ΠΑΟΚ: Ανάγκη από ολικό restart Sons Of Football

Ο χθεσινός ΠΑΟΚ εμφάνισε πάλι τις παθογένειές του, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η απογοητευτική του εικόνα είναι αδύνατον να αντιστραφεί. Η ήττα απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο επανάφερε τις αδυναμίες του, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας, αχανούς πλάνου και ίσως ικανότητας.

Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι ευελπιστούσαν σε μία βελτιωμένη εκδοχή του Δικεφάλου. Όμως, τα κακώς κείμενα δύσκολα σώζονται τόσο σύντομα. Η αγωνιστική κατάσταση των παικτών μοιάζει αλλοπρόσαλλη. Λίγοι διατηρούν αντάξιο τέμπο για τα κυβικά της σεζόν, ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, ακόμη και να επανέλθουν στο παλιό αγωνιστικό πρόσωπο. Υπάρχουν εξίσου μερικοί που πραγματικά έχουν λησμονήσει τελείως τις καλές παλιές τους επιδόσεις. Η όλη συγχώνευση των μονάδων φέρνουν στην επιφάνεια ένα αργό, ανέτοιμο σύνολο δίχως προσανατολισμό στον απώτερο στόχο. Κι ο Ολυμπιακός έδειξε χθες μεταπτώσεις στην συνολική του απόδοση, αλλά οι γνωστοί του αυτοματισμοί έκαναν την διαφορά στην ανάπτυξή του. Εδώ βέβαια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η συνεισφορά του εκάστοτε προπονητή.

Λόγου χάρη, ο Μάρτινς ακολούθησε την πεπατημένη συνταγή. Ίδιο πλάνο έχοντας εμπιστοσύνη στους ίδιους αντίστοιχα ποδοσφαιριστές που έφεραν φέτος τις διακρίσεις. Από την άλλη, ο Αμπέλ αναλώθηκε κι αυτός στις προϋπάρχουσες ιδέες, οι οποίες όμως εδώ και καιρό βγάζουν σε αδιέξοδο. Οι πιο ηχηρές παραφωνίες αποτελούν το κέντρο δίχως ανάληψη ρόλων και η μονοδιάστατη ανάπτυξη στη δεξιά πτέρυγα. Μάλιστα, με επιχειρήσεις πολλών ψηλών σεντρών σε δύο αντίπαλους αμυντικούς, ικανότατους στο ψηλό αντίστοιχα παιχνίδι. Επιπλέον, η τριάδα χαφ Μαουρίσιο – Μίσιτς – Ελ Καντουρί διεγείρει ερωτήματα σε ποιον ρόλο ειδικεύεται ο καθένας αντίστοιχα. Ο Μαροκινός Καντουρί έχει την φυσιογνωμία ενός 8αριού, το οποίο όμως αδυνατεί να σπριντάρει, να δημιουργήσει ρήγματα ή και να σκοράρει. Όντως είναι καλός χειριστής της μπάλας, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο Μαουρίσιο από την άλλη έχει πάψει να θυμίζει τον θαυμάσιο παίκτη των περασμένων χρόνων. Φανερά ανέτοιμος για να στηριχτεί κανείς πάνω του, άνευρος και υπερβολικά παθητικός στη μεταβίβαση της μπάλας. Όσο για τον Μίσιτς, ακόμη και ο πολυτιμότερος του ρόστερ έδειχνε βραχυκυκλωμένος, ίσως από την μακρά απουσία από αγώνες. Και οι τρεις τους είναι αδύνατον να φέρουν αγωνιστική χημεία, καθώς είναι απροσδιόριστη η δουλειά τους εντός γηπέδου κι απορίας άξιο εάν είναι κατάλληλοι μερικοί εκ αυτών να προσδώσουν αγωνιστική ανάκαμψη. Πλην του μακροχρόνιου MVP Μίσιτς, πολύτιμα χαφ στον ΠΑΟΚ εκλείπουν. Σε αυτά, συνυπολογίστε και τις άστοχες επιλογές των Εσίτι, Βέρνμπλουμ

Αξιοσημείωτο ακόμη, η απουσία επικίνδυνης φάσης από πλευράς ΠΑΟΚ. Ναι μεν οι Πειραιώτες διαφύλαξαν το υπέρ τους γκολ, αλλά οι γηπεδούχοι δεν πλησίασαν ούτε μία φορά στην αντίπαλη περιοχή με ορθόδοξο τρόπο. Η σέντρα μονοπώλησε το μάτι μας, κουράζοντας κάθε θεατή. Το δίδυμο Λημνιός και Μάτος αναλώθηκαν σε ανούσιες σέντρες, εύκολα διαχειρίσημες από τους Σεμέδο – Μπα. Οι δύο αμυντικοί φέρουν προβλήματα στο συρτό ποδόσφαιρο: εκεί που η μπάλα φεύγει αστραπιαία από τα πόδια και αναστατώνει την πλειοψηφία των αμυντικών. Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, δεν υπάρχουν οι παίκτες που θα κινηθούν κατά μέτωπο. Προοπτικές από την αριστερή πτέρυγα έχουν εξασθενήσει λόγω της ρηχότητας του Μπίσεσβαρ, ενώ στον άξονα έλειψαν τα αιφνίδια μοναδικά σλάλομ του Μίσιτς. Σαφώς και ευθύνεται το απόν πλάνο εδώ και καιρό, καθώς οι παίκτες ενεργούν αβίαστα χωρίς μεθόδευση, η οποία αντιθέτως υπάρχει στον φετινό Ολυμπιακό.

Από εκεί και έπειτα, είναι και θέμα ποιότητας παικτών. Ένας 35χρονος Βαλμπουενά μπορεί άνετα και ξεχωρίζει ανάμεσα στους 22 παίκτες του αγωνιστικού χώρου. Ένας, μοναδικός, αλλά εξίσου μοναδικά τα στοιχεία του για το δικό μας δύσμοιρο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, καλείται να αναζητήσει τους «νέους» Βιερίνια και Μπίσεσβαρ αντίστοιχα, που θα ανανεώσουν το προφίλ του. Φρέσκιες προσθήκες, χαμήλωση του υπάρχοντος κόστους συμβολαίων και στροφή σε ρεαλιστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών.

ΥΓ. Πώς τον είδατε τον Βιερίνια; Σαν να κοψομεσιάστηκε στο γκολ του ΕΛ Αραμπί…

ΥΓ. Ο Τσιμίκας πρέπει να αποτελεί δικαίως το πρότυπο για κάθε Ελληνόπουλο…                

Διαβάστε Περισσότερα