Σκάνδαλο Νοβαρτις, όπως δηλαδή λέμε λίστα Λαγκάρντ.

 

Εκ των προτέρων γνωρίζω ότι θα δυσαρεστήσω σήμερα πολλούς. Γνωστούς,αγνώστους,αλλά και φίλους, ανθρώπους κυρίως που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και πολλούς φαρμακοποιούς. Και δεν ξέρω πόσους άλλους ακόμα,από εκείνους που εμπορεύονται με την καλή ή τη λιγότερο καλή έννοια του όρου την υπόθεση φάρμακο. Διότι ένας από τους κύριους πυλώνες που πρώτος κατέρρευσε και δημιούργησε τα ερείπια, του οικοδομήματος της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, είναι αυτός ο πυλώνας που κατασκευάστηκε από τα πιο πάνω ανθρώπινα υλικά.

Λειτουργούς της υγείας αλλά και εταιρείες στο φαρμάκου και βέβαια όχι μόνο του φαρμάκου αλλά και των υλικών νοσοκομειακής υποστήριξης. Βεβαίως το συνδετήριο υλικό αυτό της πολιτικής και των πολιτικών, δεν θα μπορούσε να λείψει από την επιχείρηση κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Παρατηρώ την πολιτική παραφιλολογία που αναπτύσσεται καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα με χειρότερο τρόπο ισως και στη Βουλή γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου της “novartis” .

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες γιατροί, φαρμακοποιοί, έμποροι του φαρμάκου, και των υλικών μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και πολλοί άλλοι εντός και εκτός του δαιδαλώδους και ομιχλώδους συστήματος υγείας,συμμετέχουν σε πολυέξοδα ταξίδια κάθε τόσο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, παρακολουθώντας ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια επιμόρφωσης και εμπλουτισμού των γνώσεων γύρω από το φάρμακο και τα ιατρικά μηχανήματα που και που και τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, γνωρίζοντας βεβαίως εκτός από αυτά, και διάφορους τουριστικούς προορισμούς πολλές φορές και οικογενειακώς εντελώς δωρεάν.

Ποια “novartis” , και ποιο σκάνδαλο απασχολεί μήνες τώρα την Ελληνική Πολιτεία, τη βουλή και την κοινωνία; Πόσο ανόητους θεωρούν τους πολίτες οι θεσμοί της δημοκρατίας,ψάχνοντας δήθεν για εκείνους που χρηματίστηκαν από πολυεθνικές εταιρείες που εμπορεύονται σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες και τσουχτερές τιμές στο φάρμακο και τα ιατρικά υλικά όταν ακόμα και η “Κουτσή Μαρία” εχει καταλάβει πως η Δημόσια υγεία έχει στα φανερά εντελώς εξαγοραστεί από την ιδιωτική; Οτι διάφορα οικονομικά συμφέροντα πραγματοποιούν μεγάλες βουτιές στην “πισίνα” των κρατικών ταμείων διαμορφώνοντας κάθε τόσο ανάλογα με τον βαθμό αντίστασης των κυβερνήσεων την τιμολογιακή πολιτική των προμηθειών στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Όσο οι πολίτες είδαν τα αποτελέσματα της λίστας “Λαγκάρντ” άλλο τόσο θα δουν και τους ενόχους της υπόθεσης σκανδάλου του φάρμακου.Οσο οι υπουργοί θα δεσμεύονται ότι θα προστατεύσουν τη δημόσια δωρεάν υγεία,αλλο τόσο οι οκτώ στις δέκα νέες θα γεννου’ν ξοδεύοντας τριχίλιαρα στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Όσο θα κάνουν τον κάργα οι υπουργοί άλλο τόσο θα πληθαίνουν τα χειρουργεία στα ιδιωτικά θεραπευτικά ιδρύματα.Οσο θα υπάρχουν συνέδρια και σεμινάρια για τους ανθρώπους της υγείας που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες,τόσο θα συνταγογραφούνται στη θέση των φθηνών,νέα,πιο αποτελεσματικά δήθεν,πλην όμως πανάκριβα φάρμακα.

Ποιά “novartis” και ποιο σκάνδαλο ψάχνουν; Τι περιμένουμε ως λαός από ένα σύστημα υγείας, που όλα μα όλα γύρω από αυτό το σύστημα είναι στο “μεγάλο φαγοπότι”. Αλίμονο στους συνανθρώπους μας που θα αρρωστήσουν. Αλίμονο μας, γιατί εν δυνάμει ασθενείς είμαστε όλοι μας “αλί και τρισαλί” σε όποιον αρρωστήσει.

Διαβάστε Περισσότερα