ο Ντεσάν να παρουσιάσει κάποιο πλάνο ανάσχεσης. Ακόμα όμως και στην παραγωγή φάσεων έδειξε να έχει αδυναμίες. Ο Μπαμπέ ήταν σε κακή μέρα, καλά κλεισμένος και με πολλές βοήθειες από τους Ολλανδούς, οπότε είχε μικρό πεδίο δράσεως.
Το ματς για την πρωτιά
Η Ολλανδία φαίνεται να αναγεννιέται και πλέον παίζει την πρωτιά στον όμιλο εκτός έδρας με τους αδιάφορους Γερμανούς το βράδυ της Δευτέρας σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει όμως φαίνεται ότι έχει τις βάσεις για να κάνει μια εξίσου καλή πορεία στα προκριματικά που θα ακολουθήσουν το Μάρτιο.
https://www.youtube.com/watch?v=lx0eEXeqRsw
Κασκαρίνο