Πώς είναι δυνατόν να φύγει….; Trelogiatros

Φημολογείται στα πέριξ των Αθηνών και όχι μόνο το σενάριο ότι ο Ιβάν Σαββιδης θέλει να την κάνει από την χώρα… Ας δούμε λοιπόν τις έως τώρα επενδύσεις του που από μόνες του απαντούν στα ανόητα σενάρια που διαδίδονται από τα γνωστά κέντρα για τροφή των απανταχού ψεκασμένων.

Πυλώνας ανάπτυξης για όλη τη χώρα έχουν καταστεί οι εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη, με τις επενδύσεις του να καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις υποδομές, μέχρι το real estate και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του ομίλου είναι πως απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους, από το 2012 -όταν άρχισε η δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα- έχει πληρώσει φόρους 620 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ετήσιο τζίρο 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, εξάλλου, με το «Forbes», ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας από τους πέντε πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, με περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση του περιοδικού. Ο Ιβάν Σαββίδης περιγράφεται από το περιοδικό ως ο ιδρυτής του κολοσσού Agrokom Group.

ΟΛΘ: Άλλαξε ταχύτητα στη Θεσσαλονίκη

Ο Όμιλος Σαββίδη συμμετέχει στην κοινοπραξία SEGT, η οποία εξαγόρασε το 67% του ΟΛΘ αντί του ποσού των 231,926 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές στο deal μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2017 και ουσιαστικά έβαλαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε μια νέα εποχή, αφού στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δέσμευση της κοινοπραξίας για υλοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα σε μια επταετία. Τον Γενάρη η κοινοπραξία, που κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του λιμανιού, έθεσε σε εφαρμογή το μεγάλο πρότζεκτ για την επέκταση του 6ου προβλήτα, έργο-σταθμός για όλη την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ είναι 130 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ θα επενδυθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με την ολοκλήρωσή του ο 6ος προβλήτας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες διαχείρισης κοντέινερ, και συγκεκριμένα από 500.000 TEU θα ανέλθουν σε 1,2 εκατ. TEU. Παράλληλα, το έργο θα επιτρέψει να προσεγγίζουν το λιμάνι μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς κοντέινερ, τύπου New Panamax, με δυνατότητα 14.000 TEU και κύριες γραμμές (mainliners), γεγονός που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την υπόλοιπη χώρα αλλά και προς τα Βαλκάνια.

«MAKEDONIA PALACE»: Ξενοδοχείο-ορόσημο

Δυναμικη είναι η παρουσία του ομίλου Σαββίδη και στον ξενοδοχειακό-τουριστικό κλάδο με το «Makedonia Palace», ένα ξενοδοχείο-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το ιστορικό ξενοδοχείο, που δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πέρασε στον όμιλο το 2013. Η ανακαίνισή του στοίχισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ, χαρίζοντας στο ξενοδοχείο νέα λάμψη και αίγλη. Το πρότζεκτ της ανακαίνισης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο του τουρισμού και μετέτρεψε το «Makedonia Palace» σε ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, με σταθερή πληρότητα, άριστες βαθμολογίες και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη φιλοξενία και την εμπειρία που προσφέρει.

 

Μέσα Ενημέρωσης: Yπερσύγχρονα στούντιο και ιστορικοί τίτλοι

Ο Όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει προχωρήσει και σε σημαντικές επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης. Στον όμιλο πέρασαν οι εφημερίδες «Εθνος» και «Εθνος της Κυριακής», καθώς και η «Ημερησία». Σε πλειστηριασμό που έγινε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας ο τίτλος της «Ημερησίας» αποκτήθηκε από τον όμιλο Σαββίδη έναντι 580.000 ευρώ, ενώ οι τίτλοι του «Εθνους» έναντι 3.000.000 ευρώ, με τον επιχειρηματία να επενδύει στη συνέχεια μεγάλα ποσά για την επανέκδοση των εφημερίδων και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους. Στην κυριότητα του ομίλου πέρασε και ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV. Την τηλεοπτική άδεια κατοχύρωσε ο όμιλος με τίμημα 35 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια, ενώ μεγάλα ποσά επενδύθηκαν στη συνέχεια για τη στελέχωση του σταθμού αλλά και τη δημιουργία εγκαταστάσεων και νέων σύγχρονων στούντιο τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Σουρωτή: Εκσυγχρονισμός και νέα προϊόντα

