Πληρώθηκε ο έναντι | ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι πολίτες με μπροστάρηδες του Ντε Μπρούινε και Ριγιάντ Μαχρέζ άλωσαν το Παρίσι και έφυγαν με το διπλό σε έναν δύσκολο αγώνα όπου ο Ποτσετίνο απέδειξε ξανά πως είναι εξαιρετικός προπονητής, βάζοντας δύσκολα στον Καταλανό ομόλογό του.

Η εκπληκτική τακτική της Παρί Σεν Ζερμέν

Η τακτική του Αργεντίνου coach ήταν εξαιρετική και άκρως αποδοτική, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ποτσετίνο είχε 4 βασικά σημεία στα οποία εστίασε. Το πρώτο ήταν να μην επιτρέψει παιχνίδι από τον άξονα στην Σίτι, αφού όπως είχαμε γράψει, το κέντρο των Πολιτών είναι άκρως ποιοτικό. Αυτό επετεύχθη με τον εξαιρετικά συμπαγή σχηματισμό και τις αλληλοκαλύψεις. Έτσι, δεν υπήρχαν διαδρόμοι να περάσουν κάθετες πάσες προς τον Ντε Μπρούινε ή τον Φόντεν, με αποτέλεσμα η Σίτι να αναγκάζεται σε παιχνίδι από τα πλάγια ή αργή και φλύαρη κυκλοφορία. Δεύτερον, η Παρί επεδίωξε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα εξτρέμ της. Τα ανεβάσματα του Φλορέντζι από τα δεξιά και οι πλαγιοκοπήσεις των Παρέντες και Βεράτι έδιναν υπεραριθμείες στα πλάγια, με αποτέλεσμα η Παρί να ελέγχει πλήρως κάθε άσπρη γραμμή που περικλύει το γήπεδο. Επιπλέον, η ποιότητα των μπουκαδόρων της Παρί τους επέτρεπε να πάνε με σχετική άνεση στο ένας με έναν ή ακόμα και στο ένας με δύο, με τους Ντι Μαρία και Νεϊμάρ να εκθέτουν συνεχώς τα μπακ της Σίτι. Ειδικά ο Βραζιλιάνος που βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα περνούσε από όποιον ήθελε, όποτε ήθελε, όπως ήθελε και χωρίς να πληρώσει πουθενά διόδια ή να βρει ΣΤΟΠ, παρά μόνο αν του γινόταν φάουλ.

Το τρίτο που κατάφερε ο Ποτσετίνο ήταν η αμυντική συνοχή της ομάδας του όταν εκείνη βρισκόταν στην επίθεση. Τα ανεβάσματα του Φλορέντζι τα κάλυπτε ο εξαιρετικός Ιντρίσα Γκεγιέ, η απόδοση του οποίου επισκιάστηκε από την ατυχή αλλά δίκαιη κόκκινη που δέχτηκε από τον Μπρύχ. Στην άλλη πλευρά, ο Βεράτι μετατρεπόταν σε αριστερό μπακ χαφ αυτές τις λιγοστές φορές που έβγαινε ο Μπάκερ μπροστά για να βοηθήσει επιθετικά. Το τέταρτο που πήρε η Παρί τακτικά ήταν η απελευθέρωση του Εμπαπέ. Ο νεαρός πρωταθλητής κόσμου έβρισκε παντού χώρους για να κινείται και είχε ελευθερία να κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του επιθετικού τρίτου. Όταν ο Γάλλος έβρισκε χώρους και ήταν σε καταστάσεις ένας με έναν, φρόντιζε πάντα να βλέπει ο αμυντικός τον αριθμό και το όνομα που γράφει πάνω στην φανέλα.

Εικόνα

Το κακό πρώτο ημίχρονο και η αντιδιαστολή με το δεύτερο ημίχρονο του Γκουαρντιόλα

Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα της Σίτι ήταν χείριστη. Οι Γκεγιέ, Παρέντες και Βεράτι έδιναν σεμινάρια άμυνας, αφού οι Ντε Μπρούινε και Φόντεν βρίσκονταν εκτός παιχνιδιού. Ο Πεπ έδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά, αφού η ομάδα του κινδύνεψε να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, μέχρι να μπορέσει ο ίδιος να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού. Ο Πεπ όπως αναμενόταν, ήθελε να πάρει πράγματα από το κέντρο του και την πολυκοσμία που του αρέσει να δημιουργεί εκεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να κληθούν να σηκώσουν το βάρος οι πτέρυγες.

Αρχικά, η Παρί προσπάθησε να διαφυλλάξει το υπέρ της σκορ, οπότε και οπισθοχώρησε, προσπαθώντας να χτυπήσει στην κόντρα. Αυτό φαίνεται να το έκανε πολύ καλά, αφού όχι μόνο είχε περιορίσει την κατοχή της Σίτι σε ανούσιες πάσες, αλλά κατάφερε και να δημιουργεί φάσεις στην κόντρα όπως αυτή με τον Βεράτι. Ο Πεπ βρήκε τους χώρους που έψαχνε βελτιώνοντας την κυκλοφορία δίνοντας πλάτος την ομάδα του. Στο πρώτο ημίχρονο, τα εξτρέμ συνέκλιναν ώστε να δημιουργείται πολυκοσμία στον χώρο του κέντρου. Στο δεύτερο ημίχρονο, η κατάσταση άλλαξε άρδην, αφού τόσο ο Μάχρεζ όσο και ο Φόντεν έμεναν αρκετά στα πλάγια,ειδικά ο Αλγερινός είχε πάρει διαρκείας για τον ασβέστη. Επιπλέον, οι Κανσέλο και Γουόκερ έδιναν επιλογή γύρω από το κουτί, με αποτέλεσμα είτε να ανοίγει η άμυνα της Παρί είτε να δημιουργούνται χώροι για σέντρες. Τέλος, τα χαφ έβρισκαν περισσότερους χώρους αφού οι πλαγιοκοπήσεις βοηθούσαν στην κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Συνολικά, ο Ποτσετίνο ήταν ο νικητής στην σκακιέρα της τακτικής, ωστόσο η κόκκινη κάρτα του Γκεγιέ καθώς και τα δύο γκολ που έβαλε, όπως τα έβαλε, η Σίτι, τον θέτουν με την πλάτη στον τοίχο ενόψει επαναληπτικού. Εν αντιθέσει, ο Γκουαρντιόλα θα πρέπει άμεσα να δει τι φταίει και τα ακραία του μπακ έγιναν αντικείμενο ευχαρίστισης των εξτρέμ της Παρί και να διορθώσει άμεσα το επιθετικό σύστημα, διότι δεν θα κερδίζει κάθε μέρα στην Ευρώπη από μία σέντρα που πάει τελικά σουτ και από ένα φάουλ, το οποίο παρεπιπτόντως ήταν υποδειγματικά εκτελεσμένο.

Εικόνα

Πληρώθηκε ο έναντι, αλλά την άλλη εβδομάδα ο εκκαθαριστικός

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι πρωτοπόροι της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται με το ένα πόδι στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο coach έστω και ετεροχρονισμένα πλήρωσε τον “έναντι” και περιμένει να δει αν ο εκκαθαριστικός που θα βγει την επόμενη εβδομάδα θα είναι εύκολος στην αποπληρωμή, ή αν ο Ποτσετίνο θα του βάλει ένα χαράτσι που θα το πληρώνει εφ’όρου ζωής.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα