Πυρηνική ενέργεια – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 3 -0 ( από ημίχρονο ). ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα teleconference μεταξύ μιας πρωτοκλλασάτης πολυεθνικής, και της κορυφαίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση του εργαζομένων σε θέματα καθημερινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Της Γη μας. Όλα καλά και συμπαθητικά, ώσπου η κουβέντα έφτασε στην πυρηνική ενέργεια. Εκεί καταλαβαίνεις, πως και γιατί έχουμε φτάσει να ζούμε ως Ελλάδα 50 χρόνια πίσω. ( ίσως και περισσότερα.. ).
Η απάντηση ενος CEO και η άρνηση απέναντι στην  μόνη καθαρή, οικονομική ,ανεξάντλητη  και προπάντων σεβόμενη το περιβάλλον λύση, ήταν τόσο παιδική και ανυπόστατη ,που νόμιζες ότι ήρθε εκείνη ώρα να αναρωτηθείς : ” Eίστε σίγουρα οικολόγος ..?? ” 
Η απάντηση είναι πως κατα βάθος καθόλου. Απλά εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα (  πράσινα – οικολογικά ) τάχα μου. Γνωρίζοντας πως τα άλματα της επιστήμης είναι γιγαντιαία, και το μέλλον πλέον στο πρόβλημα της διαχείρισης της ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η πυρηνική ( είτε με σχάση , είτε με σύντηξη )  προσπαθούν είτε από απλή  αφέλεια, είτε για εξυπηρετηση συγκεκριμένων συμφερόντων , να υποδεικνύουν, να διαφημίζουν και να παροτρύνουν ξεπερασμένες, οικονομικά κοστοβόρες για τον καταναλωτή , μη βιώσιμες και επιβλαβής εν τέλη για την χλωρίδα και πανίδα λύσεις όπως  τις γνωστές μας ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ( ιαματικές που θα έλεγε και ο Γεωργίου.. ) ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Δεν μας κάνει η πυρηνική ενέργεια λέει … γιατί θέλει 10-15 χρόνια ώστε να υλοποιηθεί το έργο.. Η απάντηση σε είναι πως σε κάθε επένδυση χρειάζεται χρόνος αλλά εσκεμμένα ξεχνούν πως μετά την κατασκευή ο χρόνος ζωής ενός  νέου αντιδραστήρα σχάσης  είναι 80 -100 χρόνια. Οι δε αντιδραστήρες σύντηξης είναι   ανεξάντλητοι.Αέναοι. Καμμία συγκριση λοιπόν  1-0.
Δεν μας κάνει γιατί θα εξαρτόμαστε, ως Ελλάδα από τις χώρες που έχουν έως τώρα  την τεχνογνωσία.. ( Γαλλία, Ρωσία Ιαπωνία π.χ. )  Απόλυτα ανυπόστατο.Οι μόνες χώρες που χαράσουν ευέλικτη οικονομική πολιτική, είναι εκείνες οι οποίες έχουν λύσει τα παροχή των ενεργειακών τους απαιτήσεων. Η χώρα παρέχει τεχνογνωσία για την κατασκευή και την  διαχείριση του εργοστασίου και σε αφήνει με τα ”  κλειδιά στο χέρι ” ( περίπτωση Ιαπωνίας – Τουρκίας ). Καμμία συγκριση λοιπόν 2-0
Δεν μας κάνει γιατί έχει πολύ ακριβό κόστος κατασκευής και διάθεσης… Εδώ αναρωτιέσαι αν άκουσες καλά!!! Όλες οι κοστολογικές μελέτες έχουν αποδείξει πως σε μέσο όρο ένα εργοστάσιο σχάσης με ζωή 90 χρόνια είναι σε βάθος χρόνου από 73 έως 91 % πιο φθηνό σε παραγωγή ενέργειας  από επενδύσεις σε λιγνίτη ή ανανεώσιμες πηγές ανα κιλοβατώρα. Δεν συζητάμε καν για αντιδραστήρα σύντηξης που είναι ανεξάντλητος !! – και χωρίς ραδιενεργά απόβλητα προς διαχείριση  –  Καμία σύγκριση λοιπόν  3-0.
 
Δυστυχώς δεν θα ζήσουμε για να δούμε την Δεη να έρχεται 15/ μήνα.  Δυστυχώς δεν θα ζήσουμε για να δούμε άπλετη οικονομική ενέργεια. Έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις βλέπετε. Κάπως, πρέπει να βγάλουν τα φουά γκρά τους, τα golden boys των επιχειρήσεων τους. Τσάμπα προσλήφθηκαν ???
* Ο κ. Πατούλης τι λέει για όλα αυτά ? Μάλλον δεν έχει χρόνο, γιατί έχει καταπιαστεί με το γήπεδο στην Νέα Σμύρνη. Μεγάλα προβλήματα…..

ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα