ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ-DRAZEN

Ο πιστός στρατιώτης του Παναθηναϊκού είναι και πάλι εδώ. Από την πρώτη φορά που συστήθηκε ως προπονητής στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό το 2012 , ο Αργυρής Πεδουλάκης επιστρέφει για ακόμη μια φορά. Δείχνει η σχέση του με την ομάδα να περνά την πιο ώριμη φάση της και ο στόχος της πολυπόθητης εισόδου στο Final 4 της Euroleague και γιατί όχι του τροπαίου, θα γίνει με αυτόν στο τιμόνι. Κατά πόσο είναι εφικτό θα το γνωρίζουμε στην διάρκεια της σεζόν.

Οι απαιτητικοί οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν τον είχαν στην λίστα τους ώστε να είναι εκείνος που θα τους οδηγήσει στο άγιο δισκοπότηρο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η λίστα τους είχε ονόματα από το παρόν αλλά και από το λαμπερό παρελθόν. Ο χαρισματικός Ρικ Πιτίνο που δεν τον πολύ-γνωρίζαμε αλλά τον αγαπήσαμε έφυγε και μαζί του πήρε κάτι από την λάμψη του αλλά άφησε παρακαταθήκη τον σεβασμό παιχτών και αντιπάλων. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδίων Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν πραγματοποίησε για ακόμα μια χρονιά , την δική του πολυπόθητη επιστροφή .Ο χαρισματικός προπονητής , από ότι φαίνεται την τελευταία διετία ,Σαρούνας Γιασκεβίτσιους δεν έκανε το βήμα που πραγματοποίησε και ως παίχτης να βρεθεί στην Αθήνα. Ένας ακόμα προπονητής που έχει συνδέσει το όνομα του με την χρυσή εποχή του τριφυλλιού , ο Δημήτρης Ιτούδης θέλησε να συνεχίσει στην παγωμένη Μόσχα το εξαιρετικό του έργο.

Γιατί όμως τόση αμηχανία για ένα coach που αγαπά τον σύλλογο , είναι γνώστης του αθλήματος αλλά και εξαιρετικός recruiter και δείχνει να έχει επιρροή στους γηγενείς παίχτες όπου εργάστηκε. Ξαναζεσταμένο φαγητό? Προπονητής διαφορετικής κουλτούρας και αισθητικής? Υπερβολικά προσηλωμένος στην άμυνα και όχι στον παιχνίδι κυριαρχίας που έφερε το σύλλογο στην κορυφή της Ευρώπης 6 φορές? Σίγουρα τα παραπάνω ερωτήματα είναι που έρχονται πρώτα στο μυαλό όλων και πλέον η πρόσληψη του παίρνει την μορφή ενός ακόμα πειράματος και όχι μιας λύσης από το πάνω ράφι των προπονητών της Γηραιάς Ηπείρου.

Όμως ο Αργύρης Πεδουλάκης φέρνει μαζί του και αρκετά θετικά στοιχεία. Γνωρίζει πλέον τα αποδυτήρια και τους μηχανισμούς της ομάδας και θα προσπαθήσει να αποφύγει τις κακοτοπιές. Σαφώς και μετά από τόσες θητείες και σε διαφορετικές εποχές το αντίθετο συνιστά αποτυχία. Το υλικό που διαθέτει το τριφύλλι είναι ένα σύνολο που ο προσανατολισμός του και το δυνατό σημείο του είναι η άμυνα και ο coach μπορεί στο κλειστό του ΟΑΚΑ να βρει την μαγιά και να καταθέσει στο παρκέ καινούργια πράγματα στον αμυντικό τομέα.

Επίσης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ο Ελληνικός κορμός ,που πλέον στον Παναθηναϊκό είναι αυτοσκοπός , μπορεί υπό την καθοδήγηση του να κάνει ένα γενναίο βήμα μπροστά. Να αποκτήσουν κυρίως οι Παπαγιάννης , Μήτογλου και Παπαπέτρου πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον συνοδεύει επίσης η σχεδόν απόλυτη επιτυχία στις μεταγραφές κυρίως στους ξένους παίχτες. Γκίστ , Λάσμε , Ματσιούλις , Ρίβερς αρχικά και δευτερευόντως οι έτοιμοι Τζέιμς και Σίνγκλετον αποκτήθηκαν με εντολή του Πεδουλάκη. Ακόμα όμως και οι ξένοι δεύτερης ταχύτητας στις προηγούμενες θητείες του ήταν πάρα πολύ χρήσιμοι και ποιοτικοί.

Για πολλούς βέβαια τροχοπέδη αποτελεί η αποτυχημένη θητεία του σε ομάδα επιπέδου Euroleague ,την Ούνικς Καζαν . Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι επι των ημερών ο Παναθηναϊκός πέτυχε το τελευταίο break σε μάτς playoffs Euroleague ,το μακρινό 2013 και οδήγησε την σειρά στο μέγιστο των 5 παιχνιδιών (το 2014 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ το 3-2 δημιουργήθηκε χωρίς break).

Σίγουρα δεν είναι ο προπονητής που προκαλεί δέος όμως δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την εργατικότητα και την αναλυτική του σκέψη όσο αφορά το διάβασμα του παιχνιδιού .Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ταυτότητα είτε δεν αρέσει είτε δεν εξιτάρει , ο κάθε ένας θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων τι να περιμένει από την ομάδα. Αυτό που απομένει να φανεί είναι εάν η δημιουργία αγωνιστικής ταυτότητας είναι αρκετό. Το λίγο καλυτέρα από πέρυσι για τον διψασμένο για διακρίσεις και τρόπαια Παναθηναϊκό δεν αρκεί.

Το μόνο που θα ικανοποιήσει τους πάντες θα είναι να φτάσει η ομάδα στο τέλος της διαδρομής. Κατάλληλος ή μη ο Πεδουλάκης το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσει. Στην ζυγαριά τα θετικά σίγουρα είναι πιο πολλά από τα αρνητικά αρκεί τα τελευταία να μην εκείνα που θα στερήσουν το όνειρο των οπαδών του τριφυλλιού. Το μέλλον θα δείξει τούτη τη φορά εάν το φαγητό που ζεστάθηκε εκ νέου ήταν νόστιμο και έμειναν όλοι χορτασμένοι.

Διαβάστε Περισσότερα