SONICSGATE-ΕΝΑΣ ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑΡΑ

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από το σκάνδαλο Watergate , που είχε ως αποτέλεσμα την μοναδική παραίτηση προέδρου των Η.Π.Α. στην ιστορία της χώρας.

Στον μαγικό κόσμο του NBA , έχουνε περάσει κιόλας 14 χρόνια από τον «σκάνδαλο» για πολλούς , που μας στέρησε μια ομάδα με μπόλικη ιστορία και αναμνήσεις εντός παρκέ.

Οι Seattle SuperSonics κάποτε ήταν βασικό στοιχείο στο ΝΒΑ και τώρα αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα γεγονότα που έφεραν την κατάρρευση του άλλοτε περήφανου franchise.

Οι Sonics έπαιξαν τον τελευταίο τους εντός έδρας αγώνα στις 13 Απριλίου 2008, κόντρα στους Dallas Mavericks. Ολοκλήρωσαν τη σεζόν , τρεις μέρες αργότερα απέναντι στους Golden State Warriors , όπου ο rookie τότε Kevin Durant σημείωσε 42 πόντους.

Δύο μήνες αργότερα στο Draft του 2008, το Σιάτλ επέλεξε τον Russell Westbrook και τον Serge Ibaka οι οποίοι θα αποτελούσαν τους πυλώνες της ομάδας τα επόμενα χρόνια.

Μόνο που δεν έμειναν χρόνια αλλά μήνες και μάλιστα αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι SuperSonics έγιναν πρώτο θέμα για αγωνιστικούς λόγους στο πρωτάθλημα.

Ο Barry Ackerley ήταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας από το 1983.Αφού αγόρασε τους Sonics από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Sam Schulman -ίδρυσε την ομάδα το 1967- το 2001 την πούλησε στο Basketball Club of Seattle, με επικεφαλής τον CEO των Starbucks, Howard Schultz.

Το 2006 μετά την κάκιστη πορεία της ομάδας , την χαμηλή προσέλευση θεατών καθώς και την έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης για ένα νέο στάδιο, οι Sonics πουλήθηκαν στην Professional Basketball Club LLC, με επικεφαλής τον Clay Bennett.

Το συγκρότημα ήταν από την Οκλαχόμα Σίτι και δεν είχε επαγγελματικούς ή προσωπικούς δεσμούς με την πόλη του Σιάτλ. Ο Schultz όταν πούλησε την ομάδα, βεβαιώθηκε ότι μέρος της πώλησης περιελάμβανε μια συμφωνία όπου η νέα ιδιοκτησία θα κάνει προσπάθεια για να κρατήσει την ομάδα στο Σιάτλ.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2006-2007, καθώς οι Sonics πάλευαν στο παρκέ, η ιδιοκτησία τους πάλευε για να εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση για ένα νέο γήπεδο.

Παράλληλα υπήρχε η πίεση από το ίδιο το ΝΒΑ να χτιστεί ένα στάδιο , με τα τρέχοντα πρότυπα , αφού η Key Arena ήταν το μικρότερο γήπεδο στο πρωτάθλημα.

Ο Μπένετ και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μην χρηματοδοτήσουν το δικό τους γήπεδο και αντ’ αυτού άρχισαν να επεξεργάζονται ένα πιο σκοτεινό σχέδιο.

Η ομάδα ιδιοκτησίας του Bennett κατέθεσε επισήμως πρόταση για την μετακόμιση της ομάδας στην Οκλαχόμα , στις 2 Νοεμβρίου 2007. Η πρόταση εγκρίθηκε τους ιδιοκτήτες των ομάδων NBA , στις 18 Απριλίου 2008.

Από τους 30 ιδιοκτήτες, μόνο ο Paul Allen και ο Mark Cuban ψήφισαν κατά της πρότασης.

Σύμφωνα με τα email που κυκλοφόρησαν μεταξύ των Bennett και του επιτελείου του (Ward & McClendon) , ήταν όλοι χαρούμενοι που η ομάδα επρόκειτο να μετακομίσει στην Οκλαχόμα.

Σε άρθρο της Oklahoma Journal-Record , ο ΜακΚλέντον δήλωσε ότι αγόρασαν την ομάδα για να μπορέσουν να τη μεταφέρουν στην Οκλαχόμα, καθώς θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό γεγονός για την πόλη και τον κόσμο της , παρά το γεγονός ότι ήταν οικονομικά δυσβάστακτο.

Αν και ο ΜακΚλέντον ήταν ειλικρινής, ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν άφησε στον Μπένετ να καταλάβει ότι θα υπήρχε ένα «μεγάλο πρόστιμο» γι’ αυτόν.

Σε ένα email προς τον ΜακΚλέντον στις 13 Αυγούστου 2007, ο Μπένετ ανησυχούσε για τις νομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε η δήλωσή του και ότι υπονόμευσε τη βασική τους προϋπόθεση της συμφωνίας , ότι θα έκαναν την προσπάθεια να μείνει η πόλη στο Σιάτλ.

Αν και ο Στερν με τον Μπένετ ξεκαθάρισαν τα πράγματα μεταξύ τους , ο επίτροπος του ΝΒΑ επέβαλε πρόστιμο 250.000 δολαρίων στον ΜακΚλέντον.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Schultz υπέβαλε μήνυση γύρω από την πώληση του 2006. Ισχυρίζεται ότι ήθελε να πουλήσει την ομάδα σε μια εταιρεία που ήθελε να κρατήσει τους Sonics στο Σιάτλ. Η πόλη του Σιάτλ με τη σειρά της μήνυσε επίσης τους ιδιοκτήτες της ομάδας , καθώς ήθελε η ομάδα να παίξει εκεί για άλλα δύο χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που κατατέθηκαν οι αγωγές, οι ψηφοφόροι της Οκλαχόμα Σίτι είχαν εγκρίνει φορολογικά κίνητρα 120 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός νέου γηπέδου στο κέντρο της πόλης.

Οι δύο πλευρές υποστήριξαν τις θέσεις τους , στο τέλος  του Ιουνίου το 2008 στην αίθουσα του περιφερειακού δικαστή Marsha J. Pechman.

Οι ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν ότι η ομάδα θα χάσει 60 εκατομμύρια δολάρια αν αναγκαστεί να παραμείνει στην KeyArena για τα δύο τελευταία χρόνια της μίσθωσης.

Η πόλη του Σιάτλ υποστήριξε ότι η ομάδα του Bennett είχε πάντα σκοπό να μετακινήσει την ομάδα στην Οκλαχόμα και ότι γνώριζαν ότι η μίσθωση περιελάμβανε μια ρήτρα «συγκεκριμένης απόδοσης».

Οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν και σε συνέντευξη Τύπου, ο Clay Bennett δήλωσε ότι η μετακόμιση της ομάδας θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα της απόφασης. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, οι Seattle SuperSonics έγιναν Oklahoma City Thunder.

Κάπως έτσι, οι Sonics, μετά από 41 χρόνια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, εξαφανίστηκαν , με πολλούς να αναρωτιούνται αν θα τους ξαναδούμε ποτέ.

Το 2017, η πόλη του Σιάτλ ενέκρινε χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του Key Arena σε πιο μοντέρνα πρότυπα, προκειμένου να προσελκύσει πιθανές ομάδες του NBA και του NHL.

Το NBA ανακοίνωσε την ένταξη δυο ομάδων στο πρωτάθλημα. Το πρώτο σύνθημα στα χείλη όλων ήταν ένα. Bring Back Our Sonics.

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα