Βινάγκρε, ο… αντικαταστάτης του Τσιμίκα και το τρικ με την ρήτρα | Sons Of Football

Δεύτερη μόλις εμφάνιση για τον Πορτογάλο αριστερό μπακ, όντας δανεικός στον Ολυμπιακό από τη γνώριμη Γουλβς. Μια πολυσυζητημένη μετακίνηση στα πλαίσια δανεισμού, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον με το υψηλό πρεστίζ ελέω Premiership, αλλά και τον εκθειασμό για την απλησίαστη ρήτρα. Περί αυτής ο λόγος, το ποσό των 25.000.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την τότε είδηση, προερχόμενη από τον δημοσιογραφικό χώρο.

Αρχικά, ας προσεγγίσουμε τον Βινάγκρε στο αγωνιστικό κομμάτι και κατά πόσο δύναται να αγγίξει σε επιδόσεις τον Τσιμίκα. Τα πρώτα λοιπόν, δείγματα του νεαρού Πορτογάλου δεν δείχνουν ενθαρρυντικά. Πάντα σε συνάρτηση με τα στοιχεία του Τσιμίκα και την προσφορά του στο περσινό κορμό του Ολυμπιακού. Ο Βινάγκρε παρουσιάζεται ασταθής, καθώς του λείπει αποφασιστικότητα σε κάθε μονομαχία με τον αντίπαλο επιθετικό. Αβέβαιος όσον αφορά την εξάλειψη κινδύνων, καθώς έχει την τάση να καλύπτει κάθε φάση με τη πλάτη του ή να παραδίδει ένοχα την μπάλα στους σέντερ μπακ. Υπολείπεται δηλαδή σε ορμητικότητα, ενώ ο Τσιμίκας σε κάθε ευκαιρία αλώνιζε το γήπεδο με ατομικές κούρσες. Ο Βινάγκρε από την άλλη, δεν έχει και την απαιτούμενη προσοχή στη μικρή περιοχή, όπως προσέξαμε απέναντι στον Απόλλωνα. Ορισμένες φορές, ο ίδιος ξεχνιέται κι ως… αριστερό εξτρέμ.

Βέβαια, ο χρόνος και η απόκτηση λεπτών συμμετοχής θα διαμορφώσουν σίγουρα ένα ορθότερο συμπέρασμα ως προς την αγωνιστική προσφορά του Πορτογάλου. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο Μάρτινς να βασιστεί στον ίδιο στα ακόλουθα απαιτητικά παιχνίδια. Αυτή τη δεδομένη στιγμή, πολύ πιο αποφασιστικός εμφανίζεται ο πολύπειρος Χολέμπας, παρά ο νεοφερμένος Βινάγκρε της Γουλβς.

Παράλληλα, αφού αναφερθήκαμε στον Βινάγκρε του αγωνιστικού χώρου, ας εστιάσουμε και στην ακριβή του ρήτρα. Εξ αρχής, σκεφτόμασταν πως δικαιολογείται το συγκεκριμένο υψηλό ποσό και εάν αποτελεί κάποιου είδους τέχνασμα. Μια κίνηση δηλαδή εντυπωσιασμού και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι και μία εκούσια παραφιλολογία από πλευράς δημοσιογράφων ή συντακτών των μέσων ενημέρωσης.

Πρώτον, ο Βινάγκρε αποτελεί ακόμη παίκτη της Γουλβς. Ενεργός μάλιστα στις αξιοσημείωτες πορείες στη Premier League. Πιθανόν οι διοικούντες του συλλόγου να εναποθέτουν ελπίδες στο νεαρό Πορτογάλο, γι’ αυτό και η υψηλή του ρήτρα. Επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τον κάθε Ολυμπιακό να τον αποκτήσει, αλλά στοχεύουν εξίσου στην μελλοντική επιστροφή του. Με παιχνίδια στο ρεπερτόριο του, ο Βινάγκρε ίσως εξαργυρώσει μετέπειτα σε επίπεδο οικονομικών εσόδων την πίστη των Άγγλων.

Ωστόσο, το δυσθεώρητο ποσό για τον Βινάγκρε πιθανόν να έβαλες τέλος στην αγωνία του Ολυμπιακού στην προσπάθεια εύρεσης κατάλληλου παίκτη στην μετά – Τσιμίκα εποχή. Λίγο η διαφήμιση γύρω από το όνομα του Πορτογάλου, όπως και η παρουσία του στην ανταγωνιστική Αγγλία, προκάλεσε σίγουρα μία ικανοποίηση στον σύλλογο. Έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς έφερε θετικό αντίκτυπο ακόμη και στη γνώμη του κοινού. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αισθάνθηκαν σιγουριά, επηρεαζόμενοι από τις τυμπανοκρουσίες γύρω από την έλευση του Βινάγκρε.

Μη ξεχνάμε επίσης, πως η τοποθέτηση της ρήτρας ευνοούσε και τις δύο πλευρές. Τόσο στην ανάδειξη του παίκτη, όσο και στο «θόρυβο» στα μέσα ενημέρωσης. Ένα τρικ λοιπόν, που θα κολάκευε θεωρητικά τους δύο συλλόγους, ενώ η επίτευξη του deal θα ισορροπούσε την φυγή του Τσιμίκα στις σκέψεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Ακόμη, η εκούσια υπερ-διαφήμιση της μετακίνησης Βινάγκρε από τον δημοσιογραφικό χώρο δημιούργησε φιλοδοξίες που δεν αποτυπώνονται αγωνιστικά από τον Πορτογάλο μπακ έως τώρα.

Επίσης, ο Βινάγκρε προέρχεται από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μετακινήθηκε στη Γουλβς με το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων από την Μονακό. Μέχρι πρότινος, συμπλήρωσε περίπου 60 συμμετοχές στην Αγγλία. Άλλοτε ως βασικός, άλλοτε ερχόμενος από τον πάγκο. Η νεαρή του ηλικία επηρεάζει εξίσου και την τιμή του στο συμφωνηθέν συμβόλαιο ανάμεσα σε Γουλβς και Ολυμπιακό. Το οξύμωρο, πως όλοι μας το καλοκαίρι θεωρούσαμε τον Χολέμπας τίμια ρεζέρβα και προσμέναμε κυρίως την άφιξη του βασικού μπακ.

Έλα όμως που ο Ελληνογερμανός θα μονοπωλήσει τη βασική θέση του αριστερού οπισθοφύλακα εν αντιθέσει με τον Βινάγκρε. Στεκούμενος μάλιστα επάξια στην έως τώρα πορεία της ομάδας. Σαφώς και όλο το σκεπτικό στη περίπτωση του Βινάγκρε εκπροσωπεί μία εκτίμηση σχετικά με την πραγματοποίηση της μεταγραφής του. Άλλωστε, στον κόσμο του ίντερνετ κυκλοφορούν ποικίλα – επιλεκτικά βέβαια – βίντεο με ελκυστικά χαρακτηριστικά του Πορτογάλου. Καλοδεχούμενα λοιπόν, στο άμεσο μέλλον να τα πραγματοποιήσει και με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Διαβάστε Περισσότερα