Ramones, η ανατρεπτική φύση του punk rock

Στα μέσα του 70’, το ροκ αποκτά νέα προέκταση στον πολύτιμο καλλιτεχνικό κλάδο: την ορμητικότητα του punk rock. Με το πέρασμα των χρόνων, άξιοι εκπρόσωποι αποτέλεσαν τα τέσσερα αλλόκοτα μέλη της μουσικής, οι ένδοξοι Ramones. Η αρχή της αντικουλτούρας, η σύμπτυξη της ροκ εν ρολ με την βρετανική μελωδία και την ανάδυση αξιοσημείωτων μουσικών προσωπικοτήτων, ανοίγουν λοιπόν τον δρόμο για την έλευση μίας ανατρεπτικής πλευράς, απαρτιζόμενη από φρέσκους μαθητευόμενους του μουσικού χώρου.

Οι Ramones αντιπροσώπευαν μία αμφιλεγόμενη ροκ εκδοχή της εποχής. Μία τετράδα τύπων χωρίς το glam στοιχείο, πρωτοεμφανιζόμενοι με μακριά και ταλαιπωρημένα jeans. Οι αστέρες της σκηνής ανέκαθεν αναλώνονταν σε φανταχτερά κοστούμια, αποπνέοντας μία υποτυπώδη ευγένεια ως απόρροια της προσφιλούς τους εξωτερικής εμφάνισης. Από την άλλη, τα τέσσερα μέλη από την Νέα Υόρκη διέθεταν ένα οξύμωρο πρότυπο μπάντας. Λιγότερο αστραφτεροί στον φακό και πιο απρόθυμοι στην εξωτερίκευση του εαυτού τους. Ως γνήσιοι θιασώτες του ροκ εν ρολ, οι ίδιοι διατηρούσαν μακρύ και απεριποίητο μαλλί, αλλά συχνά κυμαίνονταν σε έναν αντικοινωνικό και αποτρεπτικό τρόπο συμπεριφοράς. Επίσης, η μακριά κόμη στο πρόσωπό τους, τα δυσανάλογα με το μέγεθός τους jacket και η επιμονή στο όμοιο χρώμα jeans, τους μεταμόρφωναν σε απόμακρους και δισεξιχνίαστους τύπους.

 

Ωστόσο, η άνθηση του punk προωθούσε την ακαθόριστη συμπεριφορά. Μία νέα ορμώμενη νόρμα από τις μετέπειτα γενιές. Το ακράτητο θάρρος και η ακλόνητη αυτοπεποίθηση εντοπίζονταν εξίσου στους Sex Pistols, Stooges κλπ. Η συγκεκριμένη γενιά άφηνε πίσω της την καλλιτεχνική χροιά του τραγουδιού, αλλά και τη μελωδία ορχήστρας. Έτσι λοιπόν, οι Ramones επικεντρώθηκαν στον φρενήρη ρυθμό των κομματιών τους, στην κυρίαρχη ηλεκτρική κιθάρα και σε μία underground τάση, προερχόμενη από το garage rock. Το μοτίβο τους ως μπάντα και η αποδεδειγμένη λατρεία τους στους πρωτομάστορες του ροκ εντοπίζονται εξίσου στο προσωνύμιο του γκρουπ: η γαλλικής προελεύσεως λέξη Ramon, το ψευδώνυμο του Paul McCartney των Beatles. Ένα προσωνύμιο για την γαμψή μύτη του Paul, όμοια με ενός γερακιού. Οι τέσσερις νέοι λοιπόν, από τη γειτονία Forest Hills της Νέα Υόρκης, βρήκαν στην αντίστοιχη λέξη τη ταυτότητα τους και τον τρόπο να συστηθούν στο νεανικό κοινό των 70s.

Η μουσική πορεία των Ramones άρχισε με το μνημειώδες ‘Blitzkrieg Bop’. Ακολούθησαν έπειτα κι άλλα επιτυχή tracks, όπως ‘Judy is a Punk,’ ‘Now I Want to Sniff Some Glue’ και ‘I Wanna Be Your Boyfriend’. Έπειτα από τη περιοδεία τους στην Αγγλία, οι ίδιοι έφεραν μία διαφορετική προσέγγιση στη μουσική, επηρεάζοντας το έντονα οξύθυμο κοινό των νεαρών Άγγλων. Μέσω της επιρροής τους, αναδύθηκαν μπάντες πιστές στο μουσικό κίνημα του punk, όπως οι the Clash, the Sex Pistols και the Damned.

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα