Στάση Ντοναρούμα | ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Αγγλία έχασε το βαρύτιμο ασημικό μες στο Γουέμπλεϊ από την αγαπημένη του φίλαθλου κόσμου, Ιταλία, και συγκεκριμένα χάρη στον εξαιρετικό Τζίτζι Ντοναρούμα ο οποίος έφυγε με δύο πορτοφόλια ενθύμιο από τον τελικό.

Η υπεροχή των Άγγλων

Τα τρία λιοντάρια έβρισκαν συνεχώς διαδρόμους από τα πλάγια. Το στήσιμο των Ιταλών επέτρεπε πάντα σε έναν εκ των Τρίπιερ ή Σο που πατούσαν ασβέστη να είναι ελεύθεροι για να υποδεχθούν την μπάλα και να αναπτύξουν το παιχνίδι. Στο επιθετικό τρίτο, Στέρλινγκ και Μάουντ σε ελεύθερο ρόλο έδιναν παντού βοήθειες και σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις των χαφ, τα Τρία Λιοντάρια είχαν συνεχώς επιλογές για να αναπτύξουν το παιχνίδι.

Ωστόσο, λόγω και του σχήματος, αυτό έδινε το ελεύθερο και στους Ιταλούς να μεταφέρουν το τόπι αστραπιαία από άμυνα σε επίθεση, αφού Ινσίνιε και Κιέζα, ειδικά ο πρώτος, δεν άφηναν την γραμμή μέχρι να τους αναζητήσει ο Μπονούτσι με κάποια γιόμα ακριβείας.

Στην άμυνα ο Σάουθγκειτ ήθελε να εγκλωβίσει του Ιταλούς και να τυ ςοδηγήσει σε παγίδες. Άφηνε χώρο στον παίχτη που κουβαλούσε μπάλα με αποτέλεσμα αυτός να ψάχνει μπλε φανέλα και να μην βρίσκει. Στόχος ήταν να περιοριστεί η επιρροή του Ινσίνιε και του Κιέζα, ενώ Βερράτι και Μπαρέλα έπρεπε να γυρνούν πολύ πίσω για να χτίζουν επίθεση. Επιπλέον, η αεροπορία, Στόουνς και Μαγκουάιερ είχαν βγάλει εκτός αγώνα τον Ιμόμπιλε, ενώ πάντα υπήρχε ένα στόπερ, συνήθως ο Γουόκερ, που αναλάμβανε την χαμαλοδουλειά να βοηθάει δεξιά και αριστερά ή να έχει υποστηρικτικό ρόλο στον Ράις όταν έμενε Ιταλός αμαρκάριστος στο χώρο.

Η αντίδραση των Ιταλών και ο Μαγκουάιερ…

Ο Μαντσίνι στην αρχή τα είχε βρει δύσκολα. Το πλάνο του με την χρήση του Ινσίνιε πάνω στην γραμμή και την απαευθείας μετάβαση στην επίθεση δίχως τους απαραίτητους μεσάζοντες, Βερράτι και Μπαρέλα, τον εφτανε μέχρι ένα σημείο, αφού οι παίχτες του Σάουθγκειτ εγκλώβιζαν τα εξτρέμε της Σκουάντρα Ατζούρα και η μπάλα γύρναγε ξανά πίσω.

Η λύση ήρθε από τα στημένα, εκεί που τα βαριά κορμιά, Μπονούτσι και Κιελίνι, είναι αυτή που αναλαμβάνουν δράση. Στην φάση του γκολ, ο Μπονούτσι θα εκθέσει τον Μαγκουάιερ αφού θα του ξεφύγει με επιδεικτική ευκολία και από κοντά θα γράψει το 1-1.

Αμυντικά οι Ιταλοί προσπαθούσαν να είναι συμπαγείς ώστε να μην δώσουν χώρους για μπαλιές που θα έκοβαν την άμυνα στην μέση, αλλά και για να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις μπούκες του Στέρλινγκ και του Μάουντ. Τα πράγματα δεν άλλαξαν δραματικά στην παράταση, αφού τα πόδια ήταν πολύ βαριά εκατέρωθεν, μέχρι να έρθει ο Σάουθγκειτ και από το 115 και μετά να κάνει αλλαγές για τα πέναλτι.

Κατεβασμένα ρολά ο Ντοναρούμα

Ο Τζίτζι Ντοναρούμα ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας των πέναλτι, αφού όχι μόνο έπιασε πέναλτι, αλλά με την τελευταία του απόκρουση διόρθωσε και το “λάθος” του Τζορτζίνιο και έδωσε το βαρύ ασημικό στην χώρα του.  Ο πορτιέρε της Παρί τιμώρησε το σφάλμα του Σάουθγκειτ να βάλει τον Ράσφορντ να εκτελέσει πέναλτι, μιά και ο τελευταίος ήταν εκτός κλίματος Γιούρο συνολικά, ενώ πιάνοντας και το πέναλτι του Σάντσο επιβάρυνε το ποινικό του μητρώο με δύο κλοπές, αφού οι Σάντσο και Ράσφορντ έφυγαν χωρίς πορτοφόλια από το Γουέμπλει.

Ίσως η εποχή του Αγγλικού ποδοσφαίρου να είναι λίγα χρόνια μακρυά. Ο ιστορικός οτυ μέλλοντος θα κρίνει!

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Διαβάστε Περισσότερα