Ποντένσε και Βαλμπουενά δίνουν ώθηση στον Ολυμπιακό

Το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού των Πειραιωτών στα αστέρια έφερε μία ακόμη πειστική εμφάνιση για την συνέχεια. Το αξιόμαχο σύνολο του Μάρτινς έφερε στα ίσα το παιχνίδι ενάντια στη Τότεναμ και κέρδισε για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις. Ο ενθουσιώδης Ολυμπιακός και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση παραλίγο να του στοιχίσουν, όμως η υπομονή και κλάση διαμόρφωσαν θετικό αποτέλεσμα.

Η ισοπαλία 2-2 απέναντι στα Σπιρούνια φανέρωσε την ετοιμότητα του Ολυμπιακού και την προεργασία που έχει προηγηθεί στην αρχή της προετοιμασίας. Ο σύλλογος κέρδισε το στοίχημα όσον αφορά την συνολική του απόδοση έναντι ισχυρού αντιπάλου. Παρότι η άμυνα στάθηκε αξιοπρεπής με την επιστροφή Σεμέδο και οι μονομαχίες του κέντρου απώθησαν τους «άχρωμους» Άγγλους, η εξέλιξη του αγώνα θα ήταν εντελώς διαφορετική χωρίς την συμβολή των Ποντένσε και Βαλμπουενά.

Οι δύο κοντοί των Πειραιωτών είναι η πηγή ποιότητας και αξίας. Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, που συχνά βγαίνουν μπροστά και ρίχνονται στη μάχη με τα αντίπαλα θηρία. Αποτελούν τα «κλειδιά» για τους δύσκολους γρίφους. Η παράλληλη εύρεση τους στην ενδεκάδα φέρνει χημεία μεταξύ τους και προσθέτει την απαιτούμενη ποιότητα.

Ο Βαλμπουενά, πρωτίστως, υπήρξε ο κινητήριος μοχλός και ο μαέστρος στην ενορχήστρωση της μεσαίας γραμμής. Η ευελιξία και η φυσική του κατάσταση τον κράτησαν όρθιο στα συχνά μαρκαρίσματα των Άγγλων. Ανέλαβε την επιθετική οργάνωση, αποτελώντας το στήριγμα στην προώθηση της μπάλας. Χρησιμοποιώντας την εύστοχη πάσα, αποτέλεσε εξαίρετο δίδυμο με τον Ποντένσε. Απρόβλεπτος, κινητικός και μάλιστα, υποψιασμένος στην αλληλοκάλυψη, σε κατάσταση άμυνας. Ο Γάλλος ήταν καταλυτικός με το κερδισμένο του πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε στο 53ο λεπτό ψύχραιμα και υποδειγματικά.

Ο επόμενος κορυφαίος του αγώνα, ο Ποντένσε. Το βράδυ, στο οποίο «ψήλωσε» ο Πορτογάλος και ξεδίπλωσε το περίσσιο ταλέντο του. Μόνιμος κίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Ανακάτωσε ουκ ολίγες φορές τους αμυντικούς της Τότεναμ. Με την συνεχή εναλλαγή σώματος, ο ίδιος πρόσφερε το απρόβλεπτο και αναπάντεχο στοιχείο. Αμέτρητες οι επινοήσεις του στα λιγοστά εκατοστά,  πάνω στην λευκή γραμμή λίγο πριν το πλάγιο άουτ. Το highlight, βέβαια, της αναμέτρησης ανήκει σε αυτόν και στο Βαλμπουενά. Η αιφνίδια και άμεση εναλλαγή μπάλας ανάμεσα τους, δημιούργησε τέλειο συνδυασμό και την αιτία του πρώτου γκολ. Ο Ποντένσε κινήθηκε αστραπιαία, γνωρίζοντας με κλειστά μάτια την ενέργεια του Βαλμπουενά, και βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή στο 44ο λεπτό για το άψογο τελείωμα στον Γιορίς.

Αν και το σκορ ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού, οι παίκτες έδειξαν ψυχραιμία και υπομονή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η ευφυής συνεργασία των Ποντένσε και Βαλμπουενά επανέφερε τον Ολυμπιακό στη ζωή. Όσο κι αν το πλάνο, λοιπόν, εφαρμόζεται επιτυχώς, χρειάζεται κανείς εξίσου την προσωπική διάκριση των κορυφαίων του μονάδων. Και σε αυτή την φετινή έκδοση του Ολυμπιακού, οι δύο κοντοί αποτελούν τους άξιους στρατηγούς στο έργο του Μάρτινς.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα