Πώς οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι και Ασσύριοι επινόησαν τις ημέρες της εβδομάδας. ΜΥΡΟΣ

Οι Βαβυλώνιοι και αργότερα οι Ασσύριοι ήταν πειθαρχημένοι και εργατικοί, αλλά δεν ζωγράφιζαν πολύχρωμες εικόνες όπως οι Αιγύπτιοι. Στα αγάλματα και στις παραστάσεις τους, τις περισσότερες φορές εμφανιζόταν ο βασιλιάς σε κυνήγι, ένας βασιλιάς που μπροστά του γονάτιζαν αλυσοδεμένοι αιχμάλωτοι, αλλά και άνθρωποι άλλων φυλών που τρέπονταν σε φυγή μπροστά στις ρόδες ενός άρματος και πολεμιστές που πολιορκούσαν φρούρια. Οι βασιλιάδες τους είχαν ένα βλέμμα βλοσυρό, μαύρα κυματιστά γένια και μακριά κατσαρά μαλλιά. Μερικές φορές πρόσφεραν θυσίες στον Βάαλ, τον θεό του ήλιου και στην Ιστάρ ή Αστάρτη, τη θέα του φεγγαριού. Γιατί οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι λάτρευαν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα άστρα. Τις ξάστερες, ζεστές νύχτες παρακολουθούσαν την πορεία των άστρων για χρόνια.

Και επειδή ήταν άνθρωποι έξυπνοι και νηφάλιοι, πρόσεξαν πως τα αστέρια περιστρέφονταν τακτικά. Αυτά που έμοιαζαν καρφωμένα στον ουράνιο θόλο και κάθε νύχτα εμφανίζονταν στο ίδιο σημείο τα αναγνώριζαν αμέσως. Έδωσαν στους αστερισμούς ονόματα. Περισσότερο όμως τους απασχόλησαν τα αστέρια που κινούνταν στον ουράνιο θόλο και τη μία φορά ήταν κοντά στη Μεγάλη Άρκτο, ενώ την άλλη κοντά στον Ζυγό. Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν ένας επίπεδος δίσκος και ότι ο έναστρος ουρανός ήταν ένα είδος κούφιας σφαίρας που αγκάλιαζε τη Γη σαν ένα κέλυφος και περιστρεφόταν γύρω της μία φορά την ημέρα. Έτσι θα πρέπει να τους είχε φανεί θαυμαστό το ότι δεν έμεναν όλα τα αστέρια καρφωμένα σε αυτό το ουράνιο κέλυφος, αλλά μερικά ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο χαλαρά στερεωμένα και μπορούσαν να πηγαίνουν πέρα δώθε.

Σε κάθε θεό πλανήτη είχαν αφιερώσει μία ημέρα. Και επειδή μαζί με τον ήλιο και το φεγγάρι ήταν ακριβώς επτά, προέκυψε και η σημερινή εβδομάδα. Η Κυριακή στα γερμανικά είναι Sonn-tag και στα αγγλικά Sunday, δηλαδή η μέρα του ήλιου, ενώ η Δευτέρα είναι Mon-tag και Monday αντίστοιχα, δηλαδή ημέρα του φεγγαριού. Αλλά και σε άλλες γλώσσες όπως, στα Γαλλικά και στα Ιταλικά, οι περισσότερες μέρες έχουν πάρει το όνομά τους από τους πλανήτες που ονόμασαν πρώτοι οι Βαβυλώνιοι.

Διαβάστε Περισσότερα