RUTGER HAUER! Στιγμές που δεν θα χαθούν σαν Δάκρυα στην Βροχή…!

Ο κόσμος μας είναι κατά πολύ φτωχότερος μετά την απώλεια του Ολλανδού καταπληκτικού ηθοποιού Rutger Hauer. Εμβληματική η φιγούρα του μέσα στα χρόνια και ο τρόπος με τον οποίο ενέπνεε έναν σεβασμό και μία υπόγεια κρυμμένη αγάπη από όλο τον κόσμο. Δεν αναγνωρίστηκε ποτέ όσο πολύ θα έπρεπε με βάση το εκπληκτικό του ταλέντο και τους φοβερούς του ρόλους, αλλά πάντα αρκετά «μεγαλύτεροι» σε όνομα ηθοποιοί τον ανέφεραν σε σχόλια ως μέγιστη επιρροή στο παίξιμο τους.

O Hauer γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1944 στο Breukelen της Ολλανδίας. Ο πολύς κόσμος τον έμαθε σχετικά μεγάλο σε ηλικία, όταν και έκανε το ντεμπούτο του σε Αμερικάνικη ταινία στο πλευρό του Sylvester Stallone στο έπος “Nighthawks” ως Heymar “Wulfgar” Reinhardt, ερμηνεία την οποία εξήρε ο ίδιος ο Sly σε πολλές συνεντεύξεις.

 

Ξεχώρισε για τους ρόλους του ως ο μισθοφόρος Martin στο “Flesh & Blood” (1985), ως ο Etienne Of Navarre στο μεσαιωνικό αριστούργημα “Ladyhawke” (1985), ως ο ψυχασθενής John Ryder στο “Hitcher” (1986), ως ο τυφλός σαμουράϊ Nick Parker στο “Blind Fury” (1989), ενώ δεν έλειψαν σημαντικοί ρόλοι και μετέπειτα, σε ταινίες όπως “Confessions Of A Dangerous Mind” (2002), “Sin City (2005) και “Batman Begins” (2005).

Aφήνω επίτηδες τελευταίο το αριστούργημα “Blade Runner” του Ridley Scott το 1982, τον ακρογωνιαίο λίθο της σινεματικής sci-fi λογικής που έντυσε με την υπέροχη μουσική του ο λαμπρός συμπατριώτης μας Βαγγέλης Παπαθανασίου. Εκεί, ως Roy Batty, ο replicant (ανθρώπινο αντίγραφο) με κλάσης Α δύναμη και νοητικό επίπεδο (ανώτερα αμφότερα από τον ανθρώπινο μέσο όρο) που απαιτεί ζωή από τον δημιουργό του γιατί δεν του φτάνει ο χρόνος που διαθέτει για να ζήσει και που στο τέλος μας χαρίζει την πιο εμβληματική σκηνή στην ιστορία του σινεμά.

Τη σκηνή που ο ίδιος άλλαξε μία νύχτα πριν γυριστεί επίσημα έχοντας το ΟΚ από τον ίδιο τον Ridley Scott, τη σκηνή που γυρίστηκε μόλις μία φορά και είναι αυτή που μπήκε στην ταινία, τη σκηνή που όλο το καστ τότε ξέσπασε σε κλάματα και χειροκρότησε δυνατά όταν αυτή ολοκληρώθηκε, τη σκηνή που ούτε ο ίδιος ο κύριος πρωταγωνιστής Harrison Ford ήξερε ότι έχει αλλάξει και πολλοί εξηγούν εκεί το βλέμμα σάστισης που έχει ενώ ο Hauer είχε μόλις αποδώσει την κορυφαία στιγμή στο σύνολο της ιερής 7ης τέχνης… Αφού ο Roy Batty έχει σώσει από βέβαιο θάνατο τον «ανταγωνιστή» Rick Deckard, στον ελάχιστο χρόνο που του απομένει, γράφει ιστορία!

 

“Είδα πράγματα που εσείς οι άνθρωποι ποτέ δε θα πιστεύατε. Επιθετικά πλοία να φλέγονται στις ακτές του Ωρίωνα. Είδα ακτίνες Γ να λάμπουν στο σκοτάδι κοντά στην πύλη Tannhauser. Όλες αυτές οι στιγμές θα χαθούν στο χρόνο σαν δάκρυα στη βροχή. Ώρα να πεθάνω”. To λευκό περιστέρι που συμβολικά κρατούσε αγκαλιά πέταξε ψηλά και ο Roy Batty «έσβησε» σύντομα.

Η τραγική ειρωνία; Ο ήρωας πεθαίνει το έτος 2019, όπως και ο άνθρωπος που τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο συμπαθείς «κακούς» της ιστορίας. Ποιος δεν θαύμασε τη στιγμή του μονόλογου το δάκρυ που φεύγει από τον φαινομενικά «κρύο» replicant, ποιος δεν προσκύνησε την ατάκα πριν σώσει τον Deckard βλέποντας τον σχεδόν ετοιμοθάνατο και με χαιρέκακο ύφος να του λέει «Φοβερή εμπειρία να ζείς μέσα στο φόβο, έτσι δεν είναι; Αυτό σημαίνει να είσαι σκλάβος»!

 

Ποιος δεν γαλουχήθηκε με αυτή τη στιγμή και δεν ένιωσε άραγε ένα κομμάτι των νιάτων του να φεύγει μαζί με τον σπουδαίο ερμηνευτή; Εκατομμύρια κόσμος αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει το μέγεθος της απώλειας αυτού του ανθρώπου, που όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν, προέτρεπε τον κόσμο να ζήσει τη ζωή του, έχοντας τονίσει ότι είναι ευγνώμων για την αγάπη που έλαβε και που υπήρξε μέρος του “Blade Runner”.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Blade Runner – Final scene, “Tears in Rain” Monologue (HD)

 

ΚΑΛΛΙΘΕΩΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα