Ούτε τον Κατελάρη… CHL

Πριν από μερικές μέρες βγήκε η είδηση ότι το ενδεχόμενο απόκτησης του διεθνή Κύπριου μεσοαμντικού Φάνου Κατελάρη απομακρύνεται για τον Παναθηναϊκό, και ότι κατά πάσα πιθανότητα ο παίκτης θα ανανεώσει με την Ομόνοια. Ποιά ήταν η πρόταση του Παναθηναϊκού; Να αποκτήσει τον παίκτη «βερεσέ». Ο Κατελάρης δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Ομόνοια για ένα ακόμα χρόνο. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πρότεινε να αποκτήσει τον παίκτη στο τζάμπα, υποσχόμενος στην Ομόνοια «μελλοντικά οικονομικά οφέλη» ή/και παίκτες από την ομάδα Νέων. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες, η Ομόνοια αρνήθηκε πρόταση για τον Κατελάρη από την ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία έφτανε τα 100 χιλιάδες ευρώ. Και μιλάμε για τον Κατελάρη. Έναν ελπιδοφόρο κύπριο ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν προοριζόταν να είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Ούτε τον Κατελάρη, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός.

Αυτό εμένα μου δείχνει τρία πράγματα. Πρώτον, ο Παναθηναϊκός έχει μικρύνει απειλητικά. Σε άλλες εποχές, το μέγεθος του Παναθηναϊκού δε θα του επέτρεπε να μπει σε διαπραγματεύσεις με ομάδες όπως η Ομόνοια. Θα ζητούσε να μάθει πόσο κάνει ο παίκτης, θα έκανε μια προσφορά, θα περίμενε ένα ναι ή ένα όχι και θα έκλεινε κάπως έτσι, είτε θετικά είτε αρνητικά, το μεταγγραφικό στόρι. Σε μία διαπραγμάτευση, όταν πας στο παρακαλετό και με υποσχέσεις με το μέλλον, το έτερο μέρος με το οποίο διαπραγματεύεσαι αποκλείεται να σε πάρει στα σοβαρά. Show me the money λένε οι αμερικάνοι, και από τη στιγμή που η Ομόνοια αρνήθηκε τα 100 χιλιάρικα της ΑΕΚ Λάρνακας σημαίνει ότι περίμενε μία προσφορά 150+ χιλιάδων ευρώ για τον παίκτη. Αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, όχι 150 χιλιάρικα, ούτε 150 ευρώ για τα αεροπορικά εισιτήρια δε θα μπορούσε να δώσει.

Δεύτερον, ο Παναθηναϊκός δεν αποτελεί δέλεαρ για τον παίκτη. O Κάιπερς προτίμησε να μείνει ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και όχι στην ΑΕΚ, γιατί πιστεύει ότι στον Ολυμπιακό θα ανεβάσει την αγοραστική του αξία. Αν και γνωρίζει πως οι ευκαιρίες που θα πάρει στους ερυθρόλευκους είναι περιορισμένες, ωστόσο ακόμα και αν δεν πιάσει στον Ολυμπιακό, θα έχει γράψει στο βιογραφικό του ότι αποτέλεσε μέρος του ρόστερ μια καλής ευρωπαϊκής ομάδας. Αυτό θα του επιτρέψει στο μέλλον να διαπραγματευτεί ένα καλό συμβόλαιο. Αλλά ο Κατελάρης γιατί να έρθει στον Παναθηναϊκό; Μήπως για να παίξει στην Ευρώπη και να τον δουν 2-3 σκάουτερς; Μήπως για να κάνει πρωταθλητισμό; Φυσικά όχι. Ο ερχομός του στον Παναθηναϊκό δεν επρόκειτο να αυξήσει τις πιθανότητες εξέλιξής του ή να τις πιθανότητες να πάρει μια καλή μεταγγραφή ή ένα καλό συμβόλαιο στο μέλλον. Διαφορετικά, ο ίδιος (και ο μάνατζέρ του) θα λειτουργούσαν διαφορετικά….

Τρίτον, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας είναι της πλάκας. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει το Ελληνικό από το Κυπριακό πρωτάθλημα σε έναν νέο παίκτη που θέλει να εξελιχθεί; Παραπάνω χρήματα; Παραπάνω αναγνωρισιμότητα; Παραπάνω πιθανότητες αγωνιστικής εξέλιξης; Παραπάνω πιθανότητες μιας καλής μελλοντικής μεταγγραφής; Τίποτα από όλα αυτά! Αρκεί να αναλογιστούμε, πόσοι παίκτες φεύγουν κάθε χρόνο από το Ελληνικό πρωτάθλημα για να πάνε σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Και ας κάνουμε συγκρίσεις με Ολλανδία, Ουκρανία, ή Τουρκία. Γιατί λοιπόν ο Κατελάρης να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και να παίξει στο Ελληνικό πρωτάθλημα; Υπογράφει μια ανανέωση, παραμένει σε γνώριμο περιβάλλον με γνώριμες συνθήκες εργασίας, συνεχίζει να δουλεύει και ελπίζει πως σε 1-2 χρόνια θα έχει την ευκαιρία για μια καλή προσφορά από Βέλγιο, Ολλανδία ή Γερμανία, η οποία θα ικανοποιήσει τόσο την Ομόνοια όσο και τον ίδιο.

CHL

Διαβάστε Περισσότερα