Πολίτες εναντίον φανέλα σημειώσατε διπλό | ΠΟΛΙΤΗΣ
Ένα ντέρμπι που ήταν κυρίως αγώνας γοήτρου, έφερε στο φως τις αδυναμίες της πρωτοπόρου της Πρέμιερ Λιγκ. 21 αγώνες, 21 διαφορετικοί αντίπαλοι, 3 διαφορετικές διοργανώσεις, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και η παρέα του ήταν αυτά που χρειάστηκαν για να σταματήσουν την εξαιρετική φόρμα των πολιτών, με τους κόκκινους του Μάντσεστερ να αλώνουν το σπίτι της αιώνιας αντιπάλου.
Η τακτική της νικήτριας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ως είθεισται στους αγώνες της Μάντσεστερ Σίτι, έτσι και τώρα η αντίπαλός της αρκέστηκε στις αντεπιθέσεις. Ο Σόλσκιερ είχε μπροστά τους Ράσφορντ και Μαρσιάλ, στους οποίους είχε αναθέσει το να κηνυγούν μπαλιές, γιόμες, διωξίματα και σκωτωμένα παιξίματα. Ένας ρόλος τον οποίο κυρίως φυσικά επωμίσθηκε ο Μαρσιάλ, αφού ο Μάρκους Ράσφορντ είχε και την ευθύνη της σύνδεσης του κέντρου με την επίθεση. Επιπλέον, ο εξαιρετικός Μπρούνο Φερνάντες, ένας εκ των κορυφαίων μέσων της Ευρώπης, έβλεπε συνεχώς γήπεδο και έκανε γρήγορες και στοχευμένες πάσες που σκοπό είχαν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Τέλος, στην επίθεση οι κόκκινοι διάβολοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τα κενά που άφηνε ο Ζιντσένκο από αριστερά, αλλά και την λάθος τακτική προσέγγιση του Γκουαρντιόλα αναφορικά με την δεξιά πλευρά και τον Κανσέλο.
Η αμυντική προσέγγιση των φιλοξενούμενων ήταν ακόμα πιο περίπλοκη, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετική. Ο τεχνικός των κόκκινων ζήτησε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Συμπαγής σχηματισμός, αλληλοκαλύψεις των ακραίων από τα εξτρέμ, ενώ η διαφορά σε σχέση με προηγούμενους αντιπάλους των Πολιτών, είναι πως ο Όλε ζήτησε από τα χαφ του να μαρκάρουν man to man τους KDB και Γιουντογκαν. Με αυτόν τον τρόπο, το επιθετικό παιχνίδι από τον άξονα και το κάθετο ποδόσφαιρο των πρωτοπόρων του βαθμολογικού πίνακα εξουδετερώθηκε.
Ο KDB βρισκόταν συνεχώς εκτός παιχνιδιού και ο Γιουντογκάν ήταν συνεχώς ακίνδυνος.
Η τακτική της μπλε ομάδας του Μάντσεστερ
Αρκετές αλλαγές είδαμε στο βασικό σχήμα που παρέταξε ο μαστερ του Τικι Τακα. Φοντεν, Σίλβα, Γουόκερ ήταν οι 3 βασικοί που ένιωσαν το κρύο των καθισμάτων του πάγκου, πιθανώς για να ξεκουραστούν, ένεκα που πλησιάζει και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Γκλάντμπαχ.
Επιθετικά η ομάδα ακολούθησε την κλασσική τακτική. Κατοχή μέχρι τελικής πτώσεως, πίεση μέχρι και στα αποδυτήρια, και συνεχείς εναλλαγές της επιθετικής τριπλέτας ώστε να”μπερδέψει” τον Μαγκουάιερ και τους συμπαίκτες του. Το κακό για τον Πεπ είναι ότι μόλις είδε πως η επίθεση είχε βραχυκυκλώσει, λόγω της υποδειγματικής αμυντικής προσέγγισης του ομολόγου του, αδράνησε και δεν έκανε τακτικές αλλαγές, ενώ και οι επιλογές του από τον πάγκο κρίνονται λανθασμένες.
Στην άμυνα τα πράγματα ήταν χειρότερα. Το πρώτο γκολ δεν έχει κάποια ουσία σχολιασμού. Ο 12ος παίχτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκαμπριέλ Χεσούς, θα κάνει το αχρείαστο πέναλτι στην αρχή του αγώνα. Γεγονός είναι πως η παρουσία του Βραζιλιάνου κρίνεται άκρως απογοητευτική και ανησυχητική, ενώ η αλλαγή έπρεπε να συμβεί πριν το ημίχρονο. Κακές επαφές, άσχημα κοντρόλ, λάθος πάσες, καμία ουσία και συμμετοχή στην ανάπτυξη των επιθέσεων και το χειρότερο για Σεντερ Φορ, αδυναμία στο σκοράρισμα.
Οι φάσεις των μπλε ήρθαν μετά από σέντρες, κυρίως του εξαιρετικού Γουόκερ που από την ώρα που μπήκε αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα σημεία επαφής της ομάδας με τον αγώνα, αλλά και από ατομικές ενέργειες ή λάθη. Πολύ κακή εμφάνιση από τον Ριγιάντ Μαχρέζ. Ο Αλγερινός δεν επιδεικνύει σταθερότητα. Κάνει ένα πολύ καλό και δύο πολύ άσχημα παιχνίδια.
Κεφάλαιο Ρόδρι – άμυνα – Πεπ Γκουαρντιόλα
Είναι γεγονός πως ο τεχνικός των 6 φορές πρωταθλητών Αγγλίας βρήκε σήμερα τον δάσκαλό του. Το αμυντικό πλάνο του ήταν λανθασμένο και καταδικασμένο να αποτύχει πλήρως. Μπρούνο Φερνάντες, ένας από τους καλύτερους μέσους, ήταν συνεχώς “ελεύθερος” να βλέπει πάσες και γήπεδο, μοιράζοντας εξαιρετικά την μπάλα και ανοίγοντας χώρους στα πλάγια για τους συμπαίκτες του.
Ο Ζοάο Κανσέλο βρισκόταν συνεχώς εκτεθειμένος. Είχε διαρκώς να αντιμετωπίζει καταστάσεις που ή θα πίεζε και θα άφηνε άδεια την γραμμή να αλωνίζει ανενόχλητος ο Μαρσιάλ ή θα μάρκαρε τον Γάλλο με αποτέλεσμα το Μπακ της αντιπάλου να φτάνει με περίσεια ευκολία στο αμυντικό τρίτο της Σίτι.
Και αυτό μας φέρνει στον Ρόδρι. Έχουμε τονίσει πολλάκις πως η βασική επιλογή της ομάδας στο “έξι” δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο προκάτοχός του, δηλαδή την ταχύτητα και την σπιρτάδα στην σκέψη, ή το πότε να κάνει αυτό που λέμε τακτικό φάουλ. Αυτά ήταν και ο λόγος που η Σίτι δέχτηκε το δεύτερο γκολ. Η κάλυψη του Ρόδρι στην εν λόγω φάση ήταν ανύπαρκτη. Επιπλέον, η δεξιά πλευρά ήταν ξανά εκτεθειμένη, αφού το εξτρέμ δεν ακολούθησε για να καλύψει τον ακραίο οπισθοφύλακα. Τέλος, ειδική αναφορά αξίζει στον Ζιντσένκο που για ακόμα μία φορά προσπάθησε να πείσει τον προπονητή του ότι πρέπει να ψάξει για βασικό αριστερό μπακ.
Έτσι θα παίξει και στο Τσάμπιονς Λιγκ;
Έχει τονιστεί πολλάκις, πως ο Καταλανός τεχνικός πρέπει να εξελίξει το ποδόσφαιρό του. Πλέον, οι αντίπαλες ομάδες τον έχουν μάθει. Δεν γίνεται να ανεβάζει συνεχώς την άμυνά του στο αντίπαλο κουτί. Είναι λογικό και επόμενο κάποια στιγμή να την πατήσει. Και δυστυχώς, αν τον τιμώρησε η ομάδα των 4-5 αστέρων, τότε στο Τσάμπιονς Λιγκ των μεγαθηρίων τι μπορεί να περιμένει κανείς;
Σήμερα στο Μάντσεστερ δεν νίκησαν οι ακριβοπληρωμένοι παίχτες και οι σούπερσταρς, νίκησε η ομάδα που η φανέλα της φέρει τεράστιο ειδικό βάρος, ένα βάρος που αν ο Γκουαρντιόλα δεν αφυπνιστεί, τότε η Σίτι δεν θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και άρα η φανέλα της δεν θα το αποκτήσει ποτέ.
ΠΟΛΙΤΗΣ