Ο Ομιλoς επένδυσε στη Σουρωτή, βάζοντας την εταιρεία σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Τα τελευταία χρόνια, μετά τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων προϊόντων, η εταιρεία προχώρησε και σε μεγάλο διαφημιστικό πρόγραμμα. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2018 είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων της Σουρωτής κατά 8% σε καθαρή αξία και των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας κατά 4%, οι οποίες και διαμορφώθηκαν στα 11,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυξητικοί ήταν οι δείκτες και το 2019.

ΠΑΟΚ

Η παρουσια του Ιβάν Σαββίδη και του ομίλου όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του αθλητισμού δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει. Επειτα από μια συνεχή ανοδική πορεία, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γίνει τα τελευταία χρόνια ηγέτιδα δύναμη, κατακτώντας μάλιστα το νταμπλ, δηλαδή το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, διεκδικεί και φέτος με αξιώσεις τους ίδιους τίτλους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2012 μέχρι σήμερα ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει επενδύσει στον ΠΑΟΚ πάνω από 170 εκατ. ευρώ, με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ!

Η Νέα Τούμπα: Σέντρα για ανάπλαση και απασχόληση

Ένα από τα πιο εμβληματικά πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης και της χώρας είναι η κατασκευή της νέας Τούμπας. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, που θα συνοδευτεί από την ανάπλαση της γύρω περιοχής, θεωρείται ήδη ένα έργο-σταθμός για τη Θεσσαλονίκη, αφού θα αλλάξει την εικόνα και το προφίλ όλης της Τούμπας. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών θα απασχοληθούν 7.000 άτομα!
Το χρονοδιάγραμμα τρέχει…

Τουρισμός: Το mega deal με το «Πόρτο Καρράς»

Ο Όμιλος του Ιβάν Σαββίδη είναι ο επενδυτής με τον οποίο ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στη Χαλκιδική. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συγκροτήματος ο όμιλος θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον ελληνικό τουρισμό. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα καλύπτει έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Villa Galini», τα πέντε αστέρων «Meliton» και «Sithonia» και το «Village Inn», ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική

μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.
Ο όμιλος θα μετατραπεί σε κυρίαρχο παίκτη στον εγχώριο τουριστικό τομέα όταν υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση της αξιοποίησης της έκτασης 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο «Ξενία». Σχεδιάζεται σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, που θα περιλαμβάνει μαρίνα, health resort, εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχείο. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 14 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ.

Real Estate: Χαρτοφυλάκιο με εμβληματικά ακίνητα

Σημαντική είναι η παρουσία του ομίλου Σαββίδη και στο real estate στη Θεσσαλονίκη. Στην ιδιοκτησία του έχουν περάσει εμβληματικά ακίνητα της πόλης, όπως το «Κόκκινο Σπίτι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το «Κτίριο του ΝΑΤΟ» στην οδό Βασιλίσσης Ολγας και η γνωστή «Βίλα Ζαρντινίδη» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στο «Κόκκινο Σπίτι» ο όμιλος προχώρησε από τον Αύγουστο του 2017 και σε μεγάλη ανακαίνιση, προκειμένου το ακίνητο να καταστεί λειτουργικό. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης Κοντά σε μία νέα τεράστια επένδυση στην Ελλάδα βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος σχεδιάζει τον ερχομό της μεγάλης ρωσικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere στην χώρα μας.
Την είσοδό της στην ελληνική αγορά προανήγγειλε η ρωσική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere, με τα σκέλη να αφορούν τη συνεργασία με Έλληνες προμηθευτές και την εύρεση κατάλληλων ακινήτων.

Η αλυσίδα φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις για ακίνητα σε Αθήνα, Τρίπολη και Λάρισα ενώ φέρεται να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πόλεις περιμετρικά αυτής. Υπενθυμίζεται πως όπως αναφέρει στην ελληνική επίσημη ιστοσελίδα της η ρωσική αλυσίδα αναζητά κατάλληλα κτήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

 

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα