Sergei Rachmaninoff, ένας ανεπανάληπτος συνθέτης
Τι θα μπορούσα να γράψω για τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ, έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα; Μόνο με επαναλήψεις διθυράμβων και πάντοτε μέσα στα πλαίσια του τετριμμένου, οι οποίες και πάλι δε θα περιγράφουν επαρκώς το μουσικό του μεγαλείο.
Ανάμεσα στα χέρια και την ψυχή του μεγάλου συνθέτη (Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов, 1 Απριλίου 1873 – 28 Μαρτίου 1943), υπήρχε μία αστείρευτη μουσική έμπνευση, μία ακατάπαυστη δημιουργικότητα. Ένα αξεπέραστο ταλέντο στο πιάνο που τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα, απόρροια της εξαιρετικής τεχνικής του κατάρτισης.
Μία μουσική πορεία επηρεασμένη από τα έργα άλλων μεγάλων μουσουργών, όπως ο Τσαϊκόφσκι, ο Λιστ και ο Σοπέν, ο Ραχμάνινοφ ακολούθησε μία λαμπρή μουσική πορεία με πολλές δυσκολίες αλλά και επιτυχίες. Από την εγγραφή του σε ωδείο με επιτυχία στην αρχή της μουσικής του πορείας, μέχρι την αναγνώριση που απέκτησε ως ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της Αμερικής, ο Ραχμάνινοφ δε σταμάτησε να δημιουργεί.
Η χρεοκοπία του πατέρα του, απόρροια του πάθους του με τη χαρτοπαιξία, ώθησε τον μικρό Ραχμάνινοφ –ευτυχώς για εμάς- να δημιουργεί συνθέσεις. Και όχι μόνο να εξελίσσει το έμφυτο ταλέντο του αλλά και να δει στη μουσική μία μοναδική συντροφιά που τον συντρόφευε σε κάθε του βίωμα, από την παιδική του κιόλας ηλικία.
Η μουσική διαδρομή περιλαμβάνει μοναδικές συνθέσεις, όπως 4 κοντσέρτα για πιάνο, 3 συμφωνίες, 2 σονάτες για πιάνο και 3 όπερες σε ύφος ύστερου ρομαντισμού. Έχουν διασωθεί βίντεο με τον ίδιο να παίζει στο πιάνο τόσο τα δικά του έργα όσο και άλλων συνθετών. Στις 29 Απριλίου 1902 παντρεύτηκε την ξαδέρφη του, Νατάλια Σάτινα με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά.
Το έργο του Ραχμάνινοφ επηρέασε ευρέως την κουλτούρα του κινηματογράφου και της μουσικής. Η ταινία Brief Encounter, μία από τις κορυφαίες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών χρησιμοποιεί στον τίτλο έναρξης το κομμάτι του Piano Concerto No. 2 in c minor, ενώ το φιλμ νουάρ Naked Edge με τον Gary Cooper και τη Deborah Kerr τη σύνθεση Piano Concerto #3 in D Minor. Η μεγαλύτερη επιρροή του τεράστιου συνθέτη βρίσκεται στη μουσική, όταν η σύνθεση Piano Concerto No. 2 in c minor ενέπνευσε τον Eric Carmen στο να δημιουργήσει μία από τις δημοφιλέστερες μπαλάντες της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, την οποία ερμήνευσε μετά και η σπουδαία Celine Dion. Το κομμάτι αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το All By Myself.
Ο Ραχμάνινοφ πέθανε από καρκίνο στις 28 Μαρτίου 1943 στο Μπέβερλυ Χιλς, λίγες μέρες πριν τα εβδομηκοστά γενέθλιά του. Ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο Kensico της Νέας Υόρκης.
Ας πάρουμε μία γεύση μουσικής ιδιοφυίας: