Σαν να ήταν χθες….. Trelogiatros

Λες και ήταν χθες, σχεδόν 55 χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 1965…
Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του το 1981 ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, η μελωδία του “Yesterday” του ήρθε μέσα από ένα όνειρο. Την ονειρεύτηκε στην κυριολεξία προς τα τέλη του 1964, ένα βράδυ που κοιμόταν στο σπίτι της τότε κοπέλας του, Τζέιν Άσερ. «Ξύπνησα έχοντας μια υπέροχη μελωδία στο μυαλό μου. Ήταν όμορφα, σκέφτηκα τι μπορεί να είναι. Σηκώθηκα από το κρεβάτι έκατσα στο πιάνο και την έγραψα. (..) Μου άρεσε η μελωδία πολύ αλλά επειδή την είχα ονειρευτεί, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι την έγραψα. Σκέφτηκα “όχι, δεν έχω ξαναγράψει κάτι τέτοιο”. Είχα όμως τις νότες, κάτι που ήταν μαγικό» είπε. Ως προς τους στίχους, όπως ανέφερε η Άσερ, τού ήρθαν σε ένα μεγάλο ταξίδι με αμάξι που έκανε στην Πορτογαλία τον Ιούνιο του ’65.

Μέχρις ότου ταξιδέψει στην Πορτογαλία, ο ΜακΚάρτνεϊ είχε ταλαιπωρηθεί προσπαθώντας να βρει τους κατάλληλους στίχους. Σε κάποιο στάδιο “έπαιζε” με αστείους στίχους, μεταξύ των οποίων και οι “Scrambled Egg / Oh my baby how I love your legs”  (Χτυπητό αυγό, ω μωρό μου πόσο αγαπώ τα πόδια σου). Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Help!”, ο ΜακΚάρτνεϊ έπαιζε συνέχεια τη μελωδία του “Yesterday” στο πιάνο (προσπαθώντας να ολοκληρώσει το κομμάτι) προκαλώντας τον θυμό του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λίντερ. “Εάν ξαναπαίξεις αυτό το καταραμένο τραγούδι άλλη μια φορά, θα φροντίσω να φύγει το πιάνο από την σκηνή” φέρεται να είπε ο Λίντερ στο “Σκαθάρι”.
Το “Yesterday” ήταν το πρώτο τραγούδι των Beatles που ηχογραφήθηκε χωρίς να είναι παρόντα και τα τέσσερα μέλη της μπάντας. Ο ΜακΚάρτνεϊ το έπαιξε μόνος και το 1965 ο ίδιος και ο Λένον θα δούλευαν μόνοι τους τα κομμάτια του συγκροτήματος.

Παρόλο που τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού ανήκουν εξ ημισείας ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον, λέγεται ότι αυτό έγινε για καθαρά… διπλωματικούς λόγους, μετά από πιέσεις του μάνατζερ της μπάντας Μπράιαν Επστάιν, ο οποίος φέρεται να είχε απαντήσει σε σχετική πρόταση να αποδοθούν τα δικαιώματα μόνο στον ΜακΚάρτνεϊ “Όχι, ό,τι και να κάνουμε, δεν θα διαλύσουμε τους Beatles”. Το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυσή του πέντε χρόνια μετά. Το 2000 ο ΜακΚάρτνεϊ  ζήτησε από τη Γιόκο Όνο να δεχθεί να φύγει το όνομα του Λένον από το κομμάτι  – εκείνη αρνήθηκε.

 

 

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα