Πολίτης Κέιν ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Ο Πολίτης Κέιν, το αριστούργημα του Orson Welles, πάντοτε ηγείται στις θέσεις με τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Η ιδιοφυία του Welles φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο στα 26 του μόλις χρόνια, στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια, η οποία και έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο ίδιος υπήρξε ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας, ενώ μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς έγραψε το σενάριο της ταινίας και πρωταγωνίστησε σε αυτή.

 

Η 1Η Μαΐου του 1941 έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου, καθώς η προβολή της ταινίας αυτής συνέβαλλε στην απομυθοποίηση του Αμερικάνικου ονείρου. Αν και η ταινία απέτυχε από εμπορική άποψη και κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα Όσκαρ, σταδιακά έχτισε έναν τεράστιο μύθο και κατόρθωσε να θεωρείται από πολλούς κριτικούς αλλά και σινεφίλ, ως η σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών.

 

Το νόημα της ταινίας, έχει ως εξής: Ο μεγαλοεκδότης και πάμπλουτος Τσαρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει τη στιγμή που βρίσκεται μόνος στο δωμάτιό του.  Λίγο πριν  ξεψυχήσει αναφωνεί τη λέξη «Rosebud». Μετά την είδηση του θανάτου του, μία ομάδα δημοσιογράφων, με πρωτοπόρο τον Τζέρι Τόμσον, προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την προσωπική ζωή του Κέιν, αλλά και να λύσει το αίνιγμα που κρύβεται πίσω από την τελευταία του λέξη….

Ο Πολίτης Κέιν συνδύασε ορθά το δραματικό στοιχείο με το ύφος μυστηρίου, χρησιμοποίησε αφηγηματικές και τεχνικές πρωτοτυπίες, οι οποίες ίσως και να τρόμαξαν το κοινό εκείνης της εποχής καθώς δεν ήταν συνηθισμένες.

 

Ο Πολίτης Κέιν αποτελεί ένα κόσμημα του παγκόσμιου σινεμά, δεν μπορείς με βεβαιότητα να θεωρείς τον εαυτό σου σινεφίλ αν δεν την έχεις δει.

Διαβάστε Περισσότερα