Πήρε το διπλό δίχως να πείσει | ΠΟΛΙΤΗΣ

Στον αγώνα με την Πόρτο, η Τσέλσι πήρε την νίκη με 0-2 σε έναν αγώνα που είχε πολύ ενδιαφέρον τακτικά, με την Πόρτο να στέκεται επάξια απέναντι στην Αγγλική ομάδα. Μπορεί το σκορ να μην το μαρτυράει, ωστόσο η Πόρτο ήταν αυτή που ήλεγχε το παιχνίδι.

Η εξαιρετική τακτική προσέγγιση της Πόρτο

Ο Κονσεισάο είχε διαβάσει εξαιρετικά το παιχνίδι. Είχε βραχυκυκλώσει πλήρως την επίθεση των “Μπλε”. Ο Γκρούγιτς και ο Οτάβιο, ειδικά ο πρώτος, ήλεγχαν πλήρως το κέντρο με αποτέλεσμα οι Κόβασιτς και Τζορτζίνιο να είναι εξαφανισμένοι. Με το πρέσσινγκ οι Πορτογάλοι κατάφεραν να απενεργοποιήσουν πλήρως την αριστερή πλευρά της Τσέλσι με τον Τσίλγουελ, ενώ οι Μάουντ και Βέρνερ ήταν πλήρως ανήμποροι να βοηθήσουν επιθετικά. Αυτό ανάγκασε τους παίχτες του Τούχελ να αναζητούν συνεχώς την γιόμα προς την επίθεση, με τον συνήθη αποδέκτη να είναι ο Τζέιμς. Εν τη απουσία του Ζιρού, αυτή η τακτική ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Οι ποδοσφαιριστές της Πόρτο δεν είχαν συντρηπτική κατοχή, ωστόσο είχαν καταφέρει να ελέγχουν πλήρως το αν και πότε θα απειλεί η Τσέλσι.

Στην επίθεση, οι “Δράκοι” επεδίωκαν να κερδίζουν την μπάλα μετά από ασφυκτική πίεση σε επικίνδυνα σημεία. Ο εξαιρετικός Γκρούγιτς έβλεπε συνεχώς σίγουρες πάσες και οι συνεργασίες με τους Κορόνα, Οτάβιο και Ουρίμπε έφερναν την Πόρτο μπροστά από τα καρέ του Μεντί. Δυνατό σημείο του παιχνιδιού των Πορτογάλων ήταν και η αριστερή τους πλευρά, εκεί όπου εκμεταλλεύονταν τόσο την υπεραριθμεία τους, όσο και τον ντεφορμαρισμένο Αθπιλικουέτα.

Εικόνα

Το πλάνο του Τούχελ

Με ένα γνώριμο 3-4-3, ο Τούχελ επεδίωξε να έχει ροή στο παιχνίδι, με επιλογές τόσο στον άξονα, όσο και πάνω στη γραμμή. Δυστυχώς για τον Γερμανό τεχνικό, το διάβασμα του Πορτογάλου ομολόγου του τον εξέθεσε. Λάθος επιλογή προσώπων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως με την απουσία του Ζιρού, αλλά και τακτικά λάθη με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει το κέντρο του. Ωστόσο, ο Γερμανός έβγαλε αντίδραση, αφού στο 65 πέρασε τον Ζιρού στο παιχνίδι, με στόχο να σταματήσει η ομάδα του να δέχεται μπούλινγκ από την αεροπορία της Πόρτο στην άμυνα.

Το πρώτο γκολ της Τσέλσι ήρθε μετά από αδράνεια των αμυντικών, αφού ο Κόβασιτς θα βρει την πάσα στον Μάουντ, ο οποίος με εξαιρετική ενέργεια θα σβήσει τον Ζαϊντού από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και με πλασέ στην γωνία του Μάρτσεσιν θα δώσει προβάδισμα στην Τσέλσι. Αδύναμος κρίκος για την Πόρτο γενικά ο Ζαϊντού, αφού ο Νιγηριανός ακραίος οπισθοφύλακας ήταν στο έλεος της βούλησης του Μάουντ, στις ένας με έναν μονομαχίες τους.

Αμυντικά ο Γερμανός τεχνικός προσπάθησε να ωθήσει την Πόρτο σε παιχνίδι από τα πλάγια. Κατάφερε να μην δεχτεί αντεπιθέσεις κατά ριπάς, όπως συνηθίζεται σε συστήματα με τριάδα στα μπακ, ενώ μπόρεσε να απορροφήσει την πίεση του εξαιρετικού Γκρούγιτς και των συμπαικτών του. Εξαιρετικός ο Τζέιμς στην άμυνα, ο οποίος αναχαίτιζε ότι ερχόταν στο πεδίο ευθύνης του.

Επαγγελματικό προβάδισμα ενόψει συνέχειας

Η Τσέλσι θα πάει στην επανάληψη έχοντας προβάδισμα για την πρόκριση, ωστόσο η συνολική της εικόνα σε συνδυασμό με την υγεία που έβγαζε η τακτική της Πόρτο, θα πρέπει να την προβληματίσει, με τον Τούχελ να επιβάλεται να αλλάξει άρδην αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις το κάτι παραπάνω. Μπορεί να νίκησαν οι “Μπλε”, ωστόσο η ομάδα δεν έπεισε και αυτό ίσως στοιχήσει στο μέλλον.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